jump to navigation

Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson 11 april 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
trackback

Den tidigare rikspolischefen och landshövdingen Björn Eriksson, som är regeringens nationella samordnare mot huliganism, presenterar idag på DN-debatt delar av sitt delbetänkande som lämnas över till regeringen i dag.

Bland annat föreslår han en skärpt lag om tillträdesförbud. Det är rätt tänkt då det, som Eriksson skriver, ”inte är någon poäng att stänga av våldsverkare om det inte går att kontrollera att de inte kommer in på fotbolls- och hockeyarenorna.” Därför är ett nationellt register över dem som har tillträdesförbud helt nödvändigt. Att tillträdesförbudet förlängs upp till tre år och att det vidgas till att gälla för området närmast runt arenan är också bra, men långtifrån någon lösning på problemet. Idag sker det organiserade gängslagsmål mellan firmor inför många högriskmatcher bl.a. i Stockholm då man möts upp på i förväg bestämda platser för att slåss i sina respektive lags namn, och det behöver inte ens vara i närheten av arenan.

Konkreta förslag om att exempelvis förlägga derbymatcher och andra högriskmatcher på dagtid saknas dock. Jag har sedan länge ansett att det vore utmärkt om vi kan lägga ett moratorium över derbymatcher som spelas kvällstid på vardagar. Det är TV-bolagen som stretar emot men fotbollen får inte styras av TV-tablåer. Med matchstart kl 13 eller 14 borde fylleriet minska betydligt innan match. Bara det bidrar till en lugnare stämning. Det innebär också att matcherna slutar när det är ljust ute. I dag släpps publiken ut i ett mörker som bidrar till skydd för bråkstakarna och ökad otrygghet för alla andra. Det är också en tid som passar barnfamiljer mycket bättre. Att spela matcher kl 20 en vardag signalerar att detta är ett vuxenevenemang. Här hör inte barn hemma.

Den tidigare rikspolischefen förbigår också helt det faktum att man inte uteslutande stävjar våldet med polisiära och repressiva insatser. Det är klubbarna och supporterföreningarna som är ansvariga för det språk och den kultur som råder på läktarna. Aggressivt språk, ledare som tappar fattningen under match, spelare som inte tar avstånd från supportervåldet, vakter som beter sig otrevligt och så vidare trissar upp stämningen. Om språkbruket, stämningen och den organisatoriska inramningen signalerar förberedelse för bråk, kommer det sannolikt att bli bråk. Björn Eriksson klargör att han själv är supporter och att han retar sig på att begreppet supporter ges en negativ prägel. Men samtidigt blundar han för problemet med den machokultur som är gängse på arenor runt om i landet.

Det är avslutningsvis glädjande att den nationella samordnaren delar min uppfattning om det orimliga i att vissa idrottsklubbar, men även kulturevenemang, tvingas betala de poliskostnader som uppstått vid så kallade högriskmatcher medan andra slipper.  Allt beroende på hur de valt att organisera sig. Det är exempelvis inte rimligt att de Allsvenska klubbar som går under beteckningen ideell förening slipper undan polisens fakturor medan de klubbar som har valt att bolagisera sin verksamhet inte gör det. Att polisen genom dagens ordningslagstiftning indirekt kan bestämma över vilka idrotts- och kulturevenemang som får förekomma är inte godtagbart. Vi måste få ett entydigt regelverk som fungerar utifrån dagens situation. Innan ett sådant är på plats bör polisen upphöra med att ta betalt för sina tjänster.

Madeleine

Läs tidigare bloggposter om huliganism:
Samlad strategi mot fotbollsvåld
Ny supporterkultur
Bidra till arbetet med en ny supporterkultur
Den nya huliganlagen ger resultat
Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas
Trygg allsvenska 2009
Spela på helgen
jump to navigation
Klubbarna måste ta ansvar för våldet

Läs tidigare bloggposter om att polisen tar betalt:
Polisens fakturering
Polisens fakturering ses över – men kulturen då?
Polisens extraskatt för idrottsevenemang är orimlig
Polisens pris
Polisen bör fokusera på att lösa brott
Fel med polisens extraskatt
Polisen får inte avgöra Sveriges kultur- och idrottsliv

Kommentarer»

1. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] detta spörsmål har alltså Björn Eriksson helt rätt men det är, som jag tidigare påpekat, långtifrån någon lösning på problemet med det idrottsrelaterade våldet. Idag sker det […]

2. Beklagligt beslut av länspolismästaren « Från huvudstad till världsstad - 11 oktober 2012

[…] klubbarnas rabatt i väntan på regeringens utredningsförslag i frågan, utan också det delbetänkande som regeringens utredare Björn Eriksson lämnade så sent som i april i år. Minst sagt ett […]


Lämna en kommentar