jump to navigation

Folkpartiet & politik

Folkpartiet

Folkpartiet befinner sig under mandatperioden 2014-2018 i opposition i Stockholms stad.

Här hittar du program och rapporter antagna av Folkpartiet i Stockholms stad.

Folkpartiet på riksplanet hittar du här.

Min politik

Hösten 2008 gjorde vi en halvtidsrapport om vad vi hade gjort under denna mandatperiod framt till dess. Du hittar rapporten här till höger.

Från huvudstad till världsstad

Det är kulturlivet i Stockholm som gör att stan vibrerar och skapar den kraft och inspiration som gör storstadslivet så spännande att leva. Den tolerans och respekt för olikheter som präglar moderna storstäder är ett resultat av ett rikt utbud av kulturverksamheter. Stockholmarnas kulturvanor är därför avgörande för att vi behandlar varandra. Det är genom kulturen som Stockholm ska gå från huvudstad till världsstad.

Stockholms kultur är dessutom helt avgörande för stadens attraktivitet, men hamnar lätt utanför i planer och strategier. Folkpartiet vill lyfta områdenas betydelse för utveckling. Ju mer spännande kulturliv – desto fler vill flytta hit.

Kultur för fler

Kulturlivet har mängder av goda effekter med sig, men skulle kunna bidra till mycket mer. Stockholmarnas liv skulle bli ännu rikare om fler gick på teater, idrottade, spelade musik, eller hängde på kulturhuset. Stockholms stad har en stor kulturbudget som bidrar till att finansiera verksamheter inom de mest skilda områden. Men det finns mycket att göra för att ännu fler ska ta del av dessa.

En av de viktigaste prioriteringarna i detta arbete är att göra kulturlivet mer tillgängligt för alla. Vårt mål är att Stockholm ska vara världens mest tillgängliga huvudstad 2010. Kulturlivet är en föregångare i det arbetet.

Bättre villkor för kulturarbetare

Kulturlivet – såväl offentligt som privat finansierat – är en grundsten i ett demokratiskt samhälle. Därför måste tillväxten i hela kultursektorn stärkas.

Stockholms konstnärer och kulturutövare ska ha goda möjligheter att försörja sig. Konstnärer som anlitas av stadens konsthallar ska få skrivna avtal och skäligt betalt. Stadens stödsystem ska vara utformat så att det lönar sig att öka de egna intäkterna. I Stockholm ska de bästa möjligheterna för kulturexport finnas.

Lika viktigt är att kultur och näringsliv närmar sig varandra. Staden ska stödja de initiativ och mötesplatser som finns. Men dessutom behövs det ändringar i lagen. Regeringen borde till exempel presentera ett förslag om avdragsrätt för kultursponsring.

Citykultur i toppklass

Stockholms museer, teatrar, gallerier, musikliv, bibliotek, konsthallar, biografer, nattliv och vackert utsmyckade och levande stadsmiljö är en självklar del av storstaden och av stockholmarnas vardag. Kulturlivet i city skapar stadens karaktär.

Stockholms stadsteater spelar en nyckelroll i Stockholms kulturliv. Teaterns verksamhet har nått rekordnivåer och når idag såväl många stockholmare som tillresta. Stockholms stadsteater ska ha goda förutsättningar att fortsätta bedriva en verksamhet på hög konstnärlig nivå. Genom kvalitet, engagemang och aktualitet söker teatern hela tiden ny publik.

Mer läsning och bättre bibliotek

Böcker och läsning är en nödvändig grund för det demokratiska samtalet. Bildning och läsförmåga ger människor verktyg att ifrågasätta och ta ställning. Biblioteken har en ovärderlig roll som informationspunkter och mötesplatser.

Stockholms bibliotek är tillgängliga och moderna. Allt fler bibliotek har söndagsöppet, och det virtuella biblioteket är öppet dygnet runt på Internet. Det viktiga är att biblioteken är nära stockholmarna.

Tryggt i Stockholm

Det ska vara tryggt att bo i Stockholm. Många stockholmare, framförallt kvinnor, är rädda för att vara ute på gator och torg eller motionera i stadens grönområden. Den offentliga miljön ska vara trygg för alla.

När staden bygger nytt ska tryggheten planeras in från början. I andra delar av staden krävs bättre belysning, fler synliga poliser och bättre städning och renhållning. Den satsning som nu pågår med trygghetsanpassade motionsspår kommer att fortsätta.

Kommentarer»

1. En kulturell världsstad « Internationell scen i gasverket - 4 augusti 2010

[…] Från huvudstad till världsstad, så heter Stockholms kultur- och idrottsborgarråd, Madeleine Sjöstedts blogg. På bloggen (under folkpartiet & politik) skriver hon: ”Det är genom kulturen som Stockholm ska gå från huvudstad till världsstad”. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: