jump to navigation

Beklagligt beslut av länspolismästaren 11 oktober 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Kultur för fler.
Tags: , , , , , ,
trackback

I dagens DN och SvD kan man läsa att länspolismästare Mats Löfving, till både stockholmsklubbarnas och min stora förvåning, beslutat att inte förlänga den rabatt på 75 procent av de poliskostnader som klubbarna måste betala för polisens bevakning vid deras matcher. I och med detta beslut går länspolismästaren inte bara emot en enig polisstyrelse, vilken rekommenderar att Stockholm ska förlänga klubbarnas rabatt i väntan på regeringens utredningsförslag i frågan, utan också det delbetänkande som regeringens utredare Björn Eriksson lämnade så sent som i april i år. Minst sagt ett beklagligt beslut av Löfving.

Jag har flertalet gånger skrivit om det orimliga i att polisen, den myndighet som sköter ordningen i samhället och som vi gemensamt finansierar, på detta sätt tar betalt för sina tjänster. Regeringen är också med rätta kritisk till att idrottsklubbar kan tvingas betala höga avgifter till polisen och att de lokala tolkningarna av reglerna är så olika. Det leder till att konkurrensen snedvrids och att det blir dyrare att genomföra idrottsevenemang.

Nej, polisens ”extraskatt” är orimlig på många olika sätt. Särskilt i sin nuvarande form och tillämpning. Den följer inte rättssamhällets principer på likställdhet och förutsägbarhet, och att polisen genom dagens ordningslagstiftning indirekt kan bestämma över vilka idrotts- och kulturevenemang som får förekomma är inte godtagbart. Vi måste få ett entydigt regelverk som fungerar utifrån dagens situation. Innan ett sådant är på plats bör polisen upphöra med att ta betalt för sina tjänster. Länspolismästare Mats Löfving bör därför snarast tänka om.

/Madeleine

DN: Slopad polisrabatt kostar miljoner
SvD: Polisrabatten slopas

Läs tidigare bloggposter om att polisen tar betalt:
Polisens fakturering
Polisens fakturering ses över – men kulturen då?
Polisens extraskatt för idrottsevenemang är orimlig
Polisens pris
Polisen bör fokusera på att lösa brott
Fel med polisens extraskatt
Polisen får inte avgöra Sveriges kultur- och idrottsliv

Kommentarer»

1. Sven - 11 oktober 2012

Men det är väl självklart att klubbarna ska betala!? Om jag har förstått rätt hur det är i USA så har de inte de problem med arenavåld som finns här i Sverige och Europa. Anledningen sägs vara att det är klubbarna som har ansvar för vad som händer på läktarna. I och med att de har detta ansvar är det nolltolerans mot huliganer. Låt även klubbarna i vårt land få stå för alla kostnader. På det sättet kanske de får ändan ur vagnen och slutar ”dalta” med våldsverkarna.

2. Madeleine Sjöstedt kritisk till Mats Löfvings beslut « Poliskostnader för Idrottsarrangemang - 12 oktober 2012

[…] Kultur- och fastighetsborgarrådet i Stockholm Madeleine Sjöstedt är kritisk till Länspolismästare Mats Löfving’s beslut att ta bort rabatten för idrotts aktiebolag. Läs mer här: https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2012/10/11/beklagligt-beslut-av-lanspolismastaren/ […]

3. Victor - 12 oktober 2012

Sven:

1) Klubbarna betalar redan skatt som alla andra företag och finansierar således redan Polisens verksamhet. Skatteintäkterna från idrotten överstiger för övrigt kostnaderna med god marginal.

2) Idrottskulturen (inklusive eventuella våldsinslag) ser historiskt helt olika ut i USA kontra Europa. Fotbollsrelaterat våld har funnits i Europa sedan åtminstone 1800-talet och förmodligen längre tillbaka än så. USA har problem med mer frekvent (och grövre) våld i många andra sammanhang.

3) De svenska klubbarna investerar redan massvis med pengar i sitt säkerhetsarbete. Genom att tvinga klubbarna att betala polisnotorna (dubbelt! De betalar ju som sagt skatt…) så får de mindre pengar över till detta arbete och därmed blir problemen knappast mindre.

4. Allvetaren - 12 oktober 2012

Sven, är du helt riktig nu eller? Då kan krogar t.ex också börja betala för allt bråk som sker inne på krogen? Eller konserter/festivaler där det sker mer polisanmälningar på 1 event än vad det gör på ett helt år i Allsvenskan (Fotboll). Självklart ska det inte fungera såhär.

5. Martin - 12 oktober 2012

Sven: Det är självklart att klubbarna _INTE_ ska betala. Du, jag, Madeleine och alla andra skattebetalare i Sverige har nämligen redan betalat för hela kalaset en gång. Då känns det inte rimligt att en idrottsklubb som redan bidrar så extremt mycket till samhället ska få betala än gång till, utan att dessutom ha någonting att säga till om.

Det låter ju snarare som utpressning och maffiafasoner än statlig verksamhet.

Sen att du blandar in dina personliga åsikter om att ”klart att just den och den klubben ska betala, de har ju massa farliga huliganer”, är bara trångsynt och varken rimligt eller vettigt

6. Förnuftet segrar i polisavgiftsfrågan | Från huvudstad till världsstad - 11 september 2013

[…] Beklagligt beslut av länspolismästaren […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: