jump to navigation

Fel med polisens extraskatt 18 oktober 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

Igår meddelade polisen att man avser börja ta betalt för sina insatser vid vissa idrottsevenemang vilket bla abc, DN och SvD har rapporterat om. Detta är djupt problematiskt då polisens ”extraskatt” ruckar på den grundläggande principen att den myndighet som har att upprätthålla statens våldsmonopol ska finansieras gemensamt. Konsekvenserna måste omedelbart ses över.

Inte nog med att kostnaderna varierar beroende på var i landet man är, de stora klubbarnas organisationsform har också blivit avgörande för om kostnaderna faller ut eller inte. Är det exempelvis rimligt att de Allsvenska klubbar som går under beteckningen ideell förening slipper undan polisens fakturor medan de klubbar som har valt att bolagisera sin verksamhet inte gör det? Jag tycker inte det.

Det pris polisen tar ut för sin bevakning skiljer sig kraftigt åt beroende på vart i landet man befinner sig och vem som arrangerar. Detta är djupt problematiskt ur konkurenssynpunkt. Det godtyckliga sätt som debitering sker på idag är oacceptabel i en rättstat. Hur definierar vi egentligen vilka tillställningar som har ett vinstsyfte? Skall en lönsam festival betala, medans en mindre lönsam festival som organiseras av en ideell förening slipper? Skall en kommunal festival slippa att betala, medan en mindre privat vinstdrivande arrangör skall betala?

Polis och domstolsväsende som finansieras gemensamt är det mest fundamentala i en stat, vars uppgift är att se till att gripa in när individerna kränker varandras rättigheter till liv, frihet och egendom. Trots detta säger dagens ordningslagstiftning att den som i vinstsyfte ordnar en tillställning ska ersätta polisen för att hålla ordning vid tillställningen, men om det finns särskilda skäl får ersättningsbeloppet sättas ned eller efterges. Sedan polisen började använda sig av denna skrivelse i ordningslagen har allt fler arrangörer fått betala för polisbevakningen vid konserter och festivaler. Vissa kan tycka att det låter rimligt att arrangörer till vinstdrivande arrangemang får betala för bevakningen, men vart drar vi gränsen? I Stockholm har vi även fått signaler från polisen om att de i framtiden kan komma att debitera staden för upprätthållande av ordningen i samband med kulturfestivalen. Jag är rädd för att Polisens tillämpning av ordningslagens skrivning mot vissa idrottsklubbar på sikt även kommer att hota många festivaler och kulturaktiviteter. Det är en oroväckande utveckling som ger polisen rätt att avgöra ödet för ett evenemang.

Nej, polisens ”extraskatt” är i sin nuvarande form orimlig. Den följer inte rättssamhällets principer på likställdhet och förutsägbarhet. Ett ersättningssystem till polisen i samband med evenemang kräver att ordningslagen förtydligas. Till det är gjort bör polisen omedelbart upphöra att ta betalt för sina tjänster.

 Madeleine

Kommentarer»

1. Pelle - 18 oktober 2011

Sant

2. Harald - 18 oktober 2011

Bra Madde!

Vi betalar redan skatt för polisväsendet och dessutom så generar vi 08-supporters säkerligen massvis med miljoner årligen i form utav intäkter runt om i landet vart än våra lag lirar som de mindre kommunerna gladeligen tar emot!

Besökte Zinken ett par gånger förra säsongen när Bajen lirade bandy mot Sandviken, Vetlanda, Vänersborg m.fl och visst höjde man på ögonbrynen och undrade varför det fanns så många poliser runt arenan, de hade hundar med sig och pikétbussar ståendes runt kvarteret. Dessa matcher kommer nu polisen debittera Hammarbybandy gissningsvis 25.000kr/match denna säsongen och ekonomin är inte speciellt bra i klubben som alla vet… hade hellre sett de pengarna satsas på våra knattar/ungdomar än till statskassan/polisen.

Hoppas ni sportintresserade politiker kan hjälpa oss 08-lag på denna punkt, kör hårt Madde!

/Harald

3. VirreK - 18 oktober 2011

Det vettigaste inlägget jag läst i denna debatt som inte borde existera. Avgå Götblad!

4. Martin - 18 oktober 2011

Tack för dina kloka ord Madeleine! Efter ditt kolossala snedtramp med förra årets ”kråkeldande” av konstgräsplanerna i Stockholm är det skönt att se att du revanscherar dig bra i denna fråga. Då idrottsklubbarna starkt uttryckt sitt missnöje, och avsikt att överklaga samtliga beslut, och bestrida varenda faktura, är min fundering hur staden ställer sig?

Det är ju en rätt prekär situation iom att lönekuvertet från både dig som politiker, och polisen, faktiskt kommer från min ficka.

Hur som helst skall det bli intressant att följa denna debatt, om en otroligt dåligt skriven lagtext!

5. Andreas - 18 oktober 2011

Bra Madeleine, detta är djupt orimligt och odemokratiskt

Med samma principer bör alla kulturevenemang, maraton, nattklubbar, politiska partier, mm faktureras

6. Polisen bör fokusera på att lösa brott, inte på att skriva fakturor. « Från huvudstad till världsstad - 19 oktober 2011

[…] senaste tiden har det stormat kring polisens avgiftspolicy, skrev vi nyligen om här på bloggen  Nu har polisen valt att överklaga ett kontroversiellt fall i Göteborg vilket gör frågan än […]

7. Anonym - 20 oktober 2011

[…] […]

8. Polisens fakturering « Från huvudstad till världsstad - 21 november 2011

[…] att den myndighet som har att upprätthålla statens våldsmonopol ska finansieras gemensam (här, här, här, här och här). Och i måndags skrev Madeleine på DN Stockholms […]

9. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] för idrottsevenemang är orimlig Polisens pris Polisen bör fokusera på att lösa brott Fel med polisens extraskatt Polisen får inte avgöra Sveriges kultur- och idrottsliv Share this:FacebookTwitterLike […]

10. Beklagligt beslut av länspolismästaren « Från huvudstad till världsstad - 11 oktober 2012

[…] för idrottsevenemang är orimlig Polisens pris Polisen bör fokusera på att lösa brott Fel med polisens extraskatt Polisen får inte avgöra Sveriges kultur- och idrottsliv Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: