jump to navigation

Bidra till arbetet med en ny supporterkultur 14 december 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

Idag skriver jag på Newsmill om stadens nya satsning på att bidra till en ny supporterkultur, och förstärka arbetet mot det idrottsanknutna våldet (se även DN).

Den rapport med åtgärder som staden har tagit fram finns här: Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten

Men det som staden kan göra kommer inte att vara tillräckligt, och jag vet dessutom att det finns mycket kunskaper bland stockholmarna om hur man har gjort i andra länder för att fotbollsderbyn ska bli verkliga folkfester och inte kravallmagneter. Jag hoppas därför att ni som läser detta vill bidra med såväl kunskaper som förslag till åtgärder. Jag har frågat förut, och fått flera bra svar. Men det finns mer kunskaper där ute. Lägg en kommentar, länka till en artikel eller kritisera konstruktivt det som staden redan har planerat.

Madeleine

Ps. För att diskussionen inte ska försvinna ner, har vi skapat en särskild sida för denna diskussion också.

Det behövs en supportervåldsgeneral

Newsmill 14 december 2009

När Djurgården som tur är tog det absolut sista halmstrået för att rädda sig kvar i allsvenskan häromveckan, blev ett antal supportrarna så ”lyckliga” att de stormade planen och slog ned flera spelare i Assyriska.

Det är obegripligt att vuxna män beter sig så här. Machokulturen inom idrotten förvandlar män till ansvarslösa ligister som blir så arga av ett mål i baken eller en förlust att de måste slåss. Och vissa av dem kan inte ens hålla sig från våldet när de vinner!

Jag har i flera år fått gott om brev av människor som är oroade över att våldet förstör fotbollen. Därför tog jag initiativ till att staden skulle ta fram en plan med åtgärder för att förstärka arbetet. En av de viktigaste slutsatserna var att samordningen bland dem som arbetar med frågan inom Stockholms stad och i resten av länet är alldeles för dålig.

Det behövs någon som ser till helheten, och som vet vad de olika aktörerna gör – en supportervåldsgeneral.

Stadens förslag till plan har nu gått på remiss till alla berörda nämnder, men den finns också på min blogg (https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/12/14/ny-supporterkultur/), och kommentarsfältet är öppet för såväl ris som ros. Men framförallt hoppas jag på konkreta förslag till vad vi mer kan göra. Jag hoppas alltså att ni som bryr er om fotbollen ska vara med i arbetet och föreslå fler åtgärder som främjar en god supporterkultur. I arbetet med att sammanfatta svaren från remissinstanserna kommer jag därför också att använda de förslag som kommer från er som kommenterar, eller som skickar mail. Välkomna att delta!

Mina utgångspunkter för arbetet med planen är att kärnan till problemet inte ligger i idrotten, inte i de stora fotbollsfesterna, och inte i de enskilda klubbarna. Problemet ligger både i den totala ansvarslösheten hos dem som bråkar på matcherna, och i den kultur som gör ”kärleken” till ett lag till en ursäkt för män att helt förlora respekten för sin omgivning.

Vi som representerar den politiska makten måste därför se till att främja insatser på båda fronterna, både kring matcherna, och kring kulturen som hyllar våld utanför matcherna.

Till en början måste klubbarna ta ett stort ansvar, och min bild är också att de stora Stockholmsföreningarna har gjort avgörande insatser de senaste åren, och detta samarbetet är också ett väldigt positivt inslag (http://supporterlaget.se/). Samarbetet med polisen för att göra elitmatcherna till de familjefester de borde vara har utökats. Säkerhetsarbetet är en integrerad del av planeringen inför matcherna. Supporterpolisen arbetar kontinuerligt för att kartlägga dem som är ansvariga för bråken. Klubbarna tar ett stort socialt ansvar i många delar av Stockholm med drive-in fotboll på kvällarna och informationsarbete på skolorna. Och det finns mycket mer.

Dessutom har klubbarna de senaste åren fått utökade möjligheter och befogenheter att filma läktarna för att identifiera dem som bråkar och stänga av personer från matcherna. I dagsläget har Hammarby 40 personer avstängda och Djurgården 26. Detta är positivt, men räcker bara till att förbättra klimatet på arenorna.

Men våldet stävjar man inte bara med polisiära insatser. Det är klubbarna och supporterföreningarna som är ansvariga för det språk och den kultur som råder på läktarna. Aggressivt språk, ledare som tappar fattningen under match, spelare som inte tar avstånd från supportervåldet, vakter som beter sig otrevligt och så vidare trissar upp stämningen. Om språkbruket, stämningen och den organisatoriska inramningen signalerar förberedelse för bråk, kommer det sannolikt att bli bråk.

Min bild är dock att såväl Djurgårdens och Hammarbys ledningar det senaste året blivit allt tydligare i sina avståndstaganden från våldsverkarna, vilket är mycket välkommet.

Men, och detta är ett mycket viktigt men. Ju mer framgångsrika matcharrangörerna blir i arbetet med att minska våldet på läktarna, desto längre bort från matcherna riskerar det fotbollsrelaterade våldet att flytta sig. Nyrekryteringarna till de så kallade firmorna lär öka när klubbarnas sociala kontroll över dem som vill slåss minskar, och medlemmarna blir allt yngre.

Idag sker det organiserade gängslagsmål mellan firmor inför många högriskmatcher i Stockholm. Tiotals ungdomar möts upp på i förväg bestämda platser för att slåss i sina respektive lags namn, och det behöver inte ens vara i samband med matcher mellan lagen. Narkotika och annan kriminalitet följer med våldet. Och ju längre från matcherna och fotbollen som dessa slagsmål sker, desto mer blir det ett gängproblem än ett fotbollsproblem.

När allsvenskan startar i vår kommer problemen upp till ytan igen, och i Stockholm kommer vi inte att kunna lösa det utan ett omfattande samarbete mellan staden, de sociala myndigheterna, polisen, fotbollsklubbarna och alla ni supportrar som älskar fotboll men avskyr våldet. Vi kommer inte att förändra detta över en natt, men förhoppningsvis kommer vi en bit på vägen med er hjälp. Jag vore mycket tacksam om ni ville bidra med era bästa kunskaper och förslag.

Madeleine Sjöstedt (FP)

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm stad

Kommentarer»

1. kristian - 14 december 2009

Överlag har jag inte så mycket att invända mot förslaget men en sak gör mig upprörd. DEt är att peka ut Ståplats som orsaken till oroligheter.

Ståplats är en grundförutsättning till att det skapas atomsfär på arenorna, utan klackarna dör svenkfotboll. Vi vill inte ha det som i england med tysta arenor fyllda av turister.

Inga turister kommer att titta på fotboll i Sveige. Stor del av vår publik väljer ståplats, de andra, som jag själv sitter på sittplats men tycker den stämning som skapas på ståplats är en stor del av matchen.

Att införa sittvång i sammband med derbyn skulle förstöra dessa evenemang och kraftigt minska inkomsterna för stockholmsklubbarna.

I tyskland har man löst supporter problematiken och behållit ståplats, Det är tid vi bör vända våra ögon. Deras fotbolls system bygger även de på medlemsstyrda föreningar vilket gör att vi har mer gemensamt med den tyska fotbollen och organisationen.

För att lösa supporter problematiken handlare det om att öka bevakningen av arenorna. Det skall inte vara möjligt att göra dumheter och sedan inte bli straffad.

Handling skall följas av konsekvens, men på INDIVIDnivå. Att kollektivt bestraffa en hel ståplats sektion är förlegat, dumt och kontraproduktivt.

ca 7500 personer finns på vardera ståplats i samband med ett fotbollsderby på Råsunda.
Av dessa sköter sig mins 7400, och allsom oftast 7495personer.

Varför skall oskyldiga straffas för att några få(i sammanhanget) inte kan sköta sig?

Att ta bort ståplats är att ta bort publiken från våra arenor.

Kristian som har säsongbiljett och sitter på matcherna.

2. Tompa - 15 december 2009

Det första Madeleine och övriga tyckare och beslutsfattare på området behöver göra är att sätta sig in i problemet. Som det är nu ser ni alla fotbollssupportrar som huliganer. Jag kanske har fel när jag skriver så men det är i alla fall så er bild av oss fotbollssupportrar upplevs. Jag har varit en aktiv supporter till Djurgården i 17 år och känner att politiker och media blir allt mer avskärmade och dåligt insatta i vad som egentligen sker på läktaren och i samband med matcher. De senaste åren är bilden av fotbollssverige totalt onyanserad. Polisen och svenska fotbollsförbundets rapporter angående händelser i samband med match har ofta stora brister. I vissa fall kan de vara totalt fel. Ett tydligt exempel på detta är incidenten där en person slog ner en spelare i Assyriska. Media målar upp en bild av att det var 10 000 vildar på Stockholms Stadion denna kväll. Jag som var där har en helt annan uppfattning. I mina ögon var detta en fantastik kväll och den kunde gå till historien som det också om den inte hade fått ett mycket otrevligt slut. Ett en person slår ned en spelare betyder inte att de övriga 9 999 också gjorde det. Anledningen till att supportrar sprang in på planen var att de var glada och ville fira att Djurgården var kvar i allsvenska. Om ni politiker inte kan fatta det är det nog tyvärr svårt att hitta lösningar på era problem. Har någon som var på matchen fått komma till tals i media?

Det finns otroligt positiva krafter inom klubbarna och det finns personer som lägger ner både tid och pengar på att skapa en bra stämning kring matcherna. Tala med dem innan ni gör något så kanske ni får lite bättre inblick.

Du kan även läsa denna krönika så förstår du lite mer om hur det är att vara supporter i Sverige och vilket orimligt ansvar ni lägger på klubbarna

http://www.jarnkaminerna.se/artikel/supporterkultur/2009/12/gastkronika-om-fotbollsforeningars-strikta-ansvar-for-sin-publik

Mvh
Tompa

3. man blir så trött… « ULTRA LIFESTYLE - 15 december 2009

[…] av ultraslifestyle i Uncategorized. Kommentera Började göra en lång utläggning angående Madeleine Sjöstedts senaste rappakalja men gav […]

4. Mike - 17 december 2009

För det första är huliganism i Sverige inget stort problem. Till stor del är det en tidningsanka. I jämförelse med exempelvis krogen är sker väldigt lite våld. Det är bara att konsekvenserna i media och disciplinnämnden blir så mycket större vid ringa brott. Det kan förvisso vara något hotfullt över en uppretad klack, men väldigt få brott begås.

Som nämnts ovan sker bestraffningen utan untantag på gruppnivå trots att det är ett fåtal som begår fel. Skulle någon annan samhällsgrupp behandlas på detta sätt skulle det bli ett ramaskri. Problemet är att det är svårt att i myllret finna den skyldiga och då gör media, politiker och fotbollsförbund det lätt för sig.

Arbetet borde istället koncentreras till att hitta den skyldiga. Idag är arenorna ur individens synpunkt en bra plats att begå brott på eftersom hela publiken delar ens straff. Eftersom brottsplatsen är så begränsad vore det tämligen enkelt att med hjälp av kameror och individuella straff istället göra det till en ovanligt ogynnsam brottsplats. Lägg fokus på det istället för nuvarande häxjakt.

Såg för övrigt att du var ute i pressen och tullade på ditt vallöfte angående en arenalösning åt Djurgården. Globenområdet löser inte Djurgårdens problem. Bättre ju snabbare ni politiker inser det. Det har hela tiden känts som ni haft en dold agenda att försöka få DIF till globenområdet. Vore pinsamt om det visade sig vara sant.

5. ULTRAS NORD STOCKHOLM - 20 mars 2010

AVGÅ!!!

MADELEINE SJÖSTEDT – FOTBOLLSMÖRDARE!
SVFF – FOTBOLLSMÖRDARE!
LARS-ÅKE LAGRELL – FOTBOLLSMÖRDARE
SEF – FOTBOLLSMÖRDARE!

6. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] tidigare bloggposter om huliganism: Samlad strategi mot fotbollsvåld Ny supporterkultur Bidra till arbetet med en ny supporterkultur Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg […]

7. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson Samlad strategi mot fotbollsvåld Ny supporterkultur Bidra till arbetet med en ny supporterkultur Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: