jump to navigation

Spela på helgen 27 augusti 2008

Posted by Peter Ahlström in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

Det har varit folkfest i Stockholm. Tyvärr fick den ställas in. Igen. Den här gången var det Hammarbys supportrar som skämde ut sig genom att kasta in raketer på planen. Men det hade lika gärna kunnat vara AIK:are eller Djurgårdare som drog på sig de svarta rubrikerna.

Det görs mycket för att försöka få bort den här svulsten på supporterkulturen. Våld och skadegörelse har inget med idrott att göra över huvud taget. Men samtidigt som klubbarna, polisen, Stockholms stad och regeringen försöker bemöta och motverka huliganismen är det viktigt att försöka bejaka och främja den publik som skräms bort från derbyn och andra högriskmatcher.

Det är i det ljuset man ska se Madeleine Sjöstedts förslag att spela dessa matcher tidigt på helgerna. Med matchstart kl 13 eller 14 borde fylleriet minska betydligt innan match. Bara det bidrar till en lugnare stämning. Det innebär också att matcherna slutar när det är ljust ute. I dag släpps publiken ut i ett mörker som bidrar till skydd för bråkstakarna och ökad otrygghet för alla andra. Det är också en tid som passar barnfamiljer mycket bättre. Att spela matcher kl 20 en vardag signalerar att detta är ett vuxenevenemang. Här hör inte barn hemma.

Vi vet att helgderbyn diskuterats tidigare bland klubbförerädare men aldrig blivit av. Sannolikt har en bidragande orsak varit att derbyna är så intressanta matcher för tv-bolagen att de har lagts på bästa sändningstid. Men frågan är vilken prioritet det har jämfört med spelares och åskådares säkerhet. Om huliganismen får fortsätta eskalera tappar dessutom matcherna sitt värde även för tv-bolag och tittare. De borde också ha ett intresse att flytta matcherna. Vi räknar med att förbundet och klubbarna gör ett försök under nästa säsong. De har inte råd att avstå.

Peter

Kommentarer»

1. Dudde - 27 augusti 2008

”Med matchstart kl 13 eller 14 (en helg) borde fylleriet minska betydligt innan match. Bara det bidrar till en lugnare stämning. Det innebär också att matcherna slutar när det är ljust ute. I dag släpps publiken ut i ett mörker som bidrar till skydd för bråkstakarna och ökad otrygghet för alla andra. Det är också en tid som passar barnfamiljer mycket bättre. Att spela matcher kl 20 en vardag signalerar att detta är ett vuxenevenemang. Här hör inte barn hemma.”

Det här är ett riktigt bra förslag! Som sagt ökar möjligheterna för fler familjer att följa matchen och det blir en trevligare stämning runt arenan. De närmast sörjande hittar alltid till matchen ändå.

Det gäller ”endast” att få den lata stockholmspolisen att jobba helg. Den har ingenting emot jour-tillägg och OB-tillägg (för att göra sitt jobb), men det ska helst vara på vardagar mellan 8-17.

Väntar spänt på översheriffens motförslag:

Match tisdagar kl 13:30?

2. Johan - 27 augusti 2008

För att få bort både bråk och fylleri så bör matcherna förläggas på söndagar klockan 09.00 och med alkocheck i entren. Det skullle bli fullt på läktaren med en helt ny publik som i dagsläget inte vågar sig dit. Dra liknelsen med rökförbud på krogen, ”det skulle aldrig gå” enligt krögarna och rökare, men nu kan allergiker och andra gå ut som dom vill och rökarna slutade inte heller att gå på krogen.

Näe, mer drastiska lösningar och mindre mjäk annars kommer buset att fortsätta.

Tv får väl sända i efterskott eller så kan dom vara med och betala skadegörelsen om dom nu är så sugna på att ta del av arrangemangen.

3. Micke - 27 augusti 2008

Stockholms-derbyn är faktiskt INTE är något j-kla familje-arrangemang.

Stockholms-derbyn är inte, har aldrig varit och ska/kommer aldrig vara ett arrengemang likt de töntiga blugåla-klapp-kepsarna som när Sverige spelar dötrista landskamper på Råsunda.

Publik som inte vågar ställa sig upp, publik som knappt klappar händerna, publik som inte vågar visa några som helst känslor (för då är man ju lite knäpp och kan misstas för att vara ”huligan”)

Bort med dräggen och deras ibland missriktade raketer, men döda för fan inte vår heta passionerade supporter-kultur för resten av fotbolls Sverige. Ett derby är ett derby, punkt slut.

Kan garantera att tidigare kommentarer knappast skrivits av någon/några som har ett genuint och brinnande intresse för någon av lagen från Stockholm + laget från Solna.

4. filip - 27 augusti 2008

Kalla inte dessa ligister för supportrar! Ni jämställer ligister med vanliga supportrar som brinner för sina lag och jobbar för en positiv supporterkultur. Sluta generalisera och ta tag i problemet. Klubba igenom en lag som kriminaliserar detta förhatliga beteendet, identifiera och stäng av på livstid samt fängelse/anmälningsplikt inför matcher som i England.

Låt endast de ansvariga stå sitt kast och låt endast dessa individer drabbas av straffrättsliga påföljder. Bör avskräcka annat slödder som går i liknande tankebanor…

5. Dudde - 1 september 2008

Micke, lille vän,

Biblioteksgatan 8 ligger inte i Solna. Den ligger till skillnad mot t ex Skansen eller den fd galgbacken utanför Skanstull i centrala Stockholm.

OM du hade varit en genuin fotbolls-supporter så hade även du sett fram emot helg-derbyn. Som all trogna supportrar vet så är dessa derbyn de bästa.

6. En tidig match « Från huvudstad till världsstad - 11 september 2008

[…] det senaste derbyt föreslog Madeleine Sjöstedt just att man skulle förlägga några av de sk högriskmatcherna tidigt på helgen. Nu föll det sig […]

7. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] en gemensam strategi för hur våldet kan motarbetas. Dessutom ska högriskmatcherna i framtiden spelas mitt på dagen på helgerna för att minska våldsamheterna, så att fotbollen återigen kan bli en […]

8. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar […]

9. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar för våldet Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: