jump to navigation

Modigt och välargumenterat av Eriksson 26 juni 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

Idag skriver regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet, Björn Eriksson på DN Debatt om svagheterna med anmälningsplikten som riksdagens klubbat igenom. Ett skärpt tillträdesförbud är enligt Eriksson det bästa vapnet mot huliganerna, eventuellt i kombination med elektronisk övervakning via fotboja.

Björn Eriksson argumenterar väl och det är svår att inte dela åsikten att ett tillträdesförbud är att föredra framför anmälningsplikt. Det viktiga är att kända bråkstakar portas från att kunna gå på matcher.

I detta spörsmål har alltså Björn Eriksson helt rätt men det är, som jag tidigare påpekat, långtifrån någon lösning på problemet med det idrottsrelaterade våldet. Idag sker det organiserade gängslagsmål mellan firmor inför många högriskmatcher bl.a. i Stockholm då man möts upp på i förväg bestämda platser för att slåss i sina respektive lags namn, och det behöver inte ens vara i närheten av arenan. Därför måste Björn Eriksson återkomma med ett batteri av åtgärder när slutbetänkandet presenteras och då också visa en förståelse för att det inte uteslutande är polisiära och repressiva insatser som stävjar våldet.
Klubbarna och supporterkulturens ansvar måste ges ökad uppmärksamhet. Det är därför ett viktigt tecken att Björn Eriksson i Almedalen nästa vecka kommer att delta i ett samtal om maskulinitet och idrottsrelaterat våld arrangerat av Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund under rubriken ”Det är mycket känslor”. Jag tror Björn Eriksson kan vara något mycket viktigt på spåren, att huliganismen bygger på en förvriden mansroll.

Madeleine

Läs tidigare inlägg i ämnet:

Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson
Samlad strategi mot fotbollsvåld
Ny supporterkultur
Bidra till arbetet med en ny supporterkultur
Den nya huliganlagen ger resultat
Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas
Trygg allsvenska 2009
Spela på helgen
jump to navigation
Klubbarna måste ta ansvar för våldet

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: