jump to navigation

Trygg allsvenska 2009 19 mars 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , , ,
trackback

Våren har kommit till Stockholm och ett tydligt vårtecken är att fotbollsallsvenskan drar igång om några veckor. Jag ser fram emot en säsong då publiktappet vänder, Stockholmslagen slåss om topplaceringarna och att oroligheterna kring matcherna uteblir.

Därför träffar jag idag företrädare för Stockholmsklubbarna, polisen coh SL för att göra en avstämning inför premiären. Vid tidigare möten har vi diskuterat vad de olika aktörerna kan göra för att skapa en bättre läktarkultur, öka publiken och få bort det fotbollsanknutna våldet.

Staden har investerat ytterligare i att göra våra arenor anpassade till fotbollens krav samt trevligare för publiken. Vi har även kunnat stödja klubbarna i att få tillgång till kameraövervakningen från matcherna.

Staten har sett till att en ny lagstfitning kommit på plats som bland annat gör det lättare att förbjuda kända huliganer tillträde till arenan.

Vi är nu intresserade av att höra hur klubbarna själva följt upp vårt möte i höstas. Hur har man använt möjligheten att använda bilderna från de kameror som finns? Hur går det med arbetet med att förlägga högriskmatcher till helgerna? Vad har man gjort för att förbättra stämningen på läktarna och motverka den kvinnosyn som odlas där?

Och framförallt är vi nyfikna på hur klubbarna ser på den nya huliganlagen. Kommer klubbarna att använda tillträdes förbudet i någon större utsträckning?

Brottsförebyggande rådets rapport om det fotbollsanknutna våldet som kom förra året efterfrågade en samordning av bekämpningen av huliganismen. Tyvärr fann inte detta med i regeringens lagförslag. Därför tar Stockholms stad nu initiativet i frågan.

Med oss till mötet tar vi ett utkast till handlingsplan som vi tänker diskutera med klubbarna. Ett av förslagen är just att staden, via idrottsförvaltningen, blir samordnare av alla frågor som rör fotbollsvåld.

Min förhoppning är att vi ska kunna ta ett gemensamt ansvar så att Allsvenskan 2009 blir en nystart för stockholmsfotbollen.

Madeleine

Kommentarer»

1. magnus - 19 mars 2009

Stockholmsklubbarna, Hammarby och Djurgården, spelar sina derbyn i Solna Kommun. Var är du idrottsborgarråd sa du?

Kan lova att det inte blir oroligheter kring ”derbyn” på Grimsta…

2. Fjompa - 19 mars 2009

”Vad har man gjort för att förbättra stämningen på läktarna och motverka den kvinnosyn som odlas där?”

Stämmningen på matcherna har ju bara blivit sämre. Folk blir mer och mer förbannade på fotbollsförbund mm.
Och det här med kvinnosynen? Vad är det för kvinnosyn som odlas där? Aldrig hört talats om något kvinnohat/nedvärdering av kvinnor under de 20 år jag gått på fotboll och då kan jag säga att jag åkt på bortamatcher med de hårdaste.
Tror nog du fått det här om bakfoten för det är sannerligen inget stort och utbrett fenomen.

3. Claes Hansen - 19 mars 2009

”Vad har man gjort för att förbättra stämningen på läktarna och motverka den kvinnosyn som odlas där?”

En bra dialog med Stockholms fotbollsklubbar förutsätter förmodligen att man går in i dialogen med öppna öron och ögon.

Den största stockholmsklubben, AIK, har enligt min mening – som regelbunden besökare – säkra arrangemang och under förra året landade den genomsnittliga publiksiffran på c:a 15.000 besökare per match om jag inte missminner mig.

Dessa besökare kommer från hela Stockholms-området och andelen kvinnor och familjer är inte försumbar. AIK skulle aldrig markant ha ökat sina höga publiksiffror sedan 90-talet om verkligheten kring arrangemangen var sådan som Stockholms idrottsborgarråd målar upp den.

4. Tobbe - 19 mars 2009

Populist javisst! Du är välkommen på match i Solna Kommun när du vill. Du kan passa på att göra som runt 3000 andra besöka AIK:s populära familjeläktare.

5. Lars Lindblad - 19 mars 2009

Hej Madeleine.

Med all respekt för din goda vilja och din uppriktiga ambition att sätta dig in i frågorna kring fotbollens problem…. tyvärr blir det allmänna intrycket att du blandar ihop sanningen med vad du tror dig veta.

Fotbollssupportrar är några griniga jävlar. Det var inte du som sade utan jag och detta är alldeles sant. Om du som borgarråd i Stockholms Stad hävdar Stockholm betalat för att göra Råsunda till en trevligare arena så kommer den genomsnittlige supportern inte att tro på ett ord du skriver fortsättningsvis. Av ett enda skäl; Det är inte sant.

Att du behöver träffa klubbarna för att bringa klarhet i hur det går med högriskmatcherna och helgerna… hade det inte räckt med det spelprogram som funnits tillgängligt i två månader nu?

Genusperspektivet på läktarmiljön då? Det skulle vara intressant om du kunde utveckla dina uppfattningar kring vem som odlar exakt vad som skulle försämra kvinnosynen hos en besökare på Söderstadion eller Råsunda? Jag tror utan att veta säkert att jag varit på något fler matcher än du och jag har inte hört något som skulle kunna tolkas som att patriarkatets stormtrupper på ett överlagt sätt jobbat för att bibringa mig uppfattningen att kvinnor är djur eller i vart fall andra klassens människor. Detsamma gäller romer, HBT-personer, funktionshindrade, muslimer, judar, kurder och folkpartister.

Din goda vilja och din förhoppning om att bidra till att publiktappet vänder samtidigt som Stockholmsklubbarna skall finnas med i toppen; Där borde du satt punkt. Resten är ett självmål.

6. Per - 19 mars 2009

Att Stockholms idrottsborgarråd engagerar sig för att få stopp på fotbollsvåldet är väl jättebra. Vad klagar ni för? För alla oss som bor i Stockholm är det uppenbart att det inte bara handlar om vad som händer på själva arena utan om kulturen kring fotbollen. Och två av de tre klubbar som du nämner Magnus är ju dessutom Stockholmsklubbar, inte Solnaklubbar. Det till stor del deras ansvar. Alltså är det väl helt rätt att föra en dialog med dem om våldet. Vad är problemet?

7. Madeleine Sjöstedt - 19 mars 2009

Magnus, Claes, Lars och Fjompa anser inte att fotbollen har ett jämställdhetsproblem. Samtidigt låter de påskina att Stockholms kvinnliga idrottsborgarråd inte vet att Råsunda ligger i Solna. Kommentarer överflödiga.

Jag har skrivit om gubbigheten inom delar av idrotten tidigare.

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/02/06/om-ulfs-fru-och-erlands-sambo-av-bertils-mor/.

Den är ett hot mot alla de goda krafterna som finns inom idrotten, manliga som kvinnliga.

Lars Lindblad förstår inte varför Stockholms idrottsborgarråd träffar Stockholmsklubbarna inför den allsvenska premiären. För mig är detta en självklarhet. Klubbarna har olika krav på staden och staden har också synpunkter på hur Stockholm kan bli en ännu bättre fotbollsstad – särskilt som vi ska bygga den nya Stockholmsarenan.
Tidigare har såväl Hammarby som Djurgården tagit initiativ till dessa möten. Nu var det Stockholms stads tur.
Madeleine

8. Claes Hansen - 19 mars 2009

Madeleine,

I ditt svar till framförallt Lars Lindblad hänvisar du till en spalt där du framförallt raljerar med en artikel av SvD-skribenten Jan Majlard och hans kvinnosyn.

Sedan kommmenterar du Jan Majlard med:

”Tonen påminde i alla fall mig om hur det låter när fotbollens läktarkommentatorer pratar om kvinnor.”

Jag vågar i likhet med Lars påstå att de tusentals normala och begåvade stockholmare som besöker olika matcharrangemang tar med sig de olika värderingar och uppfattningar om ”romer, HBT-personer, funktionshindrade, muslimer, judar, kurder och folkpartister” – och kvinnor som de hade innan match.

Om något är våra fotbollsarenor några av de få mötesplatser i dagens Stockholm som är fullständigt desegregerade.

Under en promenad under katakomb på Västa hälsar jag på invandrartjejer med akademisk examen (som för all del kan använda f-ordet gentemot motståndare), kockar, kommendörkaptener, förläggare, backoffice-tjejer, IT-folk, arkeologer, socialassistenter, grevar och faktiskt åtminstone en stolt medlem av resandefolket.

Det unika med fotbollsmiljön är att inget av detta har någon betydelse.

Man är där för att våndas och glädjas över sitt lag på planen. Min systerdotter, 12 år, kan hantera denna miljö. Hon fnissar åt svordomarna och kommenterar ömsom spelet ömsom alla karaktärer. Hon älskar detta eftersom det ej färdigpaketerat och tillrättalagt som så mycket annat i vårt samhälle.

Ledsen, men din kommentar antyder att du inte har förstått något av det här. Du har upptäckt en mängd väderkvarnar i kvällspressens rapporter och nu rider du till storms med Sancho Panza.

9. Lars Lindblad - 19 mars 2009

Madeleine;

Jag förstår mycket väl varför du träffar klubbarna inför premiären. Det vore illa om du inte gjorde det, för tvivelsutan finns problem att lösa och förebygga. Vilka problemen främst är kan vi ha lite olika uppfattning om kanske. Min kommentar avsåg bara det faktum att hur det går med att förlägga högriskmatcher till helgerna torde framgå av spelprogrammet.

Om du vill bunta ihop mig med Jan Majlard så står det dig fritt och det alldeles oavsett att jag delar din uppfattning om de synpunkter han luftar i SvD. Hans sätt uttrycka synpunkter och raljera över sådant han inte begriper har jag sedan länge tröttnat på. Och det trots att jag är man, över 50 och rent sakligt uppfyller alla rekvisit för buntas ihop med sådana som han.

Svepande generaliseringar och tilltaget att etikettera människor efter kön kan helt uppenbart återfinnas hos såväl vissa män som hos vissa kvinnor. Jag får trösta mig med att dessa människor mest är sin egen börda.

10. Fjompa - 19 mars 2009

Madeleine, jag som dum man förstår faktiskt inte var i det där blogginlägget som man ska förstå att det finns ”en förlegad kvinnosyn”? Jan Majlard, en av landets sämsta sportjournalister hävdar det i en krönika som inte ens handlar om fotboll?

Jag har aldrig hört talats om det här fenomnet och jag är ledsen om det här kan vara svårt att ta till sig men jag anser att mina erfarenheter gott och väl räcker för att konstatera att det inte finns någon ”förlegad kvinnosyn”.

Läktarkommentatorer är heller knappast samma sak som personerna i publiken i Djurgårdens fall bland annat Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly. Tycker du dessa herrar är kvinnohatare?
Jag blir uppriktigt sagt ledsen över alla lögner som skrivs om oss fotbollssupportrar. Våldsverkare, mördare, våldtäcktsmän, kvinno-hatare, nazister mm. är inte ovanligt att höra i samma mening som fotbollssupportrar numera vilket är jävligt tråkigt och som sagt direkta lögner.

Hoppas du inser att du har gjort ett stort misstag här.

11. fredrik reinfeldt - 19 mars 2009

Madeleine.

Du är helt slut i huvet, att såna som du kan komma så långt är för mig ett mysterium..
Avgå förfan för nu har du verkligen gjort bort dig och hela aliansen.

12. Per - 19 mars 2009

Fjompa m.fl,

Varför blir ni så provocerade? Jag går också gärna på fotboll i Stockholm och nog känner jag att vi män som tycker om fotboll måste ta ställning mot en macho-kultur som alltför ofta yttrar sig i våld. Det förstör ju sporten. Att vara man är inte att vara våldsam eller hotfull. Det är när vi tar den striden om vår egen identitet som män som vi kan nå förändring. Detta är för mig en kamp mellan ett medeltida och ett normalt mansideal. Det är inte en strid mellan män och kvinnor.

13. Måna - 20 mars 2009

Ja duma duma aliansen!

14. Lars Lindblad - 20 mars 2009

Per

Jag känner sällan någon dragning till debatter där arenan redan är överfull, med folk, med åsikter och med tankehämmande passioner. Den diskussion som dånar kring begreppet macho-kultur har förvisso tagit drevets logik, men den har trots detta berört några utomordentligt viktiga frågor.

Om den kan leda till att samhällets företrädare blir lite mindre ivriga med att klistra det fala och säljbara epitetet ”fotbollshuligansvåld” på olika grumliga halvskrönor, så är mycket vunnet.

Det enda jag hävdat, och som till min oförställda förvåning kvalificerat mig för en plats i ”gubbigheten”, är att jag inte känner igen mig i den beskrivning som bjuds då det kommer till läktarkulturen.

15. Lasse Hedström - 20 mars 2009

Flera av oss som faktiskt gått på fotboll under ett gäng årtionden känner mycket riktigt inte igen oss. Det fanns en tid när det var förenat med livsfara att ha fel halsduk vid fel tillfälle på väg till derbyn. Det fanns en tid när vissa spelare fick höra apljud från läktarna på grund av sitt ursprung. Det var också då det var legio bland alltför många att höja högerarmen till nationalsången.

Dessbättre är det här nu länge sedan. Läktarkulturen har självsanerats, och det är nog den överväldigande majoriteten som besöker fotbollsmatcher idag innerligt tacksamma för. Om inte annat så är det ju bara att jämföra publiksnitten under 2000-talet med 80- och 90-talets betydligt mer deprimerande siffror. På den tiden kunde nog ingen tro att dagens åskådarantal på AIKs familjeläktare skulle motsvara vissa matchers hela publiksiffra under ”de mörka åren”.

Jag säger inte att allt är frid och fröjd bara för att de mest extrema avarterna inom läktarkulturen har försvunnit. Men låt oss heller inte få panik bara för att betydligt fler medier trängs om utrymme och därigenom tolkningsföreträde jämfört med för 15 år sedan. Populism får aldrig vara lösningen.

16. Sladdertackan - 22 mars 2009

Kära Madeleine, kom in i matchen snälla du. Det gör ont att du som sådan med pekpinnar ska bestämma över sådant du/ni inte har täckning för. Studera filmen på bifogad länk, kärleken är förevigad. Som ett exempel då’ra, se inte allt i svart och vitt…

17. Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas « Från huvudstad till världsstad - 23 april 2009

[…] När jag hade ett möte med klubbarna i mars förklarade de att en av anledningarna till att de stängde av så få bråkstakar var att kamerorna på arenorna inte var tillräckligt bra för att identifiera dem som förstör. […]

18. Solig derbydag på dagtid « Från huvudstad till världsstad - 10 augusti 2009

[…] Stockholm har sett alldeles för mycket av bråk i samband med derbyn. Därför har jag länge krävt att derbyn ska spelas på dagtid på helger som en av många åtgärder att komma åt det […]

19. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar […]

20. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar för våldet Share […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: