jump to navigation

Madeleine Sjöstedt

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm 2006-2011. Kultur- och fastighetsborgarråd 2011-2014.

Bor: På Södermalm och så ofta som möjligt i sommarstället i Västergötland.

Familj: Man, två barn, 19 och 17 år samt två bonusbarn.

Fritid: reser, träffar vänner, tränar, går på kulturevenemang samt gräver i trädgården.

Detta är jag: En internationalist med fötterna i det lokala myllan.

Jag föddes i Lidköping 1961 där jag hade en trygg barndom präglad av ett fantastiskt kamratgäng (som jag fortfarande träffar så ofta jag kan), dansen och musiken. Dansar gör jag fortfarande men klarinetten ligger på hyllan. Ilskan över världens elände fanns med från början och ledde till ett tidigt polititiskt engagemang. Eftersom jag är en människa som vill vara fri från både konventioner och krav och avskyr att bli styrd och hopbuntad i grupp, och unnar alla andra samma individuella frihet, var liberalismen självklar.

Längtan efter de större sammanhangen har alltid varit en stark drivkraft och några veckor efter jag fyllt 19 lämnade jag Lidköping.

Att ta en jur. kand. med inriktning på mänskliga rättigheter var en självklarhet. Glädjande nog har jag fått arbeta vidare med dessa frågor; som vikarierande ledarskibent på DN och UNTs ledarsidor, som internationell sekreterare för Folkpartiet och med min särskilda baby Silc, Svenskt Internationellt Liberalt Centrum, den liberala rörelsens biståndsorgan. Att vara generalsekreterare för Silc och sedan för Kulturarv utan gränser har gett mig ett yrkesliv även innan borgarrådsposten som är mera meningsfullt än jag vågat önska.

Det lokala och det internationella engagemanget har gått hand i hand. Jag satt i kulturnämnden sedan början av 90-talet innan jag blev ordförande för Stockholms stadsteater 1998. Under några fantastiska år var jag också förste vice ordförande för FPU (tillsammans med Jan Björklund som var andre!) samt även ordförande för IFLRY, International Federation of Liberal and Radical Youth, världsfederationen för all världens unga liberaler. Dessa år har gett en vänkrets som är stor och spridd över världen.

Därför bloggar jag: Jag bloggar eftersom jag är nyfiken på hur detta nya fungerar och jag tror att detta kan vara en väg till ett nytt politiskt samtal och mera demokratiskt styre.

Pressbilder

Bilder för fri publicering. Ange fotograf Fredrik Persson. Spara bilden högupplöst genom att klicka på bilden och välja ”Spara mål som…”

Foto: Fredrik Persson

 

%d bloggare gillar detta: