jump to navigation

Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas 23 april 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

I dag och på fredag spelas omgång 5 i allsvenskan. Hammarby möter IFK Göteborg på Söderstadion ikväll, och Djurgården möter Brommapojkarna på Stockholms stadion på fredag.

De båda matcherna är viktiga tillfällen för klubbarna att visa att de har blivit bättre på att hantera dem i publiken som förstör den goda stämningen och som ställer till bråk.

Förra årets åtgärder gav inte de förbättringar som vi alla hade hoppats. En av åtgärderna som vi trodde skulle ge resultat var att klubbarna skulle kunna använda kamerorna som finns på arenorna för att identifiera dem som sätter igång bråken, och sedan belägga dem med tillträdesförbud till matcherna. Dock var det mycket få som stängdes av trots omfattande bråk vid flera tillfällen.

När jag hade ett möte med klubbarna i mars förklarade de att en av anledningarna till att de stängde av så få bråkstakar var att kamerorna på arenorna inte var tillräckligt bra för att identifiera dem som förstör.

Jag gav därefter idrottsförvaltningen i uppdrag att skyndsamt förbättra kamerautrustningen på Stockholms stadion. Idrottsförvaltningen har nu investerat 70 000 kronor i kamerautrustningen som uppfyller de krav som polisen ställer.

Globen investerade redan i höstas 170 000 kronor i ett nytt kamerasystem på Söderstadion.

Om det blir bråk på matcherna denna vecka förutsätter jag att klubbarna använder utrustningen för att identifiera dem som sätter igång våldsamheterna. I längden är det orimligt att staden hyr ut anläggningar till evenemang där publiken riskerar att hamna mitt i stora slagsmål, samtidigt som de som har satt igång våldsamheterna kan komma tillbaka vecka efter vecka.

Fotbollen behöver en ny supporterkultur, och den måste skapas på varje match. De som förstör ska inte vara välkomna.

Madeleine

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer»

1. Sussie - 23 april 2009

Som stadens idrottsborgarråd kommer du väl och kollar på när SM i terränglöpning avgörs i Tantolunden i helgen?

2. bob - 23 april 2009

Vad håller du på med varför i hela friden går du i täten för ett korståg mot supportrar som inte på något sätt är ett problem? Bengaler och rök är en del av läktarkulturen, det är något som samtliga aktiva supportrar håller med om, hur är det rimligt att du som uppenbarligen inte har någon kännedom alls om supprterkulturen kan ha så stor makt över den. När ska ni sluta ljuga dessutom, våld inne på arenorna är inte ens ett problem, visst det sker en del våld i samband med matcher men de sker inte på arenan. Så vilka är det du vill komma åt? Vill du ge 15-åringar som annars sköter sin skola och sitt liv böter och ett brottsregister för att de likt alla oss andra anser att bengaler är en stämings höjare? Detta var något som ni inom det okunnig etablissemanget höll med om tidigare innan moralpaniken drog igång. Allt detta för att du anser dig stå över alla oss andra som vecka efter vecka stödjer vårt lag.

Dags att lägga ner moralpaniken och lögnerna nu fru Sjöstedt.

P.S avgå gärna och se till att din efterträdare faktiskt har en aning om vad han/hon beslutar över.

3. Martin - 23 april 2009

Ett litet inlägg som egentligen inte handlar om våldet eller om kamerorna som skall sättas upp. Men talet om att hitta ny publik och en ny supporterkultur tycker jag låter lite illavarslande.
Svensk supporterkultur (och då menar jag inte våldet) håller hög Europaklass trots att ligan är usel. Vi borde värna om den supporterkultur vi har.

Gärna ny publik men inte på bekostnad av oss som har gjort Allsvenskan till den fest det nästan alltid är frågan om.

4. Ragge - 23 april 2009

Måste säga en sak. Jag gillar dina försök att ordna Stockholmsklubbarnas arenafrågor.

Men, hur seriöst kan det här problemet egentligen vara? Det ni egentligen vill är ju att slösa pengar på att sätta dit vanliga småungar som i övrigt sköter sina liv men som på arenan vill röja och använda sig av pyroteknik. Något som är totalt ofarligt nere vid räcket. Okej att ni vill stoppa bråken på arenan, men hur ofta händer det under pågående match? Nä, för mig låter det mest som ett försök att sätta ungdomar i belastningsregistret för ett brott som nog många inte skulle anse som ett brott. Om man inte får använda sig av pyroteknik tycker jag inte man ska få använda sig av ljus vid födelsedagstårtan. Det är ungefär samma farlighet.

5. Peter - 23 april 2009

När var det bråk på Stockholms Stadions läktare senast?

6. Elloh - 24 april 2009

Jag har haft säsongskort på Stadion sedan uppflyttningen från Superettan (2001) och kan inte minnas att det har varit nåt bråk på Stadion.

Sussie: Tror inte att idrottsborgarrådet behöver gå på varenda lilla idrottstävling, där ingår din tävling.

7. leo - 24 april 2009

skärp dig för fan!

8. Vanilj - 24 april 2009

Det senaste våldet på Stadion jag kan komma ihåg var 1995. 14 år sen. Är det verkligen ett stort problem? Sker mer våld på valfri krog, valfri konsert eller valfri tunnelbanefärd, än på Stadion.

9. André - 24 april 2009

Varför pekas vi fotbollsupportrar ut som Sveriges fiende nr 1!?

10. Petter - 25 april 2009

BYGG BANDYHALL I STHLM

11. Fredrik - 15 maj 2009

Håller med flera av de tidagare kommentarerna. När var det senast bråk på Stadion? Problemen är snarare utanför arenan på andra platser! Bortkastade pengar lägg dom på något vettigare tex. planvärme på stadion!

Erik - 15 maj 2009

Fredrik,
Stadion kommer att ha planvärme inom kort.
Erik

12. Niklas - 25 maj 2009

”I längden är det orimligt att staden hyr ut anläggningar till evenemang där publiken riskerar att hamna mitt i stora slagsmål, samtidigt som de som har satt i gång våldsamheterna kan komma tillbaka vecka efter vecka”, skriver Sjöstedt i sin blogg.”

Hur stor är den risken du skriver om?
När var det senast ett stort slagsmål på Stadion?
Konsertarenor då, där händer det också att det blir ”stora” slagsmål. Ska ni montera kameror där med? Eller är det bara det vanliga korståget mot fotbollssupportrar?

13. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] supporterkultur Bidra till arbetet med en ny supporterkultur Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar […]

14. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] Ny supporterkultur Bidra till arbetet med en ny supporterkultur Den nya huliganlagen ger resultat Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar för våldet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: