jump to navigation

Klubbarna måste ta ansvar för våldet 22 oktober 2007

Posted by Erik in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Så slutade då ännu en match med kravalliknande scener.  Råsunda blev ett slagfält trots massiva polisinsatser.

Det har varit ett mörkt år för fotbollen, och avslutningen blir svart. De senaste dagarna har det rapporterats om stora gängslagsmål och polisingripanden från alla möjliga håll i landet. Tiotals unga män har gripits misstänkta för våldsamt upplopp, och flera har blivit allvarligt skadade. Den här säsongen måste bli vändpunkten.

När jag häromveckan tog initiativ till att Stockholm ska ta ett samlat grepp om det idrottsanknutna våldet, och inleda ett brett samarbete med alla aktörer som drabbas av våldet och som kan vara en del av lösningen, sa jag att ”stämningen kring fotbollsmatcher präglas av medeltida machoideal som förenar supa med slagsmål”.

Och sällan har jag träffat mer rätt, för när ”Erik” som hoppat av en av firmorna i helgen försökte förklara för DN vad det är som som lockar med gängslagsmål, sa han så här: ”Man är på ett fält med ett par hundra andra och vrålet stiger. Det är som ett medeltida slagfält, något vackert.”

”Erik” berättade om vanliga väletablerade män på sittplats som vid väl valda tillfällen gillar att slåss. Men han berättar också om grupper av kriminella som i sitt lags namn hotar spelare, ledare och klubbaktiva så att de byter lag eller slutar. Jag vet inte vilket som är mest bisarrt, men det är förvånande att klubbarna ändå kan acceptera dessa personer som supportrar.

Det grundläggande problemet i arbetet måste alltså vara de ideal som frodas inom supporterkulturen. De stora idrottsföreningarna i landet – för det handlar inte längre bara om fotboll – måste ta sig en ordentlig funderare på vilka signaler de sänder ut och som gör att de drar till sig män med dessa ideal. Och vilka värderingar som frodas i föreningarnas omgivning och som får sin logiska konsekvens i dagens gängslagsmål.

Vilket språk används i föreningen och på läktarna? Hur ser föreningens medlemmar och aktiva på motståndarna och andra lags supportrar? Varför är det bara män som slåss, och vad säger det om supporterkulturens kvinnosyn? Vad har föreningen för identitet när vissa supportrar tolkar det som att slagsmål är rätt sätt att visa kärlek?

Varför polisanmäler klubbarna inte med en gång de personer som ligger bakom firmorna, gängen och slagsmålen? Uppenbarligen vet de vilka det är. De har ju en dialog med dem. Kanske är det så att det blivit för farligt? I så fall är klubbledningarna lika ansvariga som huliganerna.

Madeleine

Kommentarer»

1. Mårten - 23 oktober 2007

Kombinationen självgodhet och tunn is brukar betyda kalla bad. Tjockhudade politiker har ju oftast egenskapen att inte ens märka sånt.

Jag är dock mer tjockhudad för jag är fotbolssupporter. Det som hände igår utanför Råsunda var från publikt håll mindre våldsamt och mer nyfiket än när det var stenkastning mot t.ex Norrköping på samma plats 1986. Det är nåt som återkommer, det håller samma proportioner och det har inet ändrats så mycket på mer än 25 år. Vad i ditt KRAFTFULLA INITIATIV skiljer sig från det senaste kvartsseklets försök att ändra dessa förhållanden? Kan det vara så att de EGENTLIGA problemen med stök efter matcher är så ringa att det liksom inte orkas med att ordnas upp? Vips så ä det en ny fråga på löpsedlarna som du ska TA KRAFTFULLA INITIATIV med anledning av?

Vad kostar mest för mig somskattebetalare: Uppumpade poliser som slår efter trettonåringar och deras föräldrar med teleskopbatonger, eller folkpartiets förvirrade stadshusdelegation?

Politiker, ni finns av någon anledning antar jag. Kan bara inte komma på nån.

2. Lars - 23 oktober 2007

Du vet uppenbarligen ingenting om ”de ideal som frodas inom supporterkulturen”. Det kanske inte är att begära heller. Det är ju så mycket lättare att ägna sig åt plakatideologi, ta avstånd, förenkla och att peka ut klubbar och föreningar som ansvariga.

Det skulle vara mycket intressant att få veta vilka belägg du har för att det faktiskt är som du påstår; att klubbar och föreningar faktiskt befrämjar brottslig verksamhet. Om det är så, varför polisanmäler du inte klubbarna själv? Du vet ju uppenbarligen vilka de är.

Men du kanske nöjer dig med att hoppa på ett opinionståg som med hjälp av grava förenklingar, moralpanik och avståndstagande bidrar till att öka exkluderingen av dem som uppenbarligen redan upplever sig stå utanför?

Kan du inte göra något åt de unga tjejer som skär sig i armarna när du ändå är igång? Sker sådant på offentlig plats bryter de ju mot knivlagen.

3. Carl - 23 oktober 2007

Du har uppenbarligen noll koll på firma kulturen. Och att du sen helt sväljer medias fabricerade intervjuer och andra lögner är bara för sorgligt. Ett tips i all välmening; börja skriv om sånt du vet något om och inte bara läst om i media, som helt uppenbarligen har en egen agenda(sälja mer lösnummer=mer pengar).

MVH Carl

4. Dudde - 23 oktober 2007

Det här är samma oinsatta hysteri som med raggare på 60- och 70-talen. Oinsatta politiker som vill knipa billiga mediapoäng hakar på.

En folkpartist som jag kan respektera i dessa frågor är Peter Örn.
Han har gått på Hovet och sett AIK kämpa med såväl Arenabolagets ockerhyror som med skattesubventionerade motståndare från landsorten. Han känner supporterkulturen annat än från sensationsartiklar som Thomas Lerners tramsjournalistik i DN på temat: ”Har du slutat slå din fru ännu?”.

Jag trodde att folkpartiet var ett parti för lite klyftigare personer – inte för oinsatta sensationsmakare och populister.
Tydligen har verkligen Jan Björklund tagit över på riktigt.

5. Roger - 23 oktober 2007

Hmmmmm är det fotbollsklubbarnas fel?
Jag som trodde i ett svagt ögonblick att det är politikernas ansvar att skapa ett samhälle trivsamt nog att inte vilja slåss i!
Men men, om man kollar på fiffladet bland nuvarande minstrar, så är jag nog ganska naiv att tro nåt sånt!
politiker blir man väl bara för att sko sig själv nuförtiden!

6. Stel överläpp - 23 oktober 2007

En av Stureplans-profilerna röstade på folkpartiet i det senaste valet. Hur kunde folkpartiet acceptera hans stöd? Vilket ansvar tar folkpartiet för den mannens skruvade kvinnosyn? Är det acceptabelt att ett politiskt parti som kallar sig liberalt stöds av en dömd våldtäktsman?

Och än mer intressant, vilka värderingar är det egentligen som frodas i utkanten av folkpartiets lokalavdelningar i Stockholm?

Jag är chockad och äcklad av utvecklingen. Nu MÅSTE folkpartiet ta sitt ansvar för krogvåldtäkterna i Stockholm. Agera!

7. ertigo - 23 oktober 2007

Flera viktiga frågor ställs i debatten här. Mårten undrar vad som skiljer ut Madeleines initiativ från de andra som tagits det senaste kvartsselet.

Svaret är att den viktigaste skillnaden är att staden kommer att ta ett helhetsgrepp om det idrottsanknutna våldet. Alla de som drabbas av det måste vara med i diskussionen om hur det kan lösas, och alla dem som har makt att påverka situationen.

Kommunstyrelsen kommer att fatta beslut i frågan den 7 november. Underlaget för beslut kommer inom kort att publiceras här:
http://www.insyn.stockholm.se/

Lars och Carl undrar var kunskaperna kommer från Madeleine grundar sina uttalanden på.

Madeleine och vi andra på kultur- och idrottsroteln träffar företrädare för olika delar av idrottsrörelsen och de stora fotbollsklubbarna nästan varje vecka i olika sammanhang. Diskussionen om våldet kommer ofta upp. Dessutom går vi ofta på matcherna, såväl på Stockholms stads anläggningar som på Råsunda.

Att stämningen i tunnelbanan på vägen till matcherna och kring arenorna efteråt är hotfull, otrevlig och våldsam kan de allra flesta bekräfta. Tillsammans med alla de upplopp och gängslagsmål som medierna berättar om i olika delar av landet, skapar detta en mycket tydlig bild av att det finns ett allvarligt värderingsproblem inom supporterkulturen. Detta värderingsproblem måste åtgärdas, och klubbarna har ett mycket stort ansvar i det arbetet.

Roger, Dudde och Stel överlepp har åsikter om vad folkpartister och andra politiker borde göra. Och de har alldeles rätt i att det är politikens ansvar att arbeta för ett trivsamt samhälle. För att man ska kunna göra det måste man identifiera de problem som ska rättas till.

Det viktigaste problemet i denna debatt är supporterkulturens värderingar som leder till våld och att många medborgare känner sig rädda i samband med fotbollsmatcher. Detta problem finns främst hos män eftersom det nästan aldrig är några kvinnor som är med och slåss.

Problemet med ”krogvåldtäkterna ” som Stel överlepp tar upp är också ett problem koncentrerat till män. Folkpartiet tycker att båda problemen är mycket allvarliga och vi hoppas verkligen att vi sa kunna göra något åt dem.

Erik Jennische (fp)
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

8. Dudde - 23 oktober 2007

Ertigo har fel i sin verklighetsuppfattning när han skriver: ”Att stämningen i tunnelbanan på vägen till matcherna och kring arenorna efteråt är hotfull, otrevlig och våldsam kan de allra flesta bekräfta. Tillsammans med alla de upplopp och gängslagsmål som medierna berättar om i olika delar av landet, skapar detta en mycket tydlig bild av att det finns ett allvarligt värderingsproblem inom supporterkulturen. Detta värderingsproblem måste åtgärdas, och klubbarna har ett mycket stort ansvar i det arbetet.”

Det är idag säkrare än någonsin att gå på fotboll. Stämningen i vagnarna är för det mesta uppslupen. Det finns enstaka incidenter med huliganer som anfallit t-banevagnar t ex Rådhuset -97, men detta är ju långt ifrån normen.
Utan vettig verklighetsbeskrivning blir det svårt att ställa diagnos. Gör som Peter Örn och besök matcher istället för att ställa diagnos utefter rubriker i Aftonbladet!

9. Stel överläpp - 23 oktober 2007

Stoppa pressarna! Erik ”Ertigo” Jennische har precis samma uppfattning som sin närmaste chef Madeleine Sjöstedt! Nu har vi hört och sett allt…

Eritigos slappt påklistrade ”det här är förresten ett mansproblem ” stärker oavsiktligt men högst komiskt bilden av folkpartiet som politruker mer brydda om klyschor, slagord och EUsteg5målsrapporter än om verkligheten.

Chefen säger ”Varför är det bara män som slåss, och vad säger det om supporterkulturens kvinnosyn?”

Ska man skratta eler gråta? I alla tider, alla länder, och alla sammanhang så är det män som slåss. Inte kvinnor. Så jaaaaaaa, vaaaaaad säger det om supporterkulturen att den inte lyckats bryta männens eviga hegemoni på våldsområdet? Patetiskt, men parantes.

Folkpartiets billiga retorik antyder att klubbarna A) inte tar problemet på allvar, B) själva skulle kunna stoppa våldsamma supportrar och C) utsöndrar värderingar som förgiftar vårat i övrigt lyckliga och fredliga samhälle.

A) Klubbarna drabbas ohyggligt hårt ekonomiskt, så varför i himlens namn skulle dom inte ta problemet på allvar?!
B) Om polisen är totalt oförmögen att utreda och lagföra våldsbrottslingar, hur ska klubbar med mindre makt och mindre resurser klara det? Föreslår folkpartiet straff utan rättegångar? Direkta aktioner utan rättsväsendets inblandning?
C) Här har folkpartiet dock rätt. Våldet är inte ett samhällsproblem, det hör idrotten till. Våld som ideal, företeelse och förströelse finns inte i Sverige idag. Bara när det vankas match i allsvenskan händer det att tunnelbanan i Stockholm blir ”hotfullt” och ” otrevlig”. Aldrig annars. Det är viktigt att just folkpartiet påminner oss om det…

10. ertigo - 23 oktober 2007

Jag vet inte vad Dudde menar med ”uppsluppen”, men de hundratal fulla och skrikande supportrarna från båda lagen som åkte i min tunnelbana till derbyt mellan Djurgården och Hammarby i somras bidrog inte till positiv stämning.

11. Dudde - 23 oktober 2007

Ertigo:

Jag refererar till helt vanliga allsvenska matcher med AIK. Man går inte från mindre än 10000 åskådare i snitt till 20000 åskådare i snitt per match om tunnelbanan från Stockholm till Solna, eller sj”lva arrangemanget, i grunden upplevs som osäkert och ”våldsamt”.

Överhuvudtaget alla Stockholms-derbyn har upplevt en publikexplosion från 10000 till kanske 30000 åskådare per match. Det skulle heller inte ha skett med det mera spontana och okontrollerade våld som kunde förekomma under 80-talet – och numera i stort sett har försvunnit.
Ingen vinner (annat än kortsiktigt) på att måla fan på väggen.

Kvinnor löper risk att bli våldtagna och misshandlade i hem-miljö – inte på Råsunda, Stadion eller Söderstadion.

Grundinlägget visar på bristand respekt och förståelse för idrottspubliken, men det är vi vana vid i Stockholm.
Synd att folkpartiet inte förmår att stå för en intelligentare politik utan gömmer sig bakom plakat och fraser.

12. ertigo - 23 oktober 2007

Dudde,

Jag gillar din resonerande ton. Frågan är då om det finns ett problem med idrottsanknutet våld i Stockholm eller inte. Eller är det bra som det är nu?

Och vilken är den intelligenta politik som folkpartiet borde föra?

Erik

13. Dudde - 23 oktober 2007

Ertigo,

För ner problemet till rimliga proportioner. Vi talar om c:a 50-100 man per stockholmsklubb som gillar att slåss med varandra under 5-10 minuter(?).
Det kan låta krasst, men det är vuxna människor som har valt detta. Polisen tycker helt klart att det är häftigt att jaga de här gängen, men är det rätt prioritering ur samhällets synvinkel (jmfr våldet mot kvinnor)?
Satsa på att hålla nere nyrekryteringen istället.

Det jag vet är att t ex polisen i Cardiff hade enorma problem med sin lokala firma ”Soul Crew”. När problemen var som störst fick man hantera upplopp med 2.000 personer… Polisen lade helt om taktik och punktmarkerade de mest aktiva. För vanliga supportrar lättade man däremot på restriktionerna. Undvek avspärrningar etc. Tillsatte förbindelsemän. Detta minskade drastiskt irritationsmomenten mellan polis och vanliga supportrar. Antalet ”problemsupportrar” gick ner drastiskt.

14. ertigo - 24 oktober 2007

Dudde:

Jag tror att du har helt rätt i att vi måste hålla ned nyrekryteringen till firmorna och till slagsmålen utanför arenorna. Men för att man ska kunna göra det måste man ju undersöka vad det är i supporterkulturen som attraherar ungdomar som vill slåss, och vilken kultur som finns kring klubbarna och som gör att supportrar går från att bara vara intresserade av själva fotbollen till att vilja slåss för sitt lag.

Har man inget svar på den frågan löser man inte problemet.

Dessutom är det så att det inte bara handlar om vuxna män, snarare är det tvärt om. Det är allt fler omyndiga personer som deltar och för dem har samhället ett övergripande ansvar.

Men jag tror också att du har rätt i att man måste lära av det arbete som gjorts på området i andra delar av världen. Alla sådana erfarenheter är viktiga att ha med sig, och den grupp som kommunstyrelsen ska utse kommer att samla in sådana. Om du vet var erfarenheterna från Cardiff finns dokumenterade får du gärna säga till.

Erik

15. Fotbollen måste sopa trappan ovanifrån « Från huvudstad till världsstad - 6 november 2007

[…] ungdomslagen. Ingen kan skylla ifrån sig när det gäller ansvaret för problemen inom den supporterkultur som just nu drabbar fotbollen. Om ledarna i eliten tog större ansvar för sitt eget beteende skulle […]

16. Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas « Från huvudstad till världsstad - 23 april 2009

[…] behöver en ny supporterkultur, och den måste skapas på varje match. De som förstör ska inte vara […]

17. Ett delvis bra delbetänkande av Björn Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 11 april 2012

[…] Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar […]

18. Modigt och välargumenterat av Eriksson « Från huvudstad till världsstad - 26 juni 2012

[…] Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas Trygg allsvenska 2009 Spela på helgen jump to navigation Klubbarna måste ta ansvar för våldet Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: