jump to navigation

Glädjande motionsreaktioner 11 november 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Det engagemang som finns kring vikten av motion för unga går inte att ta miste på. Responsen som jag mött kring mitt initiativ kring behovet av en ny idrottspolitik är stor och glädjande.

Rikdsidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber och hennes motsvarighet i Stockholm, Peter Larsson, svarade under rubriken ”Det är skillnad på idrottspolitik och folkhälsomål” i DN igår på min DNdebatt artikel om att det behövs en ny idrottspolitik.

Det är positivt att RF delar problembeskrivningen – att alltför få barn och unga skaffar sig motionsvanor för livet och att idrottsrörelsen tappar dem i början av tonåren. Detta leder till att idrottspolitiken inte lever upp till folkhälsomålet.

Oroande är dock att RF distanserar sig från sitt breda ansvar även för folkhälsan. RF är tydliga med sina prioriteringar och ambitioner – att folkhälsoarbetet bör stödjas genom ett särskilt folkhälsoanslag.

Det viktiga är dock vad vi förefaller vara överens om att dagens system inte fungerar och att och upplägget i sin helhet måste diskuteras. En sådan uppbyggnad bör klara både ett brett folkhälsoarbete och behoven för elitidrotten. Det har vi inte idag.  

RF delar alltså frågeställningen och är beredd att diskutera lösningar. För det behövs en ny politik. Den kräver andra prioriteringar och själv skulle jag gärna se att RF uppgraderade folkhälsomålet.

 Madeleine

Kommentarer»

1. Lennart Bladh - 12 november 2009

Helt rätt Madeleine!

Det är i skolan detta arbete måste göras, hävdar jag. Här finns ju alla barn och ungdomar oavsett hur duktiga de är i idrott.

Där kan hälsa bli något centralt och viktigt. Varför inte byta namn från idrott och hälsa till ”Hälsa och fys” (fysisk aktivitet)Eller införa ett hälsoämne för alla.

Om själva namnet idrott tas bort skulle många möjligheter öppnas. Mer teori i lägre åldrar och helt nya aktiviteter blir då möjliga som är hälsofrämjande.

Om vi kan visa att ”bättre hälsa ger bättre betyg” genom vår databas, då kanske fler lärare vill hjälpa till med hälsoarbetet i skolan. Det är ju inte bara den fysiska aktiviteten som vi behöver jobba med. Det
är kost, droger, kamratrelationer, stress etc etc.

Läs mer om hur det kan göras på min blogg
http://fms-gotland.blogspot.com/
under ”Jobba mer holistiskt i skolan”

Lärare måste hjälpa föräldrarna med detta, helt enkelt.

Kanske kan du sätta fart på skoldebatten i denna fråga. Det behövs!

2. Magnus Lindwall - 13 november 2009

Hej Madeleine,

Jag skrev en artikel kopplat till idrott och fysisk aktivitet för barn och unga och idrottsämnet i skolan i tidsskriften Idrott & Hälsa (nr 1 och 2 2009). Den kanske skulle intressera dig. Får du inte tag i artiklarna kan du maila mig så skickar jag dom (Magnus.Lindwall@psy.gu.se)

/MVH
Magnus Lindwall

3. Nils Larsson - 27 november 2009

Motion är bland det viktigaste vi kan ägna oss åt, både unga, medelålders och äldre. Att åka skridskor är dessutom ett utmärkt sätt att motionera på som många människor också tycker är roligt. Det krävs dock is. Rundbanan på Östermalms IP är ännu inte öppen och trots ombyggnaden förra året är det svårt att anlägga is där om inte vädret är idealiskt. Att Sveriges huvudstad inte kan ha en rundbana för skridskoåkning, som är öppen en längre tid av året än nu, är sannolikt inte något som förbättrar folkhälsan.

Här nedan följer som en liten jämförelse öppningstiderna på de stora nederländska isbanorna. Alla dessa banor är 333- eller 400-metersbanor. Källa http://www.knsb.nl

14 september – Nijmegen
19 september – Heerenveen
26 september – Den Haag
26 september – Utrecht
3 oktober – Enschede
3 oktober – Groningen
3 oktober – Haarlem
3 oktober – Hoorn
3 oktober – Eindhoven
4 oktober – Breda
10 oktober – Alkmaar
10 oktober – Amsterdam
10 oktober – Assen
10 oktober – Deventer


Lämna en kommentar