jump to navigation

Hjälp oss att skriva ett kommunalt internetpolitiskt program 19 augusti 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Internet och kulturen.
Tags: ,
trackback

Om man har hot, konspirationer och censur som väderkvarnar är kommunpolitiken helt fel forum. När Rick Falkvinge och Piratpartiet härom dagen lade upp sin kommunala strategi, var potentiella hot mot människors integritet – eller rent av rikets säkerhet – utgångspunkten, inte vad internet skulle kunna göra för att förstärka medborgarnas inflytande över kommunen.

Vi tror att stockholmarna är entusiastiska inför de helt nya utmaningar som förvaltningar och verksamheter står inför när de ska bygga sina organisationer kring internet.  Utmaningarna är mycket stora, angelägna och välkomna. Och vi vill ha hjälp med att utforma en ny liberal politik kring detta.

Därför har vi tagit fram ett utkast till ett kommunalt internetpolitiskt program (här), men vi hoppas också att alla som är intresserade ska hjälpa till att fördjupa och förbättra programmet genom att arbeta tillsammans med oss i wiki-versionen som finns här. (Lotta Edholm skriver om programmet på Newsmill.)

Ny teknik förverkligar gamla principer

Internet skapar möjligheter att förverkliga offentlighetsprincipen som Anders Chydenius aldrig kunde ha drömt om, och förstärka demokratin som Karl Staaff aldrig kunde föreställa sig. Men principerna om öppenhet och demokrati är lika riktiga och viktiga nu som då. Vad som hänt är att förutsättningarna för medborgarnas insyn och inflytande över offentliga institutioner och verksamheter är helt nya, och oändligt mycket bättre.

Men möjligheterna kan man bara se och utnyttja om man har en tydlig ideologisk värdering att utgå ifrån, om man står fast förankrad och är engagerad i den kommunala kärnverksamheten, samtidigt som man vågar tänka fritt och öppet om teknikens möjligheter.

Det informationspolitiska perspektiv som Falkvinge hoppas lägga på kommunpolitiken, kommer bara att ge intressanta insikter om man vet hur verksamheten fungerar och vad man vill genomföra. Piratpartiet ger inga svar: information i alla ära men var står man i de frågor som för en liberal kommunalpolitiker kräver ställningstaganden i vardagen – i arbetet mot rasism, för bättre välfärd och ekonomiskt ansvarstagande?

Falkvinge säger att det saknas informationspolitisk förståelse i kommunpolitiken. Det är säkert sant på många håll. Men det betyder inte att Piratpartiet har patent på internetpolitiken i Sverige.

Vi har redan börjat

I Stockholm genomför vi en stor reform för att göra stadens tjänster tillgängligare för alla medborgare via internet. Vi har under de senaste åren i vårt svar till kulturutredningen krävt en ny upphovsrättslagstiftning som ska bejaka de möjligheter för kulturspridning som internet ger. Vi har tagit fram en ny barn- och ungdomskulturplan som tar sin utgångspunkt i ungdomars kulturliv, bland annat på internet.

Stadens tillgänglighetsguide och Friluftsguide ska publiceras i format som medborgarna kan vara med och uppdatera, t ex wiki-format. Stadens bibliotek har fått tydliga direktiv om att deras trådlösa nätverk ska vara helt öppna. Stadsmuseet och stadsarkivet har fått i uppdrag att publicera allt material som man äger upphovsrätten till med en så öppen licens som möjligt.

Men detta är fortfarande bara ett antal mindre projekt i det stora hela. En stor kommun som har ansvar för verksamhet som är avgörande för mer än 800 000 stockholmares vardag kan inte ta för stora risker, eller arbeta med att leta konspirationer och hot. Tro mig: en kommunalpolitiker behöver ta ställning till betydligt mer än det.

Madeleine

Kommentarer»

1. Grå - 19 augusti 2009

Helt klart att det behövs ett liberalt parti. Tråkigt att Folkpartiet inte har varit det på något årtionde. Övervakning i skolorna. Språktester av invandrare. FRA. Ipred. Datalagringsdirektivet. Det är bara några av de hundratals saker som Folkpartiet antingen direkt drivit eller röstat igenom. Kanske är sakerna bra, kanske är de dåliga. Men de är inte ens i närheten av att kunna betecknas som liberala. (Att moderaterna och centern sitter i exakt samma sits är inget försvar).

2. Anna-Stina - 19 augusti 2009

Det är bra att man arbetar fram ett komunalt Internetpolitiskt program! Men jag tänker mig också att det behövs utbildningsinsatser för att möjliggöra det deltagande som man önskar att de mer öppna demokratiska lösningarna ska medföra.

Det finns fortfarande en digital klyfta i vårt samhälle, det finns de som står lite utanför. Det borde vara ett parallellt spår i programmet att arbeta för ökad it-kompetens hos alla. Här tror jag att biblioteken också skulle kunna vara en resurs, att erbjuda utbildning och handledning i hur t ex 2.0-tjänster fungerar.

3. Erik - 20 augusti 2009

@Anna-Stina
Du har en viktig poäng i detta om utbildningsinsatser. Jag har lagt till ett stycke om det i wikin. Var det ungefär så här du tänkte?:

http://folkpartiet.wikia.com/wiki/Internetpolitik_f%C3%B6r_nytt_medborgarskap

Erik

4. Juliagruppen samlar nätvänner « Från huvudstad till världsstad - 20 augusti 2009

[…] Stockholms stad har i alla ödmjukhet tagit fram ett förslag som alla är välkomna att komplettera om hur kommunen kan använda internet.Vi hoppas på många […]

5. Dennis Nilsson - 20 augusti 2009

Madeleine, tack för detta initiativ. Men är dagens Folkpartiet verkligen rätt parti för dig??

Jag menar, kan man verkligen ta Volkpartiet på allvar när det gäller detta ”internetpolitiska program” när din partiledning, i ord och handling redan valt sida åt dig. De väljer i fråga efter fråga att tillämpa typisk brunskjortepolitik.

Folkpartiet lever inte som man lär.

Jag rekommmenderar dig att byta parti, till ett som menar allvar när det gäller grunderna för liberal ideologi och ”internetpolitiska program”.

Där kommer det inte vara döva öron som lyssnar på vad du har att säga. 🙂

6. Veritas - 16 september 2009

Offentlighetsprincipen som regleras i Tryckfrihetsförordningen säger att man har rätt att a) hämta ut offentliga handlingar anonymt b)Inte behöva uppge syftet för det handlingarna skall användas till.

Hur löser politiker och tjänstemän detta?

Läs en artikel på nätet i NLT 11/9-2009.

Hela offentlighetsprincipen behöver ses över.

Erik - 16 september 2009

Mikael,
Det är precis som du säger. Jag hittar inte artikeln du refererar till. Kan du inte skicka länken, eller berätta vad den handlar om?
Det som är positivt när allt mer handlingar blir tillgängliga på internet är just att man aldrig behöver redovisa sitt syfte med att ta del av dem. De blir tillgängliga för alla, hela tiden.

Erik Jennische
fp i Stockholms stadshus

7. Henrik - 23 september 2009

Piratpartiet har absolut inte patent på internetpolitiken, men de är ett parti med trovärdighet när det kommer till frågor som rör internet. Det är där skon klämmer. Om FP hade agerat annorlunda vid FRA och IPRED-omröstningarna och gått emot resten av alliansen hade ni inte haft något trovärdighetsproblem, men ett parti som röstar för sådana galna lagar måste helt enkelt finna sig i att folk hellre lyssnar på PP än FP när det kommer till internetpolitik.

Erik - 23 september 2009

Henrik,
Du har säkert rätt i det du säger. Men internetpolitiken har inte avgjorts för all framtid, och om vi ska få en politik som är positiv, garanterar rättssäkerhet och integritet, så måste vi som gillar internet ta ledning i politikutvecklingen. Det är en av anledningarna till vårt kommunala internetpolitiska program. Vi vill skapa en internetbejakande politik, som gör att de ordinarie kommunala politikområdena utvecklas. Det vore kul om du tittade igenom utkastet till program om kom med kloka förslag om vad man borde göra mer. Det innebär inte att du tar ställning för folkpartiet eller mot PP eller ngt annat, men det innebär att dina idéer blir lyssnade på.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
kulturroteln i stadshuset.


Lämna en kommentar