jump to navigation

Juliagruppen samlar nätvänner 20 augusti 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: , , ,
trackback

Juliagruppen har tagit ett mycket bra initiativ och genomförde igår ett seminarium om Nät och samtal. Följ Juliagruppen på twitter.

Juliagruppen är ett nyformat kluster med förgreningar inom vetenskap, teknik och media. Målet är att undersöka och utveckla nya politiska strategier i arbetet för ett fritt internet.

Syftet med seminariet var att fungera som en länk mellan gräsrötter, akademiker, politiker och näringsliv. Att döma av vilka som var i salongen kan detta bli ett lyckat initiativ.

Om man samlar alla människor som, med olika ingångsvärden, har en positiv grundinställning till friheten på nätet Juliasem1skulle mycket kunna vinnas. Jag är varken nätaktivist, superbloggare eller tekniknörd.  Men om engagerade politiker får träffa dessa tillsammans med alla andra engagerade kommer vi att kunna finna bra lösningar på många av de frågor som nu på ett väldigt konkret sätt knackar på dörren.

Bland annat diskuterade man ett för politiker mycket viktigt ämne: nätaktivism. Internet ger enorma möjligheter för många att göra sin röst hörd. Många utnyttjar den, men många flera borde vara där. Johanna Nylander sa något mycket tänkvärt: nätaktivism måste bli mainstream och Emma, Opassande, påpekade att alltför många känner sig helt utanför internet. Detta är något för oss politiker att betänka.

Folkpartiet Stockholms stad har i alla ödmjukhet tagit fram ett förslag som alla är välkomna att komplettera om hur kommunen kan använda internet.Vi hoppas på många synpunkter på detta efter seminariet. Och precis som Anna-Stina påpekar i en kommentar behövs mycket mera utbildning på området så att det som skulle leda till en demokratiskt revolution istället lämnar delar av befolkningen utanför.

Kanske kan gårdagen vara början till något nytt där friheten på internet försvaras av än flera och där vi kan hitta en reformerad upphovsrätt som möter den nya tidens utmaningar. Det hoppas i alla fall jag.

Madeleine

Kommentarer»

1. emma - 20 augusti 2009

Åh vad skönt att se att fler har namnafasi — det händer ofta att jag skriver galet själv. Jag heter Marie Andersson, då alltså, men emma duger gott också! 🙂

2. Erik - 20 augusti 2009

Åtgärdat.

3. spectraz - 21 augusti 2009

Om du vill träffa fler människor som har en positiv inställning till internet och dess öppenhet så är det bara att höra av dig Madeleine.

/Daniel

4. Marcin de Kaminski - 21 augusti 2009

Hej Madeleine! Tack för att du kom och hälsade på oss, och kul att höra att du finner vårt initiativ som lovande. Jag hoppas att vi kan hitta på saker där vi kan hjälpas åt, vi och du/ni i Stadshuset. Hör gärna av dig om det är något du undrar, kontakten är ju numera upprättad.

5. Julia i mängder | Kaosteori - 21 augusti 2009

[…] Här, där, överallt och på många olika sätt skrivs det och reflekteras om och kring Juliagruppen. Läs och inspireras. […]

6. Juliamängden : Intensifier - 21 augusti 2009

[…] ett kollektivt dokument med lågnivåkaos), och mera strukturerade hos Calandrella (cheers!). Även Madeleine Sjöstedt och Mikael Persson har hunnit kommentera seminariet. Lisa har till och med några […]

7. Klen förståelse för internet i Folkpartiets kultursamråd « Från huvudstad till världsstad - 1 oktober 2009

[…] framtidsoptimistiske och teknikvänlige liberalen fokuserar istället på allt det fantastiska för kulturpolitiken som internet skapar och anpassar lagstiftningen så att kulturen kan spridas maximalt samtidigt som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: