jump to navigation

Djurgårdens fotbollskalkyl analyserad av PWC och SLK 26 april 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: ,
trackback

Djurgården fotboll inkom i februari med en ekonomisk plan för en arena på Östermalms IP. Stadsledningskontoret, SLK och Price Waterhouse Coopers, PWWC har granskat kalkylerna. Svaret från Stadsledningskontoret har översänts till Djurgården fotboll. Stadsledningskontorets svar finns här slk, PWC finns här och här är Djurgårdens kommentar. 

Djurgården fotboll ska nu analysera PWC och Stadsledningskontorets ekonomiska utvärdering.

Madeleine

Kommentarer»

1. Gerry - 26 april 2010

Alltså nu är det det här med fotboll igen. När skall ni sprida gracerna till andra sporter. Detta är rent löjeväckande. Hur många föreningar idag lider inte av bristen på halltider. Sluta dalta med Fotbollen. Det räcker med Arenor i denna stad. Helt sjukt är det.

2. J - 26 april 2010

Gerry: Det byggs en till arena i Stockholm söder om stan, som har ett lag med mycket publik. Djurgården har en 100-år gammal arena, man kan ju tycka att det är dags för en ny då. Du kan ju tänka på att Djurgårn även försökte få bygga om denna arena utan större ingrepp, men fick ett nej. Sedan så ska Djurgården finansiera denna arena på en plats där det redan finns en fotbollsplan, förstår inte hur det stör andra sporter?

3. Johan - 26 april 2010

Fantastiskt kul att se att projektet går framåt! Ett tag hade jag nästan tappat hoppet om att ni skulle verkställa ert vallöfte.

4. Xsi - 26 april 2010

Gerry:
Vad som är ”helt sjukt” är att du inte verkar förstått att det är DIF som står för finansieringen.
Jämför detta med friidrotten som prompt skulle vara på Stadion och inte kan betala en krona.

5. Martin - 26 april 2010

Äntligen händer det något på arenafronten! Madeleine, se nu till att detta VALLÖFTE infrias!
Friidrotten måste väl jubla åt denna utveckling likaså? Nu får ni behålla Stadion intakt och kan nyttja arenan till max *host*.
Kommentarer från friidrotten?

6. M Addesson - 26 april 2010

Det är nästan kusligt vältajmat om ni infriar det här viktiga vallöftet nu :).

20 000 ”swing-votes” på ett bräde.

Mycket kul att se att arbetet har tagit ett stort steg frammåt och att det nu är detaljer i kalkylerna som diskuteras.

7. Nils Larsson - 26 april 2010

Naturligtvis vore det roligt för Djurgården om långbänken med arenafrågan för deras del kunde lösas på något sätt. Jag hoppas dock att man inte på samma gång glömmer bort att Östermalms IP är hem åt väldigt många skridskoåkare på vintern! Innebär detta möjligen att man samtidigt planerar för en 400-metersbana runt bandyplanen i den nya bandy/skridsko/hallen?

8. Henrik Malmqvist - 26 april 2010

När man läser igenom Stadsledningskontorets och PWC:s rapporter blir man något frågande till Stadsledningskontoret. Varifrån får de sina siffror? Hur kommer de sig att 5,65milj är ett ”realistiskt scenario” men att inte 11,65milj är det? Detta är ju INTE vad PWC skriver i sin rapport, de konstaterar bara att det kan bli lägre än 11,65, exempelvis 5,65. Vad är det Statsledningskontoret vet som varklan DIF eller PWC vet?

Det finns flera andra oklarheter vad det gäller Stadsledningskontoret rapport, tycker jag. Exempelvis har Kalmars borgen ingenting att göra med kostnaden för byggnation, det är något som därimot påverkar diftskostnaden, ändå tas det upp som ett ”bevis” på att DIF:s byggnationskostnad skulle vara felaktig (inte heller detta nämns i PWC:s rapport). Stadsledningskontoret ger intrycket att DIF har valt att basera sina kostnader på den lägre Kalmar-varianten för att det är bekvämt, men om man läser PWC:s rapport framgår att man minskat på ambitionerna jämfört med Temas förslag och därmed naturligtvis kostnaderna.

Jag är ju verkligen ingen expert på det här men när jag läser de två rapporterna får jag känslan av att PWC har gjort ett proffsigt jobb i att utreda en ny arena, men att Stadsledningskontoret mest är ute efter att får DIF till Stockholmsarenan istället.

9. Martin - 26 april 2010

Jag har egentligen gett upp detta för länge sen, men skulle det nu till sist hända nånting på riktigt, då skulle jag bli oerhört glad, imponerad, salig, överraskad och typ trehundra andra positiva adjektiv som går att slänga in här. Stadion i all ära, DIF Fotboll har upplevt många högtidsstunder där och jag med dem, men det är ett faktum att det inte är nån vidare bra fotbollsarena. Det har snackats vitt och brett om den positiva uppmärksamhet som DIF Hockey fått under den här säsongen för den stämning och drag som ofta infunnit sig på Hovets läktare, jag tror att en ny arena skulle innebära en liknande kick och vitamininjektion åt fotbollssektionen. Det skulle innebära en rejäl skjuts framåt att faktiskt få äga och driva sin egen arena, på samma sätt som många klubbar ute i landet redan gör. Det här skulle en gång för alla visa att det finns liknande goda krafter också inom Stockholms Stad, något som jag och många med mig har tvivlat på länge nu. Varför stöttar landsortskommunerna sina klubbar på ett sätt som verkar omöjligt att göra i landets huvudstad, liksom? Som sagt, infrias det här vallöftet så skulle jag och tusentals andra bli oerhört lyckliga och – faktiskt – stolta!

10. Peter - 27 april 2010

Henrik Malmqvist

Du har helt rätt, politikerna har redan bestämt att DIF ska spela på Stockholmsarenan till varje pris. De skiter fullständigt i DIF och alla andra Stockholmsklubbar och vill att de ska ha så dåliga förutsättningar som möjligt jämfört med övriga landet.

11. Peter - 27 april 2010

Nils Larsson : Stadion har en utmärkt löparbanan likt östermalms ip som kan användas och isas på vintern för dylika aktiviteter. Det är väl ett trevligt alternativ för de få åkarna som vill åka skridskor.

12. Nils Larsson - 27 april 2010

Diskussionen om rundbana för skridskoåkning på Stadion var uppe förra hösten också, och tyvärr blir man tvungen att flytta på läktaren mot GIH för att få plats med en 400-metersbana. En skridskobana har nämligen inte samma kurvradie som en löparbana. Vissa debattörer tyckte då inte att detta spelade någon roll, men det är i så fall sannolikt slut med tävlande i hastighetsåkning på högre nivå i Stockholm. En möjlighet att behålla en tävlingsarena är som sagt en 400-metersbana inomhus tillsammans med en bandyplan. Att det skulle vara få som åker skridsko på ÖIP är inte heller riktigt rätt. Idrottsförvaltningen har gjort inofficiella räkningar och kommit fram till att det under en vacker helgdag kan vara 3000-5000 människor på ÖIP under dagens lopp. Dessa människor måste även i fortsättningen kunna åka skridskor!

13. Micke - 27 april 2010

Jag anser att vi bör avveckla all idrott i Stockholm så att vi ej behöver elda för alla dessa kråkor, energin som går åt kan jämföras med flera kärnkraftverk! Eller hur var det nu?

14. Peter - 27 april 2010

Kul med framsteg i denna fråga! Detta behövs verkligen för fotbollen i Stockholm. Perfekt för alla om Östermalms IP’s aktiviteter kan läggas på Stadion och att fotbollen flyttar därifrån. Publiksiffrorna kommer inte att bli något problem i framtiden eftersom att publiksnittet just nu har anledningar. Dem flesta klubbar med nya arenor har ökat sitt publiksnitt markant.

15. lena - 27 april 2010

Hur mycket utrymme ska fotbollen få egentligen? Nej tack, inte mer fotboll. Det förtjänar verkligen inte dessa fotbollssupportrar heller som ska bråka varenda match. Håll kvar ÖIP för skridskoåkning och annat!

JL - 29 april 2010

Lena, om du någonsin varit på en genomsnittlig allsvensk fotbollsmatch hade du begripit bättre än att tro att lösnummermedias fokus på oroligheterna på fotbollsarenorna står i proportion till verkligheten. Det är ett tråkigt inslag som jag önskar inte fanns, men det är faktiskt ett marginellt sådant om man betänker vilket fåtal som stökar och hur otroligt många skötsamma personer som besöker de allsvenska fotbollsarenorna. Med din logik skulle vi också få stänga alla krogar för att det förekommer bråk på vissa ställen ibland. Tänk om!

16. Toralf - 27 april 2010

Och jag då? Jag som brukar spela boccia på ÖIP och har så gjort sedan 1927, ska jag vara tvngen att göra det någonannanstans?

17. M Addesson - 27 april 2010

Nils Larsson>>>

Att göra plats för en skridskobana i den nya bandyhallen låter som en väldigt bra idé. Då kan ju Stockholm få ett skridskopalats för tävlingsåkning och bandy.

När det gäller de som åker skridskor på Östermalms IP för nöjes skull (jag är en av dem) så tycker jag att det låter underbart med allmänhetens åkning på Stadion.

Det här måste ju gå att lösa på bästa sätt för alla inblandade

18. Peter Söderberg - 27 april 2010

Ja, det är ju verkligen dags att ni uppfyller Erat löfte.

Jag har alltid röstat på Moderaterna, varit medlem i MUF som yngre, men om Ni inte håller vad Ni lovat i detta ärende kan jag garantera att Ni ALDRIG får min röst igen.

19. MIcke - 28 april 2010

Inga mer arenor, det räcker nu. Satsa på något annat tack.

20. Johannes - 28 april 2010

Bra att arbetet går vidare! Vore verkligen härligt om det här vallöftet genomfördes!

21. Idrottsintresserad Stockhomare - 28 april 2010

Som idrottsintresserad Stockholmare ser jag gärna en renodlad fotbollsarena på Östremalms IP. Om det stämmer att Djurgårdens IF själva ska finansiera arenan så förstår jag inte problemet. Det är väl jättebra att de själva tar ansvar istället för att skattebetalarna står för notan.

22. Idrottsintresserad Stockhomare - 29 april 2010

Varför har SLK inhämtat synpunkter från SGA (Stockholm Globe arena), det är väl självklart att de vill ha DIF på sin egen arena vid Globen? Det finns många frågetecken kring den här kalkylen, och jag vill påstå att den i många fall är rent jävig. Återkommer då jag har mer kött på benen.

teodork - 29 april 2010

Hej,
SLK har inhämtat synpunkter från många olika källor. I det här fallet även från SGA fastigheter, alltså kommunens bostadsbolag i globenområdet (och inte driftbolaget).För att jäv inte ska föreligga har man bett Pricewaterhouse Coopers (PWC) göra en opartisk bedömning av Djurgårdens ekonomiska antaganden och det är kring detta man sen har begärt förtydliganden. Om du hittar någonting som kan peka på jäv är det viktigt att det kommer fram. Återkom gärna.

/Teodor

23. Viktor - 29 april 2010

Theodor, vad sägs om att en väldans massa av er(?) kommunpolitiker har privata intressen i globen arenan, ni har misskött den här frågan och ljugit oss väljare och djurgårdare rätt upp i ansiktet från dag ett.

teodork - 29 april 2010

Hej Viktor!
Jag är inte politiker, kan vara bra att veta. Har inte hört att någon politiker i Stockholm skulle ha privata intressen i Globen. Eftersom arenorna i området, och även Stockholmsarenan kommer att ägas av Stockholms stad är det svårt att ha privata intressen i själva byggnaden. Skulle någon politiker, eller tjänsteman som jag, ha aktier eller liknande i driftsbolaget AEG som är amerikanskt skulle det behöva anmälas som jäv och man skulle inte få fatta beslut som berör området. Att något sådant skulle ha skett känner jag dock inte till. Den granskande journalistiken i Stockholm fungerar generellt sätt rätt så bra. Aftonbladet ligger ju dessutom vägg i vägg.

/Teodor

24. Idrottsintresserad Stockhomare - 29 april 2010

På tal om Aftonbladet, så här lät det från Folkpartiet för fyra år sedan: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article431212.ab

25. Christian - 29 april 2010

Det vore fantastiskt om Djurgården erbjuds denna möjlighet att ta ansvar för sin egen verksamhet och ge liv till området.

Att Stadion blir en plats för allmännheten vore även det strålande!

Tyvärr känns det som om politikerna har bestämt sig att DIF ska till Stockholmsarenan för att rädda Billströms glädjekalkyler.

Det vore en katastrof för klubben och jag hoppas verkligen att Madeleine visar karaktär nu och håller sig till sitt vallöfte!

26. Martin - 29 april 2010

Idrottsintresserad stockholmare: Intressant. Inte minst det faktum att det råder mer eller mindre konsensus över partigränserna, de flesta som uttalar sig där är positiva inte bara till Stockholmsarenan utan också till en egen arena för DIF. Man undrar hur en liknande undersökning skulle se ut idag, nu när det har gått YTTERLIGARE fyra år och inte ett skit har hänt, åtminstone inte i vårt fall. Vem kollar med de olika politiska partierna?

27. Peter - 29 april 2010

Vi kan lika gärna ge upp Östermalms IP, politikerna har redan bestämt sig det kan man utläsa mycket väl om man läser Stadsledningskontorets svar. Det spelar ingen roll hur bra budget DIF än lägger, DIF ska bara spela på Stockholmsarenan till varje pris.

Lägger till en gammal DN artikel där flera politiker säger att DIF ska glömma Östermalm, så det är bara lägga ihop 1+1.

http://www.dn.se/sport/fotboll/glom-ostermalm-djurgarden-1.1014697

28. Idrottsintresserad Stockhomare - 30 april 2010

Peter– Så du nöjer dig med att låta politikerna i Stockholm fortsätta att utnyttja klubbarna och deras kunder? Själv har jag genom de flesta kanaler som finns att tillgå försökt att öppna upp folks ögon (även de som inte är intresserade av idrott).

Staden och deras dotterföretag får Stockholms klubbar att gå på knäna, staden äger alla arenor och tar i princip all vinst i egen ficka, socialism och monopolutövande samtidigt som vi betalar Robin-Hoodskatt till kommuner som ger sina klubbar räntefria lån och gratis mark att bygga arenor på. Det är en snedvriden politik som för tankarna till slaveri och den sämsta sorten socialism.

Stockholmsfotbollen, snart på en grusplan nära dig.

29. Möte med Djurgården « Från huvudstad till världsstad - 5 maj 2010

[…] mötet finns här och Radio Stockholm inslag går att lyssna på här. Tidigare bloggposter finns här , här och […]

30. Kicki-2 - 26 maj 2010

Om skridskon flyttas från ÖIP: Viktigt att skridskon får en bra arena med lika bra öppettider som nu, dvs 7 dagar och 7 kvällar i veckan så att alla även i fortsättningen kan motionsåka oavsett arbetstid. En bana med central placering är viktigt eftersom det gör det möjligt att träna tryggt utomhus under den mörka årstiden.

Med så många åkare som kör på ÖIP är det märligt att skridskon riskerar att skuffas undan än mer. Norge t.ex. har många utomhusbanor (med rätt kurvradie) och får i höst sin tredje inomhusbana (multihall och med rätt kurvradie).

Angående eventuell flytt av konstfrusen 400-metersbana till Stadion:

1) Kanske korkad fråga men: Hur överlever kylrören under sommarhalvåret när det är träning/tävling i friidrott och spjutkasning eller slägga?

2) Att kurvradien skulle bli fel på Stadion och därmed göra det omöjligt att köra tävlingar på hög nivå vore väldigt sorgligt för en huvudstad på vår breddgrad och med vår skridskotradition. Påläggskalvar och elitmotionärer skulle dessutom få nöta kurvteknik på fel kurvradie. Jag kan inte fotboll och vet inte vilken parallell man kan dra till fel radie; kanske att aldrig få träna med annat än en badboll.

3) Ska innerplanen användas för bandy eller konståkning? Om så är fallet, var ska snön som skrapas bort läggas? På Stadion är det ju ganska thight om plats. Om det snöar mycket var ska snömassorna läggas?

4) Om det ska spelas bandy samtidigt som det åks på 400-metersbanan: Hur sätts skyddsnät upp då det saknas upphängningsmöjligheter (rack) som finns i t.ex. de norska inomhushallarna?

Till sist: Visst är det så att ett par storklubbar i södra Europa klarar av att samsas om en fotbollsarena…

31. Djurgården har pressträff « Från huvudstad till världsstad - 14 juli 2010

[…] Jag får frågor om stadens inställning eftersom staden förutsätts hjälpa till med marken. Det är svårt att kommentera eftersom jag inte har någon mera information än pressmeddelandet. Man kan dock konstaterar att Djurgården fotbolls arbete med att undersöka förutsättningarna för en ny arena pågår, men av det jag har kunnat utläsa från pressmeddelandet förefaller inga nya fakta ha kommit fram sedan mitt senaste möte med Tommy Jacobsson. (Läs här om den senaste kalkylen). […]

32. Fråga: När får Djurgården bygga sin arena på Östermalms IP | Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad - 18 augusti 2010

[…] att genomföra. Sedan i vintras undersöker för förutsättningarna att bygga en arena på dagens Östermalms IP, och i går kom Madeleine Sjöstedt och Djurgården överens om att gå vidare med detta och att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: