jump to navigation

Aspuddsbadet rivs och ersätts med ny förskola 3 september 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

Om två veckor har idrottsnämnden och exploateringsnämnden möte. Då kommer vi att besluta att Aspuddsbadet ska rivas och att där istället kommer att byggas en förskola. Detta är slutet på en lång diskussion om Aspuddsbadets framtid.

Det viktigaste argumentet för varför staden inte vill finansiera en upprustning av badet är att många av stadens bad söder om Söder är i mycket stort behov av renovering. Pengarna kommer att nå betydligt fler stockholmare om man investerar dem där, än i Aspuddsbadet. Därför sades hyreskontraktet med Asbuddens badhusförening upp härom året, och kontraktet gick ut den sista januari i år. Sedan dess har badet varit stängt. (Historieskrivningen och dokumenten finns här.)

Under våren tillsatte idrottsförvaltningen en utredning för att undersöka vad det skulle kosta att renovera badet. Behoven är mycket stora och det går inte att fortsätta verksamheten som det är idag. Kostnaden för renoveringen skulle uppgå till ca 14 miljoner kronor. Badhusföreningen erbjöds då att hyra badhuset till en kostnad som skulle motsvara investeringen. Hyran beräknades till 1,2 till 1,4 miljoner kronor per år. Badhusföreningen har dock förklarat att den inte har möjlighet till det.

Staden har också varit villig att sälja badet. Det är dock ingen som har visat intresse av att köpa det.

Däremot är behovet av nya förskolor i Aspudden mycket stort. Det finns i området ett flertal förskolor som är inrymda i tillfälliga paviljonger. Men genom att bygga en barnskola på tomten där Aspuddsbadet ligger idag, skulle vi kunna finna en permanent lösning för flera av dessa förskolor. Läs mer om förskolesituationen i Aspudden på stadsdelsnämndordförande Abit Dundars blogg.

Madeleine

Annons

Kommentarer»

1. Andreas - 3 september 2009

Som boende i Aspudden med barn, anser jag detta vara ett mkt bra beslut! Äntligen inser politikerna behoven i förorten. Och äntlihgen kanske denna löjliga hatkampanj kan upphöra.

Kalle - 3 september 2009

Hatkampanj? Jag kan ju tycka att det vore en fantastisk möjlighet att ha både förskola och bad i området. Och det är fullt möjligt, det ena utesluter verkligen inte det andra. Det är inte på bekostnad av en förskola som badet skulle finnas kvar.
Skulle vara intressant att höra vad du tycker är så bra med ett beslut som går ut över barnfamiljer, handikappade, överviktiga och sjuka.

Härligt att det går att editera inläggen i wordpress!

Lisa - 6 september 2009

Hatkampanj??? Kan du vara vänlig att utveckla det? För du måste ha mycket på fötterna och vara mycket insatt i frågan för att säga ngt. så otroligt fräckt!!!!

Kaj - 11 oktober 2009

Kulturgärningar i FÖRORTEN ligger inte högt på prioriteringslistan bland högerpolitiker, inte heller i idrottsförvaltningen!Ponera att det 100åriga badhuset hade varit på Östermalm, inte hade det rivits då,etablisemanget hade sett till att badet hade varit rustat och finansierat för länge sedan,ett ”spa” på liknande sätt som sturebadet!Men i en ”sketen” förort som Aspudden lägger staden inte EN KRONA på renoveringar och låter badet förfalla till skräp under decennier.I nuvarande skick ser det bedrövligt ut för oss som bor omkring badet och lockar bara dom mest hängivna besökarna, det är också fel och badhusföreningen har också misslyckats att driva sakfrågorna framgångsrikt under åren!Man kan helt enkelt inte driva ett bad på det sättet!Men fakto kvarstår, badet är KULTUR och skall bevaras till eftervärlden och STADEN måste ta itt ansvar, argumenten från dom borgerliga beskriver väl hur man ser på ”förorten” och vad man är beredd att satsa på, kom ihåg det till valet september 2010 vilka kulturgärningar man satsat på här.KULTUR är bestående, kultur är en del av vår historia, jag har ckså noterat ”kulturgärningen” med den ”fula” anskrämliga synen av en KOSSA med HORN som står i rondellen vid telefonplan, skulle någon komma på iden att placera det ÅBÄKET på Östermalmstorg? Det bekriver väl vad detta handlar om eller brist på pengar i Stockholm? Kommersialismens högborg byggs vid Liljeholmstorget för 100tals miljoner, man t.o.m. spränger sig ner i vårt svenska urberg för att bygga p-platser.Men att bevara ett kultur arv och vidareutveckla den tanken för dom boende och hela staden, lägger högerpolitikerna i idrottsnämnden inte EN krona på!Ställ kossan vid Telefonoplansrondellen utanför Idrottsförvaltningen i protest!

Lisa - 11 oktober 2009

Det hänger ihop med alliansens hela stadsbyggnadspolitik. Alvendal, Per Ankersjö mfl menar att staden (och därmed deras anvar) slutar med de gamla tullarna. Det ska byggas spektakulärt och modernt,märkesbyggnader som ska sätta Stockholm på kartan, nya operahus och ”stad”. Men allt detta ska ske i den gamla innerstaden. Allt utanför behandlas illa och oserist eller inte alls. Företrädare för alliansen kan inte tänka sig att villaägarnas trädgårdar i Bromma förstörs av en motorväg (Diagonal Ulvsunda) men däremot är det helt okej att Järvafältet är den enda delen av Förbifarten som går i ytläge. Argumentet är ockå att yttertadsborna inte ska ta sina bilar in till staden, de ska röra sig mellan förorterna och inte sapa köer i för innerstadsborna.

Alliansens förespråkare är desutom helt övertygade om att i yterstadens områden finns inga kulturmiljöer att vara rädda om efterom det är resultatet av ett socialistiskt byggande/samhälle som man menar inte fungerat. Till och med miljöer i innerstan som ser ut som, och kan associeras till tterstaden, ska rivas eller byggas bort. Ytterstadsföraktet vet inga gränser, Abit Dundar menar att förorten ska byggas bort. Avsaknaden av insikt om de befintliga kvaliteter och det befintliga engagemanget hos människor för deras livsmiljöer, att de finns även i ytterstaden, är alldeles för påtaglig för att vara rumsren.

Peter - 8 december 2009

Bra skrivet

2. Bengt larsson - 3 september 2009

Hej jag undrar vad priset var för att köpa badet?
Kan man inte sälja till badföreningen för 1kr…

3. Bur-q-ua12 - 3 september 2009

Det nämns att staden har varit villig att sälja badet men har man gjort tillräckligt?

Hur har man annonserat ut badet?
På Blocket? I media?

Mitt förslag är att man gör ett ordentligt försök och annonserar ut det till seriösa investerare.

Vilket pris gäller?

Kan man inte starta ett AB och sälja 10 000 aktier till värdet 1 400 kr (=14 miljoner kr)?


Staden har också varit villig att sälja badet. Det är dock ingen som har visat intresse av att köpa det.

forslin - 3 september 2009

jag vill köpa en andel, 24 år gammal och badat 24år.
Jag är inte stadsplanerare men dagis kan byggas på flera ställen

Peter - 8 december 2009

Solid kan tänkas köpa en andel

4. eeva esko - 3 september 2009

Sanslöst!!!!!

I en sådan gammal etablerad förort som Aspudden..måste det väl finnas både tomter och lokaler f a ordna en förskola, utan att behöva riva en redan befintlig byggnad…

Skandal att det från politiskt håll inte finns större intresse att lyssna på vad ”väljarna” i ett demokratiskt system vill/ och tycker.

Det är bara att än en gång konstatera att Sveriges demokratiska system är ett spel för gallerierna.

Var finns det sociala och kulturella engagemanget i Sveriges samhälle på politikernivå.
Är det bara ute i landet..små bruksorter..och innerstaden i Stockholm som det är lagalt och intressant med kulturfrågor..rörande byggnader.

Pratar vi sociala funktioner i samhället …
är det ju enligt borgerlig politik
gratis frivilliginsatser inom olika organisationer som röda korset etc, som gäller…

Det är ju klart…
Inkomsttagarnas skattepengar behövs ju istället till
ekonomiska värde pappers spekulationer, EU- , kungahusbrölopp, tom politisk propaganda, rädda banker ur ekonomiska kriser, bidrag till privata- skolor, -vårdcentraler, -läkar bemanningsföretag
etc …etc..etc

5. anna wallman - 3 september 2009

En ny förskola behövs för visso i området men en sådan kommer väl absolut bara ett fåtal få dra nytta av så där föll ett av argumenten. Det är självklart inte bara ett fåtal barn som gillar att bada i aspuddsbadet. Det material vi har tagit del av visar att renoveringen går att göra avsevärt mycket billigare än den summan du nämner. Jag är mamma till en 2 åring inhyst på förskola i barack vilket funkar utmärkt. Jag skulle aldrig drömma om att vara så egoistisk att jag anser att badet behöver rivas för att han ska få slippa vistas i en barack, det borde gå att lösa så både bad och förskolor ryms i området…. Om lite vilja fanns och om ni kunde tänke er att lyssna på oss som bor i området. Anna

6. Kalle - 3 september 2009

Ja, förskolor behövs. Men hur i hela friden tänker ni när ni planerar stadsdelen??? Hur kommer det sig att man låter uppföra tre höga bostadshus på skolgården istället för att bygga ut skolan??? Och istället riva detta underbara bad som främst är till för barn? Det är skamlig politik! Skäms på er!

Låt barnen lära gå i förskola och lära sig simma på ett tryggt badhus, det finns plats för båda dessa, såvida ni inte tänker bygga förskola OCH bostadshus på området.

7. Anna Cavallin - 3 september 2009

Jag håller helt med föregående kommentatorer! Att det är ont om förskoleplatser är väl alla medvetna om – men det känns också lite typiskt att ställa badhuset mot förskolan: så ska vi som försvarar badets framtid framställas som motståndare till fler förskoleplatser! Det är så otroligt sorgligt att inte staden ska kunna ha utrymme för ett sådant bad som Aspuddsbadet, det fyller en helt egen nisch, det är unikt och det är verkligen ett fattigdomsbevis att inte kunna behålla det! Det är ju också verkligen motsägelsefullt att man bygger bostäder på skolgården, istället för förskola, om nu behovet var så stort! Det blir en förlust för Aspudden som stadsdel, det är ju också sådana ställen som Aspuddsbadet som ger karaktär åt ett område -förutom att badet i sig är jättemysigt och verkligen har varit en underbar oas för min dotter Hilda och ett fantastiskt ställe att lära sig simma på, lugnt och fridfullt, jämfört med de stora simhallarnas betydligt stökigare miljö.
Skäms, säger jag också. Staden borde ha kunnat ordna detta på ett värdigare sätt!
Anna

8. Robert Robertsson - 3 september 2009

Bevara Aspuddsbadet!

9. Karin Ländin - 3 september 2009

Allt om vad som är oersättligt med Aspuddsbadet & c är ju redan påpekat inom ramen för den ”kampanj” som jag snarast ser som driven av kärlek. Boende i Kransen med barn kan jag meddela att yngsta flickan gråter hejdlöst när jag – torrt och osentimentalt – berättar för henne om vad de vuxna till slut bestämt om vårt bad. Storasyster suckar bara blaserat. På måndagar får hon vänta på simskolan i Västertorpshallen på bassängkanten för hela stora simhallen är knökfull. Det är skam på så många fronter i den här prestigehistorien, det är fruktansvärt bittert & sorgligt… / kl

10. JRS - 3 september 2009

Det är ju hela tiden detta med att ingenting ska kosta någonting när det gäller välfärdstjänster, som t.ex. barnomsorg.. Enda poängen med att bygga ett dagis just på den plats där badet ligger måste ju vara att staden redan äger marken? I övrigt är väl knappast den lilla tomten den bästa platsen i området för ett dagis som förutom byggnad(er) ska rymma utelekytor osv.

Varför inte göra det ordentligt om man ändå ska bygga nytt? Staden äger ju ärligt sagt en hel del annan mark i området som bättre skulle lämpa sig för ett dagis. Sedan tycks den politiska agendan som vanligt ha oerhört lite historiskt perspektiv på stadsbyggnadsplanerna.

Platsbrist på dagis uppstår med 25-30-års intervall i olika områden. Däremellan stängs inte sällan daghem i brist på barn, osv. Sett till detta är väl inte ”barack-idén” så pjåkig. Eller att man hellre använder en del av t.ex. ett flerbostads hus som mellan platsbristskoven, kan användas till annat.

Att måsta riva Aspuddsbadet till förmån för barn är bara ett generande dåligt underbyggt argument. Badet är ju också en del av det som tillsammans gör området så populärt bland t.ex. barnfamiljer. Badet kommer i egenskap av bad också att vara till nytta och nöje för många generationer vare sig det är babyboom eller ej.

Jag försökte förklara för min 5-åring som brukar bada i Aspuddsbadet, att huset tyvärr kan komma att rivas. Han förstod absolut ingenting och han förstod ännu mindre hur någon kan bestämma något sådant över andra människor… Jag kan känna mig lite som en 5-åring när det gäller detta bad.

Kom igen för fan… Det är ju snarare K-märkning än rivning som gäller. Förstår man inte det i stadsdelsnämnden?

11. Vilda - 3 september 2009

Snälla Gumma!
Kan du inte tänka på det här, att alla som badar där tycker att det är jättetråkigt att ni ska riva badet, och alla som jobbar där tycker det är tråkigt. Så snälla gumma du får en vacker blomma om du inte river badet.
Så sluta tänka på badet, snälla.
Jag har en lillasyster som också vill bada där.

Vilda, 5 år

12. aspudden/mitt hjärta blöder - 3 september 2009

alliansen byggande är Skandal skandal.
Det byggs hus som bara den i Aspudden
och inte EN enda förskola finns i bottenvåningen på Bostadsrättshusen…vad är det för samhällsplanering.Allmännyttan byggde på skolgården där hade ni haft möjlighet att planera in en förskola,VARFÖR MISSADE NI DET???? Barnen måste också ha nånstans att bo men ställ inte REKREATION.KULTUR, mot FÖRSKOLA ,vi behöver både och i Aspudden.
Ni kan inte mena att RIVA !!!!!!!!!!!!!!!

13. Jonas Fogelström - 3 september 2009

E ni riktigt kloka?
Finns det någon hemma?
Hjulet snurrar men hamstern är död!
Bevara för guds skull aspuddsbadet!

14. Solbritt Torbiörnsson - 3 september 2009

Aspuddsbadet borde bevaras eftersom det ger karaktär åt området och innebär en träffpunkt och rekreationsplats för de boende, liksom att det bidrar till bättre hälsa. LÅT BADET VARA KVAR! Rivs det är det oåterkalleligt och ett omistligt värde försvinner, allt för ofta har det hänt Sök kreativa lösningar istället, det finns alltid en möjlighet att tänka i nya banor. Det finns plats både för förskola och bad i Aspudden!!!

15. Ann-Charlotte - 3 september 2009

Jag bor med mina barn i Aspudden. Jag älskar själv att bada på Aspuddsbadet men det är FRAMFÖRALLT barnen denna lugna, intima miljö gynnar! Det varma vattnet och närheten till badet. Det har varit en extrem skillnad på barnens beteende, då de badat i Aspuddsbadets varma vatten och Forsgrenska badets iskalla.(Vi började i simskola där när Aspuddsbadet stängdes nämligen.)Från att ha varit på god väg att lära sig simma och en total orädsla för att dyka, till att huttrande plötsligt vägra doppa huvudet och inte alls tycka att det är spännande med simningen. Badhusutflykterna kom snart att utvecklas till en ren övertalningsakt. Och väldigt ofta undrar barnen varför de inte får bada på vårt fina, mysiga lilla bad. Varför vill de ta badet ifrån oss? Ja, vad svarar man?
Att ställa behovet (och glädjen av) att ha ett badhus i Aspudden mot behovet av barnomsorg i samma område är ironiskt. Det borde inte vara omöjligt med både och!
Det byggs en MASSA nya hus i området så det borde finnas andra möjligheter till utökad förskoleverksamhet…
Vi är många som vill ha badet kvar!
Hälsar Ann-Charlotte, Veine och Vaste

16. Andreas - 3 september 2009

Dagens badhus är en skamfläck. Badhusföreningen har inte gjort ngt åt badhusets förfall under flera år. Saknades viljan? Troligen, var man bara intresserade av att plocka ut pengar ur badet, inte stoppa in ngr. Och den senaste kampanjen har bara visat att medborgarna är intresserade av att klaga på stadshuset, samt olagligt sälja pareringsrätter på badets mark, smart drag kampanjare!!!

Kampanjen har inte tillfört ngt konstruktivt för att bevara badet som ett modernt bad. Så att ersätta med en förskola är nog det bästa.

Kalle - 3 september 2009

Det låter snarare som du har en personlig grudge mot badhusets förening.

Sen håller jag inte riktigt med dig om att deras kampanj inte tillfört någonting konstruktivt för att bevara badet som ett modernt bad. Det har aldrig varit ett ”modernt” bad att bevara i den meningen. För att få det modernt så krävs utbyte av bl.a. pumpar, värmeanläggning och reningsverk, handikapps-anpassat. Att värma med gas som man gjort fram till idag är förlegat.
Utöver det så har det skett en del aktiviteter som jag aldrig tidigare sett ens på ”moderna” bad, som att i varmt vatten, med en iskall folköl i handen ligga och njuta av filmen ”Hajen” känns ganska unikt. Fram för mer sådant.

ps. du har väl inte olovligen stått parkerad på badhusets mark? Det låter nästan så på dig. Skyll på stadsplanerarna om du inte hittar p-platser, dom bygger nämligen bort dessa också. ds.

Fredrik - 3 september 2009

Badet var ”rivningsfärdigt” redan när badhusföreningen tog över på 80-talet. Eftersom badet drivs av en ideell förening har all vinst gått till badhuset.

Under kampanjen har man lockat med bland annat särskilda temakvällar med ljusspel och välbesökta biobad. Föreningen har också gjort en oberoende undersökning av vad det skulle kosta att rusta badet till toppskick. Det handlade då om cirka 7 mille om jag minns rätt. Om inte detta anses konstruktivt så önskar jag lycka till med den mycket konstruktiva idén att riva badet.

Kent - 22 december 2009

Andreas om du inte redan är anställd vid Stadshuset så kan du nog få en tjänst där,hos syltryggarna och komatrollen. Du verkar ha lika bra koll som dem !!

17. Anna - 3 september 2009

Sorgligt att det fina badet försvinner!!! Sorgligt att politikerna inte förstår värdet av Aspuddsbadet. Aspuddsbadet är så mycket mer än ett badhus, det är Aspuddens hjärta, det är en mötesplats för aspuddare och andra som bor i närområdet. Aspuddesbadet skapar en skön atmosfär och det bidrar till att vi månar mer om varandra, känner ansvar för våra grannar och vårt område. Aspuddsparken är en annan sådann plats som är så mycket mer än bara en trevlig lekpark. Men politkerna verkar inte förstå betydlesen av denna typ av inrättningar som skapar trivsle och kärlek för sitt område! Jag är övertygad att om man lät Aspuddsbadet vara kvar så skulle det vara en investering i framtiden!

18. Jessica Jormtun - 3 september 2009

Så lågt att som politiker försöka ställa förskoleplatser mot Aspuddsbadet. Det ena behöver inte utesluta det andra. Om det hade legat något annat än ett bad där, t.ex. en T-bane uppgång, hade man fört samma resonemang då? Stängt t-banestationen och byggt en förskola? Jag tror inte det. Men nu är det ”bara” ett bad och då kan man riva det. Så fegt, så fegt är vad det är. Det är ju bara pinsamt att politikerna inte har lyckats lösa problemet (om det ar ett problem) med förskoleplatser i paviljonger tidigare. Det i sig är pinsamt och ett misslyckande. Det verkar så dumt att lösa ett misslyckande med ett nytt, nämligen att stänga Aspuddsbadet.

Jag håller med föregående talare:

Bevara Aspuddsbadet!

Jessica Jormtun, gammal Aspuddare som badade med mormor och min kompis Emma på Aspuddsbadet när jag var liten

19. Teresa Eriksson - 3 september 2009

Att ställa förskola mot badhus känns som en låg, men smart strategi för att komma undan från den värsta kritiken. Själv har jag svårt att se hur det ena absolut måste vara en förutsättning för det andra.
Sjöstedt kommer garanterat inte att få min röst i nästa val efter det här.

20. Catharina Wojciechowska - 3 september 2009

Det är verkligen tråkigt att höra att badet ska rivas! Håller med om att det finns andra ställen i Aspudden att bygga förskola på. Varför är det så fel att ha båda? Och vad tjänar du på detta? Nåt måste ni tjäna på det så som ni motverkar badets existens…

21. Anders - 3 september 2009

Fruktansvärt dåligt beslut att lägga ner anrika Aspuddsbadet! Men det behövs ju pengar för att finansiera skattesänkningar…

FP struntar fullständigt i vad vanligt folk tycker o tänker. Det finns utrymme i Aspudden både för bad o nyh förskola.

Det enda positiva är att det blir ännu färre som kommer att rösta på Folkpartiet i nästa val. Och tur är väl det!

22. Klepke - 3 september 2009

Klassiskt politikerskitsnack.

Att sätta något gott i motsats mot något annat gott.

”Vi vill bygga förskolor, därför river vi badet.” Som många innan mig konstaterat, ett bad står på intet sätt i motsats till förskolor, jag tror faktiskt vi kan hantera både bad och förskolor.

Genom sådan här skitretorik försöker man göra badets vänner till att framstå som fiender mot förskolor och som bakåtsträvare som hindrar att det byggs förskolor.

Man försöker att göra en fråga som handlar om ett bad, till en fråga som inte handlar om ett bad. Men det är lätt att se igenom sådant här politiskt snack. Skärpning Madeleine!

23. Peter - 3 september 2009

Så jäkla rätt jag står bakom beslutet till 100%!

forslin - 3 september 2009

intressant, berätta mer?
Jag är tjugofyra år gammal och badade första gången där då jag var noll år och det badet har följt mig genom hela livet, bl.a. till försvarets röjdykare(påverkat mitt enormt, vilket jag är oerhört tacksam för).
De band och starka känslor jag har för badet går knappast att betala, så det skulle vara oerhört intressant att höra dina väl underbyggda och genomtänkta argument..

Kent Karlsson - 11 december 2009

Peter har inga argument som är väl genomtänkta. Det är ok Peter – vi ser att du existerar nu. Men du behöver inte komma med så intesägande inlägg för att bli bekräftad.

24. Lena Strandberg - 3 september 2009

STOPP STOPP STOPP! Gör inte detta. Det vore ett enormt misstag att riva badet. Har det inte framkommit med all önskvärd tydlighet att vi som bor här i området (och många fler) vill ha badet kvar. Vi lever i en demokrati och DU Madeleine, är folkvald och ska företräda oss. Att riva badet kommer inte att ses med blida ögon i framtiden. Ett bad som detta bevarar man, rivs det kommer det aldrig att byggas något liknande. Det finns andra platser att bygga dagis på. Ta Örnsbergs industriområdet tillexempel. Där ska det byggas massor de kommande åren så varför inte en och annan förskola!? Politiker, hejda er medans tid är!

25. Martin Stensson - 3 september 2009

Aspudds-badet är en stor källa till glädje, både för barn och vuxna i Aspudden. Babysim, sim-skola och rekreationsbad. Har själv underbara minnen från när jag var på babysim med min son där. Kan inte med ord beskriva hur tragiskt det är att du har beslutat om rivning. Du bord skämmas!
Hälsningar Martin

26. Daniel Qvarnström - 3 september 2009

Jaha då har återigen en person på maktposition inte lyssnat på opinionen. Att ersätta badet med en förskola ser jag som ett fegt sätt att kunna skylla ifrån sig ett opopulärt beslut på bristen av barnomsorg. Självklart finns det plats för båda delar i Aspudden det är politikernas rena ovilja att satsa ett i sammanhanget liten summa pengar på något som bidrar till den genuina ”småstadskänslan” i Aspudden. Sen att Muslimska kvinnor, handikappade och barn i simskoleålder måste ta sig till överfulla stora badhus längre bort där de inte kommer att få samma förutsättningar verkar inte påverka. Snälla politiker, tänk lite längre och riv upp beslutet. Mvh
Daniel Qvarnström 35 år och lärde sig simma på Aspuddsbadet

27. Mats Lundell - 3 september 2009

Sälj badet till badhusföreningen för en symbolisk summa!
Det är fullkomligt vansinne att lägga ner detta unika bad som har så stor potential.

28. Espen - 3 september 2009

Det här är helt sjukt. Ni har haft ett litet badhus för er själva i flera år, utan att betala hyra för lokalen antar jag? Och vissa av er verkar tycka att vi andra ska vara med och renovera badet bara för att ni har ”fina minnen” därifrån. Hur egoistiska är ni egentligen?
Jag är glad över att ha politiker som tar mina skattepengar på allvar och inte pytsar ut dem till ett gäng sura ”normalspeciella” hipsters bara för att de kan skrika högre än vad mannen på äldreboendet och undersköterksan som fått 1200 mer i månaden någonsin kan. Jag skulle vilja säga klipp er och skaffa er ett jobb, men jag är säker på att ni redan är intressanta projektledare hela bunten.
Jag är inte förvånad över att ni tycker att alla andra ska bidra till ert badhus, men jag är (positivt) förvånad över att vi har politiker som står fast vid vettiga beslut.

Fredrik - 3 september 2009

Ingen har haft badhuset för sig själv, ingen har varit utestängd från detta bad, det har tvärtom välkomnat grupper som inte känt sig välkomna på andra bad, exempelvis speciella badtider för överviktiga, nakenbadare, muslimska kvinnor och andra som har uppskattat att det är ett litet bad som kan ha ett schema med bad för särskilda grupper. Det är också mycket sällsynt med varmbassänger som lämpar sig för babysim och sjukgymnastik.

Jag är förvånad att du inte vill att dina skattepengar ska stötta just detta badhus – att du istället vill använda dina skattepengar till att bygga och renovera en rad andra badhus som inte kan ta emot dessa badare.

(Förresten tror jag att just dina skattepengar gick till Volvo Ocean Race, det var väl 50 miljoner det kostade)

forslin - 3 september 2009

Intressant inflik från den tidigare kommentatorn.
Ett mer öppet och diversifierat badhus finns inte. Att man t.ex. har muslimbad eller kvinnobad kan ju tolkas som om man utesluter visa men är snarare tvärtom. Här får ”alla” sin tid, alla är vi olika: vissa vill bara bada med kvinnor, vissa vill bada med män och här är nog ett av få ställen där väldigt många olika har en plats och tidpunkt att få vara sig själv.
Espen är/VA!!!!!! väldigt välkommen att komma bada och verkligen se hur det var. Jag badade på fredagar på herrbadet och jag har träffat allt ifrån studenter, arbetare och akademiker (givetvis BARN i alla åldrar också)

Gerd - 3 september 2009

Ni? Vi? Vilka åsyftas? Detta skulle du behövt reda ut lite bättre, Espen.

Ingen har haft badhuset för sig själv, det har varit öppet för allmänheten. De som badat har så klart inte betalat hyra! De har betalat inträde. De som ideellt drivit verksamheten har inte heller betalat hyra, men har å andra sidan inte orsakat några kostnader. Och heller inte dragit in någon vinst.

De glada (ej sura, Espen?) skattebetalarna behöver inte oroa sig för högre skatt för att badet rustas. Ej heller behöver de oroa sig för hur det ska gå för kommunal vård och omsorg. Renoveringspengarna tas naturligtvis inte därifrån utan från idrottsbudgeten. Så det du får väga mot Aspuddsbadets renovering bör ha med idrott att göra, Espen.

29. Fredrik - 3 september 2009

Det måste ha gått prestige i den här frågan, hur kan det kosta 14 miljoner att renovera badet nu när det kostade 8 för 2 år sedan och 5 för 4 år sedan. Kom igen – byggnaden är i storlek som en stor villa – hur mycket kan det kosta – hur svårt kan det vara?

Aspuddsbadet är – bortsett från renoveringsbehovet – ett väl fungerade badhus till stor glädje för tusentals besökare varje år. Med sin unika miljö handlar det om ett kulturarv som förstörs om rivningen blir verklighet. Det enda jämförbara badhus som idag finns i Stockholm är Liljeholmsbadet. Ett badhus som på 90-talet också var nära att bli grävskopors rov, men som efter en renovering nu lever i högönsklig välmåga. Något Aspuddens badhus också skulle kunna göra, om bara möjligheten ges.

Under räddningskampanjens gång har det också glimtat vilken potential badhuset har som social och kulturell träffpunkt. Det är den här typen av företeelser som skapar en trivsam stadsdel.

För de politiker som påstår sig främja valfrihet och aktiva medborgare borde det vara en självklarhet att stödja Aspuddsbadet.
Här finns en lokal förening som vill driva verksamheten vidare och på så sätt också i fortsättningen erbjuda ett alternativ för alla dem som föredrar småskalighet och trivsel framför moderna och storskaliga badhus.

När det gäller byggnadens kulturhistoriska värde tycker jag att min sammanställning nedan

Byggnaden har ett byggnadshistoriskt värde, ett ovanligt välbevarat renlighetsbadhus i tidstypisk stil. Badet , som började byggas 1919, renoverades och kompletterades med simbassäng 1939, ger ett helgjutet intryck. I bebyggelseregistret uppges 1939-1940, som nybyggnadsår, detta stämmer ej enligt äldre badgäster som badat sedan 1920-talet.

Aspuddsbadets samhällshistoriska värde, är mycket påtagligt. Stadsdelen Aspudden var en av de första förstäderna i Sverige, framvuxen ur den ledande industristaden Stockholm vid tiden efter sekelskiftet 1900. Aspudden byggdes som en ny stadsdel för arbetare. Husen och stadsplanen är av innerstadsstil. Lägenheterna var små och saknade dusch eller bad. Aspuddsbadet byggdes som ett renlighetsbad för att ge de boende möjlighet att bada och kan ses som en del av folkhemsbygget. Aspuddsbadet en ovanligt välbevarad representant för de svenska renlighetsbadhusen.

Ett starkt socialhistoriskt värde finns också i Aspuddsbadet. Det finns troligen inte någon annan byggnad i området som så väl speglar den sociala historien från 1910-talet fram till idag. Här synliggörs exempelvis historien om den nybyggda arbetarstadsdelen Aspudden och 1930-talets ”Lort-Sverige”. Badet är också ett minne från Aspuddens period som en lite bortglömd och marginaliserad förort, där den äldre bebyggelsen inte fick bad eller dusch förrän på långt in på 1970-talet. Slutligen speglar Aspuddsbadet också förvandlingen till den stadsdel Aspudden förvandlats till idag, med mycket småbarnsfamiljer och pensionärer som gärna använder badet. Man kan därmed också fastslå att Aspuddsbadet har ett kontinuitetsvärde, det vill säga att det visar stadsdelens framväxt, utveckling och förändringar.

Det finns även ett miljöskapande värde i Aspuddsbadet. Badhuset med sin diskreta placering är en viktig del av den äldre bebyggelsen i området. För Aspudden som en stadsdel ursprungligen byggd som arbetarbostäder är badhuset en viktig förmedlare av detta kulturarv. De som ser badet och den gamla skylten ”BAD” för första gången blir ofta nyfikna och förundrade över att det verkligen finns ett badhus där.

Badhusets interiör minner om de många tusentals människor som njutit av badet. Trots att badet hålls rent och fräscht har äldre inredning bevarats. Omklädningsrummen med linoleummatta, träbänkar och skåp ger ett mycket genuint intryck.

Badhuset framstår i stort som det gjorde efter uppförandet av bassängen 1939. Senare invändiga reparationer och moderniseringar för att säkerställa den fortsatta driften är gjorda på ett sätt som inte har fördärvat intrycket av en åldrande byggnad med en lång historia.

De ovan uppräknade värdena går också att omsätta i ett pedagogiskt värde. Framförallt är de social- och samhällshistoriska värdena tydliga i byggnaden och förmedlas genom byggnadens bevarande och brukande till framtida generationer. För barn som växer upp i området, nyinflyttade och besökare är det viktigt att badet bevaras så att det kan förmedla Aspuddens och badandets historia.

Snart har hela Hägersten förvandlats till ett område där det bara finns bostadshus och dagis. Alla hus som haft andra funktioner rivs eller byggs om till oigenkännlighet. Detta är en tråkig likriktning som utarmar stadsdelens mångfald och trivsel.

30. petra - 3 september 2009

Det finns gott om annan mark att bygga förskolor på i Aspudden.

Det finns inte fler badhus i stockholm av Aspuddbadets sort.

Man kan inte ersätta eller återskapa den här sortens kulturarv eller historia om man river det.

Borde vara kriminellt (om det inte är det?).

Badet är inte hälsofarligt, håll er till er egen heminredningen eller östermalm om det är ytan som är viktig.

31. Maria - 3 september 2009

Jag fick en klump i halsen när jag läste detta torra konstaterande av Madeleine, en av oss folkvald politiker med makt; Makt.

Aspuddsbadet har glatt oss hela familjen under många år, från härligt babysim när barnen var små till onsdageftermiddagarna med familjebad, bus och Risifrutti vid bassängkanten!

Vid vilket annat bad i Stockholm kan man be om en kopp kaffe i biljettkassan och få den serverad precis när man önskar (‘Om en timme, blir det bra?’)? Var annars kan man sitta dyblöt och fika utan handduk och utan att frysa medan man tittar på barn och vuxna som skrattande leker vattenpolo? Vilken poolskötare har tid att förklara reningsverket för barnen och visa den spännande dammsugaren?

Vi behöver massor av förskolor i Aspudden för att matcha all nyinflyttning! Vi behöver rusta upp den underbara förskolan Grågåsen (där förslag fanns på att bygga nytt och utöka med två avdelningar…). Men kom inte och säg att det behovet ska tillfredsställas genom att riva Aspuddsbadet! Till ett barn hade någon sagt att det är fult att ljuga men om man är politiker…

Skamligt, att försöka proklamera ett motsatsförhållande mellan barnomsorg och kvalitetstid med familj & vänner och lågt, så lågt, att försöka så split mellan invånare i Aspudden med omnejd.

Snälla, låt oss inte göra om misstaget med Klarakvarteren igen, låt beslutet gå en vända till och se till att K-märka badet!

Maria

32. Koffe - 3 september 2009

Så otroligt sunkigt att ställa badet mot en förskola! Som om det inte skulle vara möjligt att bygga en förskola någon annanstans. Köp upp shellmacken och riv den istället om ni inte hittar någon annan yta. Det finns gott om dem ändå…
Ni borgare påstår alltid att ni till skillnad från vänstern tar parti för den enskilda människan – ändå prioriterar ni skrytbyggen och motorvägar framför sociala träffpunkter som Aspuddsbadet.
Igår rev ni klarakvarteren, idag unika platser som Slussen (som hade gått att renovera för ett par år sen) och Aspuddsbadet.
Varesig ni kallar er sossar eller borgerliga så nonchalerar ni politiker ”den enskilda människan”.
Skäms!

33. Agneta - 3 september 2009

Ni vill bygga en förskola där badet står. Var ska barnen leka? Det finns ju bara en liten bergknalle bakom badhuset. Det borde finnas bättre ställen att bygga förskolor på.Varför väljer ni att inte lyssna på alla som vill ha badet kvar? Är det demokrati i borgerlig tappning? Ni borde skämmas!

34. Susanne Valentin - 3 september 2009

En gång i tiden skulle även Aspuddens äldre bebyggelse rivas.Det är bara att be att få se de ritningar exploateringskonteret har för hur det skulle ha sett ut i Aspudden idag om inte människor protesterat då. Hägerstensvägen kantat av höghus och ett stort parkeringshus.
Jag är mycket sorgsen över det kortsiktiga beslutet och ovilligheten att förstå värdet av att behålla badhuset.

35. Anna Lu - 3 september 2009

Madelaine, vad du bör ta med dig är detta: Området kring Aspudden och Midsommarkransen exploderar vad gäller antal invånare. Det byggs en mängd nya bostäder. Gott så. Orsaken till att området attraherar så många boende är att här finns det som inte på ett enkelt sätt går att mäta i ekonomisk kvantitet eller antal kronor, utan i vardaglig livskvalitet. Den kvalitet som ligger i att promenera genom Vintervikens blommande trädgårdar. Den kvalitet som ligger i att ha en liten biograf eller ett café runt hörnet. Den kvalitet som ligger i att området kan erbjuda ett varmt bad, vars klassiska inredning i trä bidrar till badupplevelsen. Aspuddsbadet är Söderorts Centralbad. Vem skulle komma på idén att riva det och bygga en förskola bakom Drottninggatan? Väljer ni som politiker att bygga bort den kvalitet som inte går att översätta i reda pengar, men som likväl utgör det faktiskta skälet till att människor köper sin dyra bostad just här, då visar ni inte bara att er ekonomiska analys är grund och kortsynt, ni undergräver också områdets infrastruktur och sociala hållbarhet, både på kort och lång sikt. Genom att utarma området kulturellt, utarmar ni det också ekonomiskt. Ert politiska förnuft borde få er att inse att människor väljer boende baserat på känsla, inte efter vad som är mest rationellt eller ekonomiskt. Och Aspuddsbadet är en del i områdets känsla. Det är lätt att raljera, tycka att bevarandet av Aspuddsbadet är romantiskt och reaktionärt nonsens. Ekonomiskt tokeri. Att stadens pengar ska användas förnuftigt och därmed läggas på stora anläggningar, som är tillgängliga för många, för alla. Jag har talat med tjänstemän och handläggare som fnyst föraktfullt över badets litenhet, dess begränsningar. Pengar finns det visserligen, säger man, men inte kan man satsa pengar på en så småskalig och liten inrättning som gamla Aspuddsbadet. Låt mig åter säga det: Området expanderar, vilket ställer stora krav om man vill behålla den kvalitet området har, som utgör grunden till dess sociala balans. Att bygga bort sådan kvalitet är lätt, och det kan gå fort. Riv ett bad, stäng en biograf, bygg en stor fotbollsarena mitt i kulturlandskapet. Varsamhet är någonting varje god samhällsplanerare och politiker visar. Vi som bor här vill se en varsam utveckling av vårt närsamhälle, vilket innebär en professionell och noggrann hållning till balansen mellan bevarande och förändring. Ett sådant förhållningssätt skulle garantera att Aspudden, Midsommarkransen och Gröndal också i fortsättningen förblir Stockholms bästa område att bo i, inte bara för några få, utan för en allt större skara Stockholmare. Området är också viktigt för hela Söderort, och därmed är badet inte en lyxangelägenhet för några få. Visa mod, Madeleine Sjöstedt, och satsa på någonting som jag kan garantera kommer att löna sig i längden, socialt, kulturellt, ekonomiskt, politiskt.

36. Gerd - 3 september 2009

Borde inte ärendet dras ett varv i stadsbyggnadsnämnden? Vad har idrottsnämnden för mandat att besluta om historiska byggnaders vara eller inte vara. Ska de sen stå till svars för ett beslut de uppenbarligen inte har kompetens att bedöma konsekvenserna av?

Och Madeleine, du är också kulturborgarråd. Tänk på det.

37. Anna Gustin - 3 september 2009

Det är de emotionellt, kulturellt och socialt lågt utvecklade människorna som styr vårt samhället. Just denna underutvecklade människa (Madeleine Sjöstedt) och hennes kumpaner lägger 12 miljoner eller mer varje år av skattebetalarnas pengar för att kulturhuset ska få sätta sprätt på… i något de kallar ”stockholmarnas egen festival”. Dessa som kallas politiker…. småsinta varelser med djävulskt vassa armbågar och enorm klättrarinstinkt gör vad som helst för att få behålla sina positioner och det vet väl alla idag att byggindustrin kontinuerligt hålls under vingarna. Det är samma individer som tänker riva Lindhagenhuset ute på Djurgården. De slösar med medborgarnas resurser så att man vill spy dagligen…men att göra något gott för människorna på platsen, lokalt, genom att lyssna in medborgarnas behov att få delta i ”utvecklingen av sina stadsdelar…nänä…så långt sträcker sig inte deras intelligens.

Eva - 4 september 2009

Det är verkligen inte trevligt att kalla dina medmänniskor för underutvecklade, men det är din karma och det brukar vara ett självreglerande system.

Anna Gustin - 6 september 2009

Trevligt…jag menade inte heller att vara trevlig. Jag är mer upprörd än vad som kan sägas i ord över detta skeende.
Du tror på karmalagen…vad tror Du då om dessa politikers karma? De som kallar sig för medborgarnas företrädare och ändå struntar i att lyssna in lokalbefolkningen. Eller de som skickar svenska soldater till krigstjänst för våra skattepengar…är det ”trevligt”? Jag tycker att det är dags för klartext…i alla sammanhang. Om Du har läst alla inlägg här så borde Du inse att även om det låter hårt det jag säger…så är det också kontentan av alla andra inlägg. Pengar är inget argument…för är det något de vill göra så kan de slänga ut hur många miljoner som helst.
Anna

38. Magnus - 3 september 2009

Så tragiskt. Det är sånna beslut som gör att man helt tappar förtroende för stadens politiker. Flyttade till Aspudden för 6 år sedan. Föll för området pga dess unika inslag såsom Aspuddsbadet. Nu med en tvåårig dotter som har gått babysim på badet tycker jag att det är så oehört tråkigt att inte andra barn – bland andra – nånsin kommer att få tillfället att uppleva detta unika ställe och allt det erbjuder. Nej, det går inte att jämföra med andra badhus. Nej, Västertorpsbadet är inte i närheten av ett likvärdigt alternativ. Ett lågt grepp att antyda att badhuset måste rivas om det ska bli dagis. Lågt även att skylla allt på badhusförening (såsom bristande kontroll från hyresvärden).

39. jakob - 3 september 2009

Skandal att inte badet får vara kvar

40. Gittan - 3 september 2009

Jasså så här går det till. Att ni inte är mer försiktiga i dagens informationstidevarv med att obekymrat deklamera era maktmissbruk och oåterkalleliga misstag. Jag har alltid undrat hur det kunde komma sig att politiker mot opinionens vilja helt ostraffat kunde riva stora delar av värdefull kulturbebyggelse i städer som jag växt upp i och i Stockholm. Men ni fortsätter alltså. Samtidigt är ni bekymrade över ett växande politikerförakt och bristande engagemang i partierna.
Hur kan någon enda som utrett Aspuddsbadet missa att det är ett unikt badhus med en unik service och atmosfär och utbud som inte går att finna någon annanstans, åtminstone inte som jag känner till? Hur kan ni ens jämföra det med andra badinrättningar? Varför värderas inte det, är det för att det är ovärderligt?
Hur kan du ens försöka motivera en rivning med att en förskola behöver byggas just där, det kan inte vara sant, det har funnits massor av möjligheter att planera in förskolor på bättre ytor i senaste årens projekteringar och byggnationer i närområdet och platserna är inte slut.
Vilka inslag vill invånarna i Aspudden ha i sin stadsdel? Vill de riva Aspuddsbadet och ersätta det med en förskola eller vill de att möjligheter skapas att ha badhuset kvar? Det är det enda som ska gälla.
Skäms i hela ditt liv om du driver denna fråga till ett beslut mot de boendes vilja.

41. Nypan - 4 september 2009

Den här stan håller på att begå ett långsamt och utdraget självmord.
Allt som är lite rufft eller på annat sätt sticker ut skall saneras bort och planas ut för att vi till slut sakta men säkert alla kommer att bo i ett gigantiskt kliniskt Hammarby sjöstad…
Det får inte finnas plats för något som är annorlunda i alliansens Stockholm.
Förr beklagade samma människor betongsossarnas sovstäder och likriktade stadsplanering nu gör man likadant själva fast inlindat i en äcklig tv4-gosig filt.
Mångfald = många olika saker, inte tusen likadana.

42. Anna - 4 september 2009

Jag finner det både lustigt och fegt att vända badhus mot förskola. Det är ju inte det de handlar om. Förskola är en självklarhet att de ska byggas. Men att säga att därför kan vi inte bevara badhuset är så himla fult. Synd å skam att man inte kan tänka längre än så. Badhuset är något unikt som borde ha bevarats.

43. Tina Vincent - 4 september 2009

Personligen tror jag att det här handlar om personliga meningsskiljaktigheter mellan idrottsborgarrådet och (den smått kommunistiska) badhusföreningen. Det finns INGEN i Aspudden som vill att badet ska rivas. Det finns gott om andra platser att bygga förskolor på, tex har kommunen styckat av en STOR del av skolgården till förmån för hyresrätter. OM MS verkligen kämpade för innevånarna & idrott (varför vurmar ett idrottsborgarråd för dagis?) skulle hon hitta en annan hyresgäst till stället. Att ingen vill köpa stället verkar klart. Att den gamla föreningen inte har råd med hyra likaså. Men det finns andra aktörer som har råd med marknadshyra.

Dagis: det finns mycket mer kommunal mark att bygga dagis på, inte bara den här (för övrigt pyttelilla) marken. Alla vill ha dagis, och det kan vi ha. Också.

Badet: antingen säljer ni det till den befintliga föreningen, billigt. Annars hittar ni en annan aktör som vill hyra. Ring runt till babysimsställena. Flera av dem betalar avsevärt högre hyra för sina ställen än vad ni tagit ut av badhusföreningen.

LYSSNA PÅ VÄLJARNA!!! Det här är en TOTAL överkörning av Hägerstens väljare.

44. Tina Vincent - 4 september 2009

I Stockholms snabbande växande stadsdel verkar inte politikerna lyssna på väljarnas önskemål, behov, förslag, åsikter. Medelålderna är ung i Hägersten. Barnfamiljerna många. Men Aspudden ska förvandlas till en parentes för alla barnfamiljer som flyttat hit på grund av dess unika atmosfär och utbud.

– Först flyttades öppna förskolan ut. Till förmån för dagis.
– Sen halverades skolgården. Till förmån för hyresrätter.
– Nu ska badhuset rivas. För ett dagis.

Bottom line: politikerna har glömt bort att de är förtroendevalda. Det här klassar jag som maktmissbruk.

45. Maria - 4 september 2009

Hej Madeleine,
tråkigt att du inte insett vad Aspudden går miste om. Dagisplatser är självklart bra, men att det ska vara på bekostnad av en samlings- och kulturplats för alla Aspuddsbor verkar galet.

46. Birgitta Adolfsson - 4 september 2009

Ännu en skandal!
Man TAR. Det är en myt att man GER något till boende i söderort.
Förtätningen i söderort sker i de gröna mellanrummen i explotionsartad takt tillsammans med helt nya stadsdelar på tidigare industrimark eller park- och skogsområden. Så klart att det innebär nyinflyttning av barnfamiljer. Vad politiker och planerare valt att glömma bort är att man med nya bostäder även måste planera in förskolor och skolor liksom ytor och plats för vistelse och rekreation. Ofta dyker det istället upp baracker för ”tillfälliga” dagis eller lekplatser i parker och skogsmark. Nu försöker styrande i staden gömma sig bakom ett nytt dagis när man lägger ner en etablerad och älskad verksamhet med stor lokal förankring. Makalöst!!!

47. Irma Andersson - 4 september 2009

Det här blir sista spiken i kistan för borgarna i Stadshuset! Det är så dumt så man blir illammående.
Tycker förslaget att sälja andelar för en dryg 1000-lapp är utmärkt. Och som några också skrivit – hur har man gått ut med att badet var till försäljning??

48. Oskar - 4 september 2009

Jag bor i Aspudden med barn, och tycker det är befängt att man här försöker göra de som vill behålla badhuset till motståndare till fler dagisplatser (min dotter går tex i tillfällig paviljong).

Jag har själv gått till Aspuddsbadet med mitt barn, och sörjer djupt (för att inte tala om min dotter!) att jag inte kommer kunna göra det mer i framtiden. Det är inte heller bara barnfamiljer som njutit av detta fantastiska ställe, utan även överviktiga, muslimska kvinnor etc som fått bada i fred.

Jag blir så trött. Jag antar att det är för sent men du ska veta, Madeleine Sjöstedt, att du just bidragit till att göra Stockholm, som jag ändå antar att du värnar om på nåt sätt?, till en mycket tråkigare och fattigare stad.

49. Camilla - 4 september 2009

Vilket lågvattenmärke att splittra istället för att ena, få badare och barnfamiljer att kriga mot varandra. Klart att barnfamiljerna vill ha bra dagit för sina barn, men jag tror och vet att de också vill ha bra bad för de små. Det finns andra, bättre platser att ha dagis på. Aspuddsbadet har alltid varit ett annorlunda bad. Jag har använt det sen jag var barn på 60-talet till nu senare år då jag njutit av vattengympan i det härligt varma vattnet. Jag har sett det ändras från att ha varit det ställe personer utan badrum kom för att bada karbad, där de blev tvagade av den bastanta kvinnan som jobbade då till utbudet för olika grupper i samhället som behöver det där lita extra – muslimska kvinnor, handikappade etc.
Köper gärna en andel om det, som föreslagits i tidigare inlägg, blir aktiebolag.

50. Johanna - 4 september 2009

Det finns nog ingen som inte tycker det är på sin plats att bygga fler förskolor i området. Men varför på bekostnad av ett välfungerande badhus som lämpar sig bäst för just barnfamiljer. Att bygga bort alla sociala mötesplatser i ett område är sorgligt och kortsiktigt. Det behövs i alla områden annat än bara bostäder. Aspuddsbadet är ett unikt badhus och det är sorgligt att man inte istället kan ta vara på den utvecklingspotensial som finns. Både skolan och dagis i området behöver fler lokaler. Ändå har man valt att bygga bostäder på Aspuddsskolans gård där det istället borde stå nya skol/dagislokaler idag. Och vem kan garantera att det verkligen kommer att bli en ny förskola på marken där badet står. Nej, rusta upp och utveckla Aspuddsbadet. Det finns enorma möjligheter för att det just är ett litet badhus, bättre ackustik och varmare vatten. Skapa ett kulturcenter. Biobad var bara början. Teater, konst, cafe…en nödvändig oas i en växande förort.

51. Johan - 4 september 2009

Det är inte bara Aspuddsbadet som går en annan väg en den medborgarna vill. Det verkar ju som om alla projekt som drivs av engagerade medborgare bromsas upp av någon outgrundlig anledning. Vill inte politikerna ha experthjälp av sina medborgare. Direktdemokratin sätts helt ur spel om det fortsätter på det här sättet.

Kika gärna och kommentera vårt hjärtebarn:

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2008/09/08/europas-storsta-skatepark-byggs-i-hogdalen/

52. Anton - 4 september 2009

Jag tycker det är hemskt ledsamt att byggnader (såsom Aspuddsbadet) som är unika och ger mer själ till en stadsdel ska bortprioriteras och rivas. Jag tror det är något som vi kommer ångra i framtiden. Samtidigt så måste det finnas annan mark i Aspudden som kan användas för bygge av förskola.

53. från huvudstad till ändtarm - 4 september 2009

Det är ironiskt så att badets tomt idag används av en privat förskola som utegård. När det kommer en ny förskola kommer dom inte längre kunna göra det. Detta innebär att dom får flytta eller avveckla verksamheten. Grattis. Resultatet blir alltså minus ett badhus.

mitt första barn har lärt sig simma på aspuddsbadet. tvåan får väl lära sig cykla till st.eriksbadet innan den får simma.
tack madeleine!

54. Nicklas - 4 september 2009

Håller med övriga här om det genomskinliga försöket att vända opinionen genom att ställa badet mot ett nytt dagis. Nu kan jag föreställa mig att relationerna mellan badhusföreningen och idrottsborgarrådet har blivit infekterade men please Madeleine, det är inte bara de du träffar därifrån som vill behålla badet, det är som du märker en bred uppslutning av folk som vill bevara badet. Instämmer också särskilt med kommentaren från Nypan här ovan, att det i grund och botten handlar om mångfald som enligt min mening är en av de i särklass viktigaste beståndsdelarna i en intressant, dynamisk och attraktiv stad. Likriktning har vi haft tillräckligt av i Sverige i allmänhet och i Stockholm i synnerhet.

55. Kristina E. - 4 september 2009

Hej Madeleine,

En intressant reflektion jag gör är att när du skriver om kultur får du nästan inga kommentarer på din blogg. När du däremot skriver om idrott, exempelvis Aspuddsbadet som här, en skateanläggning eller fotbollsarenor så är engagemanget enormt.

Frågan/problemet/utmaningen – en fotbollsarena för DIF Fotboll – har flera egna debattforum på nätet med 100-tusentals inlägg. Ja, du läste rätt. 100.000-tals inlägg av miljontals DIF-inlägg bara kring just den DIF-relaterade frågan. Här görs bara ett fåtal kommentarer idag. Många känner sig säkert luttrade för att inte säga lurade.

Hade jag varit i din sits hade det talat om för mig vilken fråga jag som politiker borde lägga fokus på och mitt huvudsakliga engagemang. Det kanske du redan gör?

Jag vill tro att du jobbar på bra med arenafrågan och att vi inom ”kort”, max 2-3 år får se en ny fotbollsarena på Östermalms IP, men då måste rätt beslut fattas absolut senast våren, 2010 alltså.

Lycka till!

Mvh

56. Li - 4 september 2009

Hej!
Riv inte badet!

Skolan borde dessutom förläggas längre från motorvägen än 300 meter om små barn ska vistas där hela dagarna. Jag behöver inte understryka vikten av en avgasfri miljö för småbarns lungutveckling.

Dessutom är det bra om skolor och privatpersoner har tillgång till bad på nära håll, så barnen får vattenvana. Simkunnigheten minskar.

Citat från SLS hemsida http://www.sls.a.se/templates/Page.aspx?id=119:
”Resultaten tyder på att det skett en klar försämring på lågstadiet, att det inte skett någon försämring på högstadiet och att det sannolikt skett en viss försämring även på mellanstadiet. Den bilden av simkunnigheten stämmer väl med den minskning av simundervisningen som skett på 1990-talet.”

Tänk om.

Riv inte badet!

Att använda argumentet att bygga förskola, är det sätt att få badets besökare att sluta kämpa för bevarandet av badet?

Så snälla riv inte badet!
Det är så korkat.

Hälsningar Li

57. KarinC - 4 september 2009

Rädda Aspuddsbadet!

58. Marcus Lundstedt - 4 september 2009

Madeleine,

En stadsdel blir en stadsdel för att den på något sätt skiljer sig från sin omgivning. Badet är ett exempel på att Aspudden är Aspudden på samma sätt som stadshuset är en symbol över Stockholm, står ut, knyter samman och rymmer en historia som alla som bott och bor där kan dela. Badet har funnits lika länge som Aspudden. Det är viktigt för många, och av många olika anledningar att varje del av staden har sin identitet.

Jag behöver inte räkna upp alla skäl till varför badet behövs och att det årligen besöks av 20 000 människor. Det har redan påvisats, skrikits, skrivets, fotats – och ingen har brytt sig om att lyssna.

Men jag kan som en Aspuddsbo från landet förtydliga att jag får plats i den här staden för att Aspudden är unikt på sitt sätt. Här kan jag höra hemma. Badet är, trots allt, en liten del av den hemkänslan som du nu väljer att ta bort från mig, och tusentals andra.

59. berra - 4 september 2009

Låt badet vara kvar!

60. Jonas - 4 september 2009

Jag förstår inte poängen med, som tidigare personer redan skrivit, att ställa badhus mot förskola. Det finns plats och behov för fler förskolor i området, men badet fyller en viktigt social mötesplats. Och mötesplatser är något som det börjar bli ont om i Stockholm. Alltså riktiga mötesplatser, inte shoppingcenter.

Och att dessutom skita i vad de boende i området tycker om saken vittnar om lika mycket takt och ton som beslutet att bygga förbifart Stockholm. Idioti.

61. Anders Djerf - 4 september 2009

Madeleine Sjöstedt: jag har uppfattat att du säger dig värna om fritid och kultur i Stockholm. Till den hör människors mötesplatser, t ex möjligheter att bada och basta i grannskapet. Varför denna rasering av det lokala, småskaliga, med djup förankring i grannskapet? Aspuddsbadet erbjöd, när det fortfarande var vältempererat vatten i bassängen, behaglig temperatur för babysim, för reumatiker m fl. Och återkommande kvällar med behagligt nakenbad. Om den majoritet, den allians, där du ingår inte lägger miljarder på en Förbifart Stockholm, – som f ö inte alls kommer att minska biltrafiken till Stockholms City, den kommer bara att ta nya vägar – så skulle det finnas många miljoner till bl a upprustning av stadens samtliga bad! Och ett dagis måste det finnas andra grönare tomter till än denna, inklämd mellan bilväg, t-bana och bostadshus.
TÄNK OM I SISTA MINUTEN!
Anders Djerf, (V) Årsta

62. Bitte Fossbo - 4 september 2009

Det skulle vara väldigt intressant att veta hur mycket alla dessa sakliga, upprörda och känslosamma kommentarer från boende i söderort betyder när beslutet ska tas! Och hur har medborgarna hittills inbjudits att delta i diskussioner om hur en framtida stadsdelslösning skulle kunna se ut? Det finns ett gigantiskt behov av en öppen diskussion om hela det område som betecknas som söderort; alltifrån Gröndal/Aspudden/ Midsommarkransen via Liljeholmen och de nya stadsdelarna Liljeholmskajen och Årstadal, förbi det gamla Årsta som bit för bit byggs igen, vidare till Gullmarsplan och Slakthusområdet och till slut till Hammarby Sjöstad. Denna krans är tänkt att bli en ny våg av växande innerstad, inget fel i det. Men många aspekter saknas när staden växer; så t.ex. det dubbla behovet av både förskoleplatser för barnfamiljer (något som ”glömts bort” i många nyplanerade områden) och det lika stora behovet av friskvård och rekreation. Att ställa dessa mot varandra på samma sätt som man ställer behov av bostäder mot bevarade grönområden är fullständigt oacceptabelt! Istället måste hela människans, ALLA boendes behov tas i beaktande när beslut fattas. Annars tas bara fler sådan beslut som vi får ångra i framtiden!

63. Kristin - 4 september 2009

Låt barnen få ha sin ”Kullen” kvar!

Är det någon som har tänkt på att det redan finns en förskola på tomten? På baksidan av badhuset!

Förskolan Flygande mattans föräldrakooperativ. Det är den enda uteplats som finns för dem. ”Kullen” kallas den.

Låter ju fint med en förskola, men hur går det för de barn som redan finns där?!

David - 4 september 2009

Just vad jag också tänkte på. Man ska ge plats åt ett nytt dagis men vart ska de dagisbarn som dagligen redan använder gården ta vägen? För att inte tala om de stackars dagisbarn som huserar på grannfastigheten och som redan varit utsatta för ett rivnings-/bygga-nytt projekt med hörselkåpor som följd när huset på andra sidan gatan revs och nytt byggs.

Ett väldigt trist besked att badet rivs.

64. Malte Sigemalm - 4 september 2009

Aspuddsbadet

Skandallöst kommande beslut väntas den 17 september då stadens borgerliga majoritet beslutar om nedläggning av Aspuddsbadet.

Hela hanteringen av Aspuddsbadet är skandalöst. Det verkar helt vara i linje med först nedläggningen av Skulpturens Hus som fortsätter med Aspuddsbadet.
Många andra skulle se det unika historiska värdet av ett väl fungerande bad. Som borggarråd borde Sjöstedt engagera sig mer i de frågor där man kommer att medverka i beslutsprocessen. Jag har som KF ledamot skrivit ett öppet brev för över ett år sedan till henne för att inbjuda henne till badet och träffa Badhusföreningen.
Inget svar.
Badhusföreningen har mailat ringt och på en rad olika sätt försökt att få ett personligt samtal med henne.
Ingen reaktion.
Det är skandal.

Badhusföreningen har kämpad och jobbat för att kunna driva badet och Stockholms Stad har inte haft några direkta utgifter för badet under den tid som Badhusföreningen skött badet.
Badhusföreningen har gjort egna utredningar som visar på att man kan bygga om badet till en lägre summa än vad Idrottsförvaltningens utredning visar.
Som borgarråd borde man ha haft direktkontakt med Badhusföreningen och satt sig in i ärendet på ett helt annat sätt än vad som skett.
I de interpellationsdebatter jag haft med Sjöstedt i kommunfullmäktige har det från borgarrådets sida framförts helt felaktiga argument som helt saknar relevans. Gentemot Badhusföreningen har det framförts helt ogrundade beskyllningar. Det är bara att läsa protokoll från sammanträdena så kan dessa felaktigheter vidimeras.

Jag kommer ihåg den debatt som var om Aspudden innan jag flyttade in i stadsdelen 1974 när planerna på rivning av de gamla husen diskuterades och det togs fram planer på att längs hela Hägerstensvägen bygga typ loftgångshus i fyra våningar. Då blev det folkstorm i stadsdelen. Men det som skiljer idag är att då lyssnade man på kritik och folkvilja. Staden köpte in 52 fastigheter som renoverades och fasaderna antog den utsprungliga färgsättningen.
Är man som Sjöstedt även kulturborgarråd så borde man se till ett kulturellt historiskt värde bevaras. Aspudden den första arbetarstadsdelen fick ett badhus för att arbetarna bl a i Vinterviken skulle kunna hålla sig rena. Det vittnar om den tidens samhälle. Det sker idag en utarmning av stadelens historia om man river badhuset.
Det mest allvarliga i hanteringen av Aspuddsbadet är den ovilja och oförståelse som finns inom hela den nuvarande borgerliga majoriteten i stadshuset för badet – och synnerhet från Sjöstedt.

Jonas - 4 september 2009

Ni har fått detta om bakfoten.
Kamratliga Arbetarrörelsen för Regional Solidaritet, Nej till Kärnkraft men Ja till Euron med Förbehållet att EU förklarar Krig Mot Det ImPerialistiska USA Samt En Radikal Omfördelningspolitik
(KAFRSNKJTEFEKIUSROMP)har redan tagit beslut om att det är borgerligt att bada i små badhus. Verkställande utskottet inom KAFRSNKJTEFEKIUSROMP har redan fattat beslut om att det kommer att visa sig vara historiskt nödvändigt att stänga badet.

65. Margaretha Ingemarsson - 4 september 2009

Madelene, Det här beslutet är verkligen helt uppåt väggarna! Aspuddsbadet med sitt lugna läge och varma vatten är ju perfekt för babysim, familjebad, rehab-bad, bad för handikappade och andra grupper som har behov av ett lugnare ställe. Dessutom nudistbad, kvinnobad och mansbad. Jag tycker att tvärtemot att lägga ner, skulle man gå vidare med idéerna att dessutom utveckla Aspuddsbadet som ett ”kulturbad” genom biobad, poesibad och andra koncept-idéer. Jag tror att detta skulle kunna locka folk att komma, även långt utanför Aspuddens gränser.
Det känns så uttänkt och manipulativt att ställa behovet av förskolor mot badet. Det måste finnas plats för båda! Vi behöver ett levande Aspudden där man både kan bo och och ha sin fritid.
Jag tycker K-märkning borde vara på sin plats.

Kanske är idén med kollektivt ägande inte helt fel? (se tidigare inlägg)

66. Neshat - 4 september 2009

Bevara Aspuddsbadet!
Jag håller med de andra att detta är en typisk politisk argument, att sätta renoveringen av badet mot en ny förskola. Ena kan inte utesluta andra. Om det verkligen finns så stor behov för förskolan måste ni i alla fall lösa det.

Madeleine talar om de 14 miljoner kr som behövs för att renovera badet. Men hur mycket kostar att riva badet och bygga ett försokla? Det kan inte väl vara gratis!

67. ann-chatrine - 4 september 2009

jag är så trött på detta ”tjafs” låt badet vara kvar bygg en förskola nån annan stans det är inte alltid barnen ska komma i första hand.Här finns det många äldrar som har glädje o nytta av badet.

68. Eva Björk - 4 september 2009

Vilken strålande idé att sälja aktier. Jag skulle köpa direkt. Det måste finnas fler entuiaster som vill bevara det unika badet och är beredda att bidra.

Detta får inte vara slutet.
Eva

69. Ola - 4 september 2009

Kulturborgarrådet censurerar kultur! I min frustration över bristen på gehör la jag in Lily Allens låt ”F*ck you” här på bloggen. Den fick inte vara med. Undrar varför?

teodork - 4 september 2009

Hej Ola!
Det var jag som inte släppte igenom ditt inlägg, det är också det
första jag nekat i denna diskussionen. Som du märker är vi väldigt
tillåtande och öppna med att låta alla ventilera sina åsikter på
Madeleines blogg, tror det är rätt unikt i svensk politik. Dock ansåg
jag att ”fuck you” inte är en rimlig samtalston. Hoppas att du kan ha
förstående för detta och att du fortsätter att tycka till. Du är
välkommen att höra av dig till mig om du har funderingar kring mitt
beslut.

Jag publicerar detta svar här då du angett en falsk emailadress.

Med vänliga hälsningar
Teodor Koistinen
Biträdande borgarrådssekreterare
Kultur- och idrottsroteln

Ola - 4 september 2009

Hej Teodork!
Det är en sångtext, inte en samtalston. Men den passar väl in i sammanhanget eftersom själva låten i sig är ett uttryck för en växande frustration över politiker som inte lyssnar på allmänheten. Egentligen är ju låten riktad mot George Bush. Men den funkar lika bra här, det är ju trots allt en ganska glad låt.

Sen så är det ju trevligt att du svarar på ett sådant här inlägg men att ni nu struntar i alla de inlägg som faktiskt bör svaras på är ju lite beklämmande.

Sen skriver du att jag angett ”falsk” e-post adress. Jag har angett en icke fungerande e-post adress, och det får man ju göra. Det enda som står är att E-mail måste anges. Falsk låter så… nedrigt.

70. JRS - 4 september 2009

Ang. det lysande förslaget med aktier..
Jag hänger på! Köper gladeligen en eller två aktier om badet kan vara kvar!

71. Fredrik - 4 september 2009

Har inte sett att badet varit till salu. Var har du lagt ut det Madeleine? Hemnet? Blocket? Lokaltidningarna?

Jag är också intresserad av att köpa ett par andelar om det bildas ett AB.

72. Emre - 4 september 2009

Bevara badhuset! Att utveckla det till ett större kulturhus borde vara melodin. Huset är även en bit intressant kulturhistoria. Men inget av detta är väl intressant för allianspolitiken. Det är viktigare att omvandla hyresrätter till bostadsrätter, så att man ”bygger in” sina egna väljare (=folk med pengar)än att utveckla annat, ex badhuset.

73. Peter - 4 september 2009

Sedan beskedet kom igår har jag gått som i mörker. Badet var viktigt för mig. Som pappa innebar badet en möjlighet att kunna umgås med mina barn på egen hand och lära känna dem. En unik möjlighet att få vara tillsammans. Det innebar även en möjlighet att lära känna unga och gamla som bor i Aspudden, vilket har gjort att både jag och mina barn har lärt känna många aspuddsbor som vi annars inte skulle ha haft möjlighet att lära känna.

Men detta beslut innebär något större än så.
Vi var många som ville behålla badet. Listan på namn som vill bevara badet uppgår till nästan 3500.
Det är många, i en liten förort.

Det har inte handlat om någon hatkampanj, och lika lite hoppas jag att det har handlat om prestigeförlust från ifrågasatta politiker.

Nej, det handlar om något mycket större, möjligheten att påverka och att kunna utforma den miljö som vi aspuddsbor lever i.

Vi finner oss i rätt mycket här i Aspudden. Det byggs ständig nya hus och det förtätas till max. Men det är ok, vi vet att många vill bo på en sådan underbar plats som denna och det kan vi leva med….men beslutet att riva vårt bad är dock en ridå.

Det känns hopplöst, uppgivet och meningslöst. Vi som bor här upplever att vi inte har en chans att vara med att påverka eller utforma vår omgivning. Oavsett politisk läggning eller hur pass mycket man är engagerad så finns det någon där som sätter sig över en…..någon som vet bättre och någon som vill bestämma…

Allt känns så tråkigt just nu ….

74. Peder - 4 september 2009

Det är en skandal att badet ska rivas! Förskolor kan lätt skapas genom tillfälligt bygglov, enkla byggnader, enkla regler. Ett unikt bad som detta får vi inte tillbaka. Detta visar återigen hur allianspartierna håller på att förvandla Stockholm till kanske världens mest ointressanta stad. All heder åt föreningen som hade modet, visionerna och kreativiteten!

75. Ric Segura-Cuzner - 4 september 2009

Min fru och jag har utnyttjat Aspuddsbadet i flera år och saknar verkligen badet sedan den stängdes. Nu skall ni byggde dagis. Finns det verkligen ingen annan plats?

Kostnaderna för rivningen motsvarar upprustningen. Satsar på badet istället. Öppen badet nu!!!

76. Bull - 4 september 2009

Jaha. Det ska byggas dagis på tomten. Vilken snilleblixt! Verkligen välresearchat.

Hallå Madeleine, har du varit i Aspudden? Det finns redan en förskola på platsen: föräldrakooperativet Flygande mattan! Något mer dagis får inte plats utan att det befintliga blir av med sin gård.

Det viktigaste är visst att bli av med badet, inte logiken.

77. Anders Friis - 5 september 2009

Tydligen ingar inte badkultur langre i stadens politikervarld. Undrar om det skall ersattas av ett kommunalt dagis.

78. Roine Hangvar - 5 september 2009

Hej!

Badet i Aspudden är en lokal tillgång som många boende i Aspudden uppskattar. Även boende i stadsdelarna runt Aspudden nyttjar badet.

Bevara badet!!!

79. Jacob - 5 september 2009

Aspuddsbadet har i mina ögon ett stort kulturhistoriskt värde. Det är sällan byggnader med stora värden faktiskt också används till det de är byggda för. I det sammanhanget är 14 miljoner kronor mycket små pengar.

80. Pernilla - 5 september 2009

Hej alla.
Ja, verkligen trista nyheter. Ett bad kan ge sâ mycket, se till nu att ordna med de 14 miljonerna. Köp loss en villa och skapa ett ordentligt dagis. Vart har välfärdssamhället tagit vägen. Menar ni att det inte finns 14 miljoner för att renovera ett bad i en sâdan gemytlig stadsdel som Aspudden.
Räcker det inte med folkets röst. Vi har kämpat och kämpat för detta. Varför, jo för att badet verkligen ligger i vârt intresse. Ordna detta nu. Jag skulle skämams om jag gjorde annorlunda i er sits.

81. Victor - 5 september 2009

Är inte detta klassiskt. Ta bort en bra men obekväm aktivitet genom att planera in en annan bra verksamhet på dess plats. Det gamla klassiska spela ut människor mot varandra tillvägagångsättet. Söndra och härska, mycket sympatiskt.
Sälj badhuset till kulturföreningen som vill fortsätta driva det för en krona och bygg skolan på en annan platts.
Det är denna typ av kultursyn som förstör stockholm. Att K-märka hus är man pigg på men att bevara gamla levande kulturverksamheter skiter man i….

82. Ola Schubert - 5 september 2009

Hej!

Först vill vi säga att säga tack till alla ni som aktiv hjälper till att stödja ett fortsatt Aspuddsbad, det är stärkande att läsa alla inlägg som gjorts på Madeleines blogg de senaste dagarna, och det visar även på att vi inte kämpar ensamma. Stadens senaste utspel är ett slag i ansiktet på alla oss som vill ha badet kvar och alla oss som vill ha en fungerande barnomsorg. Det är en stor förlust för Aspudden i helhet, Aspuddsbadet har sedan 1919 varit stadsdelens själ och hjärta, även om byggnaden och verksamheten fallit i skymundan på senare år så har badet alltid varit öppet för alla, och nyttjats till bristningsgränsen.

Aktionsgruppens och föreningens hållning har under hela denna process varit politiskt opartisk. Vi har aldrig velat att detta ska bli en politisk fråga, detta bad är till för alla, och har även nyttjats av alla. Badet är en plats där det diskuterats politik bland röda, blåa, gröna och säkert gråa. Vi alla som kämpar för badet har alla våra egna politiska värderingar och dessa har ingenting med grundfrågan att göra.

Trots det så har det blivit en politisk fråga, vi har stöd från de rödgröna, men inte från allianspartierna.

Utöver detta så vill vi även förtydliga att vi som kämpar för badet så klart inte kämpar mot barnomsorg, alla vi som kämpar för badet har själva barn. Jag (Ola Schubert) har t.ex. barn på Stora Aspen, den förskola som Madeleine Sjöstedt och Adit Dundar vill ska ta över Aspuddbadets plats. En förskola som redan finns, så någon ny förskola är det ju inte tal om. Stora Aspen måste flytta eftersom de är inhysta i Aspuddsskolans lokaler, och Aspuddskolan är i stort behov av att expandera p.g.a. alla barn som kommit till området. Men istället för att bygga ut skolan, eller bygga lokaler åt Stora Aspen på Aspuddsskolans område så byggdes där istället tre stora bostadshus. Bredvid badet ligger idag två förskolor, Korpen och Flygande Mattans förskola. Korpen har just renoverats och Flygande Mattan nyttjar grönområdet på badets baksida. Det enda som kommer att hända är att badet rivs till förmån för en redan befintlig förskola, och om de inte har huvudena på skaft så kanske vi blir av med Flygande Mattan också. Dvs, -1 badhus och -1 förskola, till priset av hur många miljoner?

Det här är en fråga som inte bara rör badet, utan våra barn, vår närmiljö och demokratin!

Och till sist, vi har inte gett upp, trots att alla vill få er att tro det, ”striden” som dom kallar det, är inte över. Vi ska kämpa in i det sista mot den orättvisa och odemokratiska behandling och bemötande vi fått.

83. Gerudo - 6 september 2009

Tack Madeleine, nu vet vi vilka vi inte bör rösta på nästa gång.

84. Henrik - 6 september 2009

Det här var det mest vansinniga jag läst på länge! Badet måste naturligtvis bevaras åt framtida generationer! En förskola måste kunna byggas på annan plats. Vi har rivit tillräckligt mycket i Stockholmsområdet på 50-70-talen!

85. Ingrid Palmklint - 6 september 2009

Otroligt korkat. Det verkar som det gått prestige i denna fråga för Madeleine och därför lyssnar hon inte på oss. Trist.

Har själv badat i Aspuddsbadet i snart 20 år, ibland flera gånger i veckan. Ägnade hela våren att hitta ett likvärdigt badhus (småskaligt och med lika varmt vatten, 32-34 grader). Det är ju Madeleines argument att det redan är så gott om bad i söderort. Men se, det finns inga. Det närmaste var i Djursholm eller om man har tur och får gå med remiss på sjukvattengympa i Rosenlunds sjukhus (endast på arbetstid). Och där var det endast 30 grader. Men jag vill kunna gå efter arbetstid, jag vill kunna gå på ett riktigt svettigt vattengympapass, jag vill kunna gå dit med 6-åringen som tycker det är så varmt och skönt där och inte vill gå någon annanstans för det är för kallt och för stort.

Så Madeleine, tala gärna om för mig var dessa alla andra bad finns i min närhet som du anger som anledning till att Aspuddsbadet inte behövs. Och då menar jag inte Västertorpsbadet och liknande. Förresten, har du besökt Aspuddsbadet än???

Att ställa badet mot dagis är sjukt. Det är ju främst barnen som gillar det varma vattnet, att det är litet och personligt. I alla nya bostadshus som byggs i området borde istället inplaneras dagis, butiker och parkeringar. Tänk efter före!

Och var har Aspuddsbadet utannonserats? Jag har inte sett annonsen. Och jag läser många dagstidningar dagligen. SÄLJ badet för en symbolisk summa så slipper ni kostnaden för att riva och bygga nytt. Det fanns ju inga pengar till renovering.

Bra förslag att bilda aktiebolag! Jag köper gärna en andel eller två så att badet får vara kvar. Jag vill ha en levande boendemiljö i min närhet, därför vill jag ha kvar badet och annat trevligt i min närmiljö. Det ska väl inte bara bli sovstäder.

Eva - 6 september 2009

”Otroligt korkat. Det verkar som det gått prestige i denna fråga för Madeleine och därför lyssnar hon inte på oss. Trist.”

Ja det är verkligen hemskt att politiker i en kommun med 1.5 miljoner invånare inte pungar ut 14 miljoner så fort ett hundratal personer kräver det. Odemokratiskt och taskit faktis!

Kalle - 6 september 2009

Jadu Eva, om du tror att alla som vill ha badet kvar skriver på Madeleines blogg så hugger du i sten. Om du räknar så skulle DIF ha färre än 200 supportrar.

Peter - 6 september 2009

Hmm, ”ett hundratal”, det är svårt med mattematiken ibland, men det är väl ändå 3488 som skrivit under och vill bevara badet…..???

Gittan - 8 september 2009

Eva, är du Madeleines alias här i diskussionen, eller? Den sarkastiska ton du håller stämmer väl med den nedlåtande och maktfullkomliga hållning Madeleine uppvisar gentemot Aspuddens invånare som vill behålla sitt bad, sin kultur, sin mötesplats och sitt utbud i närområdet, samtidigt som de vill att barnomsorg och skolverksamhet ska planeras bättre och inte ställas vare sig mot bostäder som i den konfiskerade skolgården eller mot idrott och fritid och kultur som i det konfiskerade badet.

86. Elisabeth - 6 september 2009

Var ska småskaligheten få plats? Ingen ångrar väl i dag att Liljeholmsbadet och Gamla stans bad bevarades och rustades upp istället för att rivas?

Ett litet bad som Aspuddsbadet har otroliga kvaliteter som man inte hittar på så många andra håll idag, både för badarna, Aspudden och Stockholm i stort.

87. Johanna T - 6 september 2009

Vi har badat med våra två pojkar i Aspuddsbadet sedan fem år tillbaka, vi har gått på babysim och på senare år på familjebadet. Vi är oerhört ledsna över detta beslut som är ett fatalt misstag.

Istället för att Aspudden vitaliseras med mer liv och rörelse (som förmodligen skulle skett om badet hade renoverats och man hade kunnat ha öppet längre med ett modernare maskineri) kommer Aspudden som stadsdel förlora en viktig komponent.

Alla i vår familj skulle mer än gärna köpa varsin andel i aktiebolget, dvs 4 andelar.

88. Lisa - 6 september 2009

Det dagis i Aspudden där våra barn går skulle för tre år sedan rivas och ersättas med en modern förskolebyggnad med fler avdelningar, dvs plats för fler barn. Detta gick i stå då det blev för dyrt… När kommer politikerna på att även denna nya förskola blir för dyr? Före eller efter rivningen av Aspuddsbadet?

89. Lisa - 6 september 2009

Som de flesta andra inlägg så känner jag en stor sorg att detta beslut tagits. Man känner vanmakt och frustration över att föreningens kamp inte lett till att politikerna ändrat sig.

Men min fråga är – finns det något mer vi kan göra – alla vi som inte vill att badhuset skall rivas – kan vi göra något? Snälla – låt oss sluta upp om föreningen behöver hjälp – det är det minsta vi kan göra!

Aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet - 6 september 2009

Hej Lisa! Vi arbetar intensivt med detta och kommer skicka ut mail till alla er som finns med på vår lista.

Vi kommer behöva all hjälp vi kan få, och vi kommer säkert att behöva det inom kort.

kontakta oss på mail@raddaaspuddsbadet.nu

mvh
Aktionsgruppen

90. Peter - 6 september 2009

Men ge er nu det här beslutet är bra enligt mig, badhuset är enligt mig slitet och lite äckligt faktiskt. En än en gång, bra beslut!

Kalle - 7 september 2009

Tänker du inte efter alls innan du svarar Peter? Det är väl just DÄRFÖR en upprustning behövs! Jag blir så trött!

Freddy - 7 september 2009

Bra att också folk som är för rivning deltar i diskussionen. Synd dock att de hittills inte ansträngt sig att komma med några argument.
Angående Madeleine Sjöstedts argument:
– Utredningen som visar att det kostar 14 milj att renovera är en beställd bluff för att motivera rivning. Föreningen har mot denna ställt en egen utredning som visar att det går att göra för bortåt halva summan. Bluffen bevisas bl.a. av att Idrottsförvaltningen kom fram till summan 5 milj. för några år sedan. Om du Madeleine nu alltså påstår dig vara villig att renovera badet mot att det finansieras med en hyra, varför vill du inte ens föra en diskussion med folk som är kapabla att göra det mycket billigare ?
– Det som Madeleine anför som det viktigaste argumentet, att det skall satsas en massa pengar på andra bad, är ju helt irrelevant eftersom diskussionen handlar om en hyresfinansierad upprustning. Eller hur ?
– Flera inlägg har frågat om var denna vilja att sälja badet har annonserats. Menar ni bara att om någon råkat fått ideen att ringa och tjata så hade ni sålt ?
Motsägs dock av att inte ens badhusföreningen fått chansen att lägga något bud
– Angående förskolebehovet så motsägs Madeleine av sin egen partikamrat i Hägersten i sin bloggkommentar(till skillnad från Madeleine så besvarar han kommentarer), se: http://abitdundar.wordpress.com/2009/09/03/ny-forskola-pa-gamla-aspuddensbadets-tomt/#comments-
Ny förskola är alltså enl. honom ej något rivnings-argument. Dessutom: enl.Dunbar skall alltså det befintliga dagisets uteplats, som upptar bra mycket mer än halva badets tomtyta inte röras. Blir alltså en närmast mikroskopisk uteplats kvar för det nya dagiset, om det nu inte ska byggas ett friggebods-dagis(?)
Ovanstående är ett försök att sammanställa alla tidigare över 100 synpunkter här i kommentatorsfältet. Är det för mycket begärt att som medborgare nån gång få ett svar från Madeleine eller någon i hennes stora stab ? Om det är det så kan ni väl vara snälla och ta bort kommentatorsmöjligheten så att vi medborgare slipper ödsla bort vår tid här

91. Madeleine Sjöstedt - 7 september 2009

Tack för alla inlägg på bloggen. Många av er är kritiska till rivningen av Aspuddsbadet. Jag förstår självklart era synpunkter och det var därför inget lätt beslut att fatta.
Det är också därför vi har gett badhusföreningen möjligheten att se om den verkligen inte kunde ta ansvar för badet själv. Det gick inte i lås.
Processen har varit helt öppen. Alla dokument och argument har redovisats i olika sammanhang och samlar här på bloggen. Vi har också tagit in en oberoende konsult för att räkna på upprustningsbehovet.
Någon gång måste man komma till ett beslut. Då måste vi i idrottnämnden prioritera det som kommer flest stockhomare till del.
Madeleine

Freddy - 7 september 2009

Ett svar som inte svarar på argument är inget svar, inte i en demokrati i alla fall.
Vänligen svara på frågeställningarna under kommentar nr.90, eller är de av någon anledning ej värda att svara på ? Observera att det är du som valt din blogg som enda arena där du kommunicerar med de som berörs av ditt beslutande i denna fråga

eeva - 8 september 2009

Tänk att det i vissa frågor handlar om att komma flera Stockholmare till del och vissa ej…

Hur kommer båtarna mellan Hammarby Sjöstad och Nybrokajen ..(finansierat med trängselavgiftspengar)
”alla Stockholmare till del”
bara för att nämna ett av 100-tals intressanta exempel..
på politiker beslut???

Gittan - 8 september 2009

Madeleine, jag undrar om din inställning är att också andra gamla populära ställen som är slitna helst ska rivas och inte rustas upp och bevaras? Gröna Lund kanske, och Gamla stan kan då stå på tur. In med lite aluminium och glaspartier istället där. Förresten bränn upp det där gamla äckliga trasiga oigenkännliga vraket som nån hittade djupt nere i dyn. Vasaskeppet eller vad det kallas. Det var en tokig man som fick gå till kungen för att få genomföra sin idé den gången. Och alla gamla nedgångna hus på Skansen. Numera Sveriges största turisattraktioner, vem kunde tänka sig. Nu är det mer än en tokig dykare. Nu är det en hel levande stadsdel som protesterar.
Nej Madeleine, du får bakläxa. Du är inte på något sätt tvungen till att fatta detta rivningsbeslut, med så lite förståelse för invånarnas synpunkter att ni inte skaffat fram bättre alternativ. En rivning är oåterkallelig. Om Vasa fått ligga kvar i dyn hade efterkommande generationer åtminstone haft möjligheten att ta upp henne och vårda henne varsamt senare när sittande oförstående politiker bytts ut. Kan du inte avgå, Madeleine, så att folket i stan kan få ta in en person till din post som lyssnar bättre? Hör du inte att ni inte ens har stöd för er plan för tomten, ingen vill ha ytterligare ett dagis med förkrympt lekyta just där. Låt Aspuddsbadet vara kvar så att de som vill ha det ser till att det tas hand om. Sälj i så all hellre fastigheten billigt med klausul om att badkulturen ska bevaras om ni absolut inte vill ha ansvar för badet längre. På samma sätt som husen i intilliggande Vinterviken såldes ut (fast där blev det inte den kulturverksamhet som utlovats). Det borde inte bara vara en fråga mellan dig och den Badhusförening du talat med. Vad säger stadsarkitekten? Historikerna? Kulturvetarna? Förskolorna? Hälsoplanerarna? Riv inte!!!

92. Anna - 7 september 2009

Madeleine,
Överväg alternativet med aktier, det var riktigt bra tycker jag. Låt föreningen ta in en offert på renovering och ombyggnation. Låt priset bli vad Staden ska betala för renoveringen. Akiterna utbjuds därefter till tänkbara köpare, vilket lär bli ett antal boende i området och övriga som tycker att badet ska bevaras. Ni betalar renoveringen med de pengarna ni får in av ”oss” köpare. Badet tillhör därefter aktieägarna och föreningen kontrakteras av aktieägarna för drift av badet. Stämmor hålls och alla regler och lagar efterföljs.
Case closed. De enda som inte blir nöjda vid en sådan lösning är de som prompt vill se en förskola på just denna marken. De är välkomna ner till barack dagiset (antar att du bland annat syftar på Vintervikens förskola), det är nämligen en fantastisk förskola.

93. diana heriö - 7 september 2009

jag gråter,mitt hjärta blöder.badet var det enda platsen jag kunde njuta och koppla av,och förlänga mitt liv.hoppas att du Madeleine,när du når min ålder blir av med platsen du behöver och trivs.Gör inte mot andra det du inte vill ha mot dig.MVH Diana Heriö

94. milla - 7 september 2009

Oklokt beslut, att riva ett bad som ger karaktär och används av många människor. Ett bad borde väl finnas i varje stadsdel, ort egentligen?
Kostnaden för renovering på ett antal miljoner, hur står den summan i proportion till vägprojekt som kostar många miljarder kronor i staden? Det förstår inte jag, riktigt.
Renovera badet och låt det få stå kvar!

95. Anton Klepke - 7 september 2009

Aktieförslaget är verkligen ett vettigt förslag, och ett fullt realistiskt sådant dessutom.

Och vafan, kom igen, gick inte aliansen til val på jsut den frågan, att man skulle avveckla och privatisera, göra hyresrätter till bostadsrätter, göra statliga företag till aktiebolag och sälja ut? Kan man sälja ut halva Apoteket kan man väl fixa en schyst ägandedeal med ett litet gemytligt badhus i Aspudden?

Ge oss konstruktiva argument Madeleine!

96. Irma Andersson - 7 september 2009

Hej Madeleine!
Bra att du äntligen skriver även om det är intetsägande.
Kort fråga bara. Hur har försäljningen av badet offentliggjorts?? Har aldrig hört talas om att det var till salu och tydligen ingen annan som skrivit inlägg heller?
Intresset för att köpa andelar verkar vara ganska stort så ni kanske slipper riva!!

97. Tina Vincent - 7 september 2009

Hur menar du med ”kommer flest stockhomare till del”?
På vilket vis kan ett dagis komma fler till del än ett badhus? Ett dagispå den lilla tomten bli för vadå, 40 barn per år? En ganska liten och exklusiv skara jämfört med badhuset tusentals gäster (20 000 besök per år)? Varav ett antal dessutom är just de tilltänkta dagisbarnen med familjer.

98. Urban Grau - 7 september 2009

Det här var det mest vansinniga jag läst på länge! Badet måste naturligtvis bevaras åt framtida generationer! En förskola måste kunna byggas på annan plats.Renovera badet och låt det få stå kvar!Det enda positiva är att det blir ännu färre som kommer att rösta på Folkpartiet i nästa val. Och tur är väl det! M.V.H. URBAN GRAU

99. Sofia (skberg74) - 7 september 2009

Förskola istället för bad det är ett bra sätt att få några att ändra uppfattning om ifall badet ska rivas men saken är den att det i slutändan ändå är barnen som blir lidande. Badhuset som skulle kunna användas av skolor och förskolor för simundervisning försvinner, babysim i lagom stor miljö försvinner.
Även för oss vuxna försvinner en unik badplats. Vi är fler än jag som av olika anledning inte kan ta oss till dom stora badhusen pga olika anledningar vi förlorar möjligheten till bad och träning.
När det gäller förskolor så visst det behövs i Aspudden med omnejd men utnyttja andra platser och försök inte få ”barack förskolorna” att låta som något dåligt, jag har haft barn där och dom har fräschare och bättre lokaler än många andra förskolor för oss var det ett lyft att flytta till denna förskola lokalmässigt.
Det måste finnas plats i Aspudden för både förskola och badhus.

100. Jan Forslund - 7 september 2009

Varför bilda aktiebolag när en ett kooperativ är att föredra – där kan ju alla badare, lokalboende, företag m.m. bli medlemmar och satsa andelskapital. Så borde det nog varit konstruerat från början. Tänk vilket kapital 500 medlemmar som satsat minst 1.000 kr var medfört. Men vad jag förstår så är det väl kört nu. Staden har bestämt sig för att små lokala lösningar i privat och kollektiv form ska inte prioriteras – utan de stora offentligt ägda baden ska få resurserna. Det stämmer inte med alliansens (eller fp:s) officiella policy vad jag kan förstå. Det gör mej verkligen ont som f.d. Aspuddsbo att läsa om nedläggningsbeslutet. En lokal kulturskatt och ett fint exempel på vad den sociala ekonomin kan göra och har gjort, går ur tiden. Låt oss lära läxan och skapa ännu hållbarare lösningar i framtiden.

Anna - 8 september 2009

Likviden för aktierna är tänkt att täcka kostnaden för renoveringen, inte registreras som aktiekapital. Aktiekapitalet kan vara 100 000 kr ett tag till, där ligger det dock förslag på att det ev. ska sänkas till 1 krona vilket skulle förenkla ytterligare. Dock kan man lägga in badets värde som ak genom att hantera en sk apportegendom. Det är av denna anledningen som aktiebolag bör vara att föredra. Alternativet kooperativ eller förening med insats gör ju att hela insatta kapitalet ska iväg som betalning för renoveringen.

101. Björn Sund - 7 september 2009

Mors!

Ser att de borgerliga ställer bad mot dagis. Är man förvånad? Abit Dundar menar att har ett stort tryck på dagisplatser i Aspudden. Vi har ett stort tryck i hela SDN. Vad gäller just Aspudden o badet har vi inte diskuterat detta i nämnden ännu. Vore kul om många kom på de öppna möten som finns o talade om vad de tyckte i denna fråga. Jag tror att nästa öppna möte är den 14 sep kl. 18.00
Personligen tycker jag det är alldeles utmärkt om badet får vara kvar. Undrar om borgarrådet ens varit på plats o sett hur det är?
Björne (s)

102. Birgitta Adolfsson - 7 september 2009

Stockholm har sedan mitten av nittiotalet vuxit mest i söderort. Prognoser är att Stockholm fortfarande och många år framöver skall växa mest i söderort.

Ny bebyggelse genererar alltid barnfamiljer, det vet man. Parallellt sker också nyinflyttning genom det stora generationsskifte som sker söderort. Nytt är även att barnfamiljer tenderar att bo kvar i staden. Behovet av ytor för rekreation, nya skolor och dagis, fritid mm är ingen överraskning, varken för politiker eller planerare.

Det har sedan mitten av nittiottalet tillkommit flera helt nya stadsdelar i söderort tillsammans med många nyuppförda bostadshus i grönområden och skogskanterna och i mellanrummen i befintlig bebyggelse. Inga nya skolor eller dagis har byggts (i de förtätade områdena) förutom de tillfälliga baracker som uppförs på skolgårdar eller i kanten av parkområden. Däremot minns jag att man för bara några år sedan gjorde om befintliga skolor och andra lokaler till bostäder.

För söderort satsar de styrande i staden på stor förtätning och shoping-gallerior för konsumtion och mörkar i det längsta människors behov och boendemiljö. Människors primära behov glöms bort för att sedan dyka upp och ställas i konkurrens med varandra – såsom att en park för fritid och rekreation (läs Årstafältets landskappark) istället planeras att bli ytterligare stad liksom när badhuset i Aspudden är utslitet och kräver upprustning istället läggs ner och ersätts med ett dagis mm.

Alltså – det som är överraskande och inte försvarbart är hur dåligt de styrande i staden tar ansvar för en god utveckling (för alla) i takt med de förändringar som sker. Det går naturligtvis att lägga fram många fler likande exempel. Den som vill fördjupa sig i hur snedfördelat de satsningar som görs i Stockholmsstad är bör även göra jämförelsen mellan de satsningar som görs i norr/västerort i jämförelse med söderort.

103. Birgitta Adolfsson - 7 september 2009

Listigt värre!
Jag menar att renoveringsbehovet av badhuset blir för Madelene & co ett listigt sätt att slå två flygor i en smäll. Fört tar man inte ansvar för att hålla gemensamhetslokaler underhållna över tid utan låter dessa förfalla och sedan använder man marken/lokalen till annat ändamål och samtidigt linda in i ett nyttpresentpapper till folket…

104. Sean - 7 september 2009

There maybe several other swimming pools in the Hägersten area that need money, but surely we should try and protect the one cultural treasure that we have.. yeah, it needs a lot of work, I´m sure there would be a lot of volunteers for carrying out the work themselves. People who live here have as their occupation plumbing,electrician, carpenter etc. I´m sure everyone would want to be a part of the renovation of the swimming house, so let us have that choice. What are we ? 10000 people in aspudden ? against one borgarråd ? Where I´m from , majority rules. Put the question out to US. Do we want the bath house to remain ? It´s shocking that this decision falls to one person , that´s you Mrs Sjöstedt

105. Peter - 7 september 2009

Mötet där allt skall beslutas om ligger nu på insyn:

http://insyn.stockholm.se/exploatering/insyn.aspx?id=42&page=agenda&nodeid=324299

den 17/9, kl. 16.00 i Stadshuset.

106. Sara - 7 september 2009

Snälla Madeliene med kollegor, tänk om och öppna upp för fler alternativ på lösningar! Många kreativa idéer har ju lanserats, inte minst här bland kommentarerna.

Är uppvuxen i Aspudden och gick på både babysim (fast då hette det familjebad tror jag och alla var nakna. 70-talet ni vet…) och simskola (dock med badkläder).

Flyttade sedan länge från kvarteren men tar gärna mina egna barn till Aspuddsbadet för att det är litet, tryggt och gemytligt – och faktiskt UNIKT! Dessutom har badhusföreningen lockat med bra och roliga aktiviteter. Heja Aspuddsbadet!!!

/Sara

107. aspudden/mitt hjärta blöder - 7 september 2009

Oj oj
Låt kloka engagerade människor ta över badet,sälj det lika billigt som ni sålt förskolor ,skolor etc
Nu gör ni också en manäver ställer Förskola mot Bad.Har du Madlein varit där och tittat,nej det har du väl inte …
marken har är ju redan en förskolas kanske 20-30barns utemiljö,de är den enda gården de har.Grannförskolan Korpen är nu utbyggd med en avdelning vilket genererat mindre gård för de barnen där .gräsplätten behövs för barnen.Ska våra barn ha ståplats även ute,de har de redan inomhus.

108. aspudden/mitt hjärta blöder - 7 september 2009

gå på Hägerstens-Liljeholmens nästa öppna nämndmöte där Abit Dundar är ordförande också sitter i exploteringsnämnden ansvarig för detta!!!!!

109. Nisse Persson - 7 september 2009

Hägersten är ett av de barntätaste områdena ,,,, Det borde ju bädda för babysim.
Hägersten har också många kulturarbetare.
Det borde ju bädda för en varmvattenbassäng …
Aspudden bad är ett av de sista byggkulturminnena från en badkultur där alla helt plötligt blir naket jämställda.

Ett bad gör ingen sommar men det gör Aspuddens badhus…

Nisse Persson

110. Susanna - 7 september 2009

En verksamhet som finns – utan att belasta stadsdelen ekonomiskt och med full beläggning. Vad kan en stadsdel mer önska?

Hur kan en nedläggning och rivning motiveras med annat än okunskap, arrogans och en dold agenda? Denna markplätt ska väl offras till marknadens obarmhärtiga odjur som slukar allt i sin väg. Detta odjur, vars ägare är marionetter i händerna på densamme, verkar bara kunna stilla sin hunger med förtätning om det så är på bekostnad av gröna lungor eller historiska vingslag.

Detta badhus är mycket äldre än er mandatperiod. Tänk på att vi lånar stadens byggnader under den tiden vi nyttjar dem. När vi är borta står fortfarande byggnaderna kvar. Byggnader har, på så sätt, en mycket längre historia än de människor som lever här och nu. Ni som är politiskt ansvariga är väl också människor?

/Susanna Leijonhufvud

111. Anneli - 7 september 2009

Ja detta är ju faktiskt helt makalöst: bygga en förskola på tomten där en annan förskola redan har sin gård. Hallå!!! Vart ska de barnen ta vägen då? Eller ni politiker kanske inte tycker att barnen behöver ha någon gård? Eller ska ni stänga en förskola för att göra plats åt en annan?? Badet är helt unikt och en stor del av Aspuddens speciella atmosfär…nog sjutton går det väl att hitta en annan plats (kanske en tomt där det inte redan finns en förskola??) att bygga en förskola på!? Ärligt talat…3 förskolor så nära inpå varandra; det låter inte som nån särskilt trevlig miljö för barn…

112. Anna Gustin - 7 september 2009

Man kan inte låta bli att tänka på alla artiklar man har sett kring hur miljoner av skattebetalarnas pengar rullar – eller för den delen miljarderna när det gäller andra områden…sporten, kommersen, trafikprojekten (ex:http://www.dn.se/sthlm/skattebetalarna-har-stottat-globen-med-en-miljard-1.802230
Varför är det inte lika viktigt att skapa det småskaliga? Varför pratar ni politiker om hur viktigt det är med mångfald…men visar själva prov på enfald? Varför finns inte omtanken och omsorgen om vardagen för medborgarna lokalt? Varför måste allt göras så storskaligt? Och varför är ni beredd att lägga miljontals kronor på några minuters sparad färdväg för bilburna men inte 12-14 miljoner på en samlingsplats för mängder av människor under generationer framåt där goda relationer mellan människor kan skapas hela tiden? Varför kallar ni er för företrädare för medborgarna när ni fortfarande inte bemödar er om att försöka förstå medborgarnas behov? Och varför refererar ni krasst till siffror där det handlar om sociala mötesplatser medan trafikprojekt t ex aldrig ifrågasätts? Och nya Gallerier ska medborgarna delta i att bekosta…det är så mycket jag inte förstår.

113. aron m - 7 september 2009

Såååå tråkigt att det lutar åt rivning! Dagis och badhus är inte två saker som utesluter varandra, tvärtom kompletterar de varandra väldigt bra. Att inte satsa på ett badhus med anor som har en så stor skara entusiastiska engagerade frivilliga verkar helt galet. Men det ligger väl i tiden att riva och bygga nytt. Men var ska dagisbarnen bada och lära sig simma? Man borde kanske kolla förra prisförslagets aktualitet idag? 5 milj. mot 14? Det verkar vara en stor variation i utredningsresultaten…

114. eeva esko - 8 september 2009

Som sagt är det högst intressant att beräkningar kan vara så olika….

Föreningens beräkning av vad detta bad skulle komma att kosta vid en renovering kontra politikers kalkyler????

Och som sagt…vilket engagemang ..från politikerhåll har funnits f a hitta intressenter eller en annan ekonomisk lösning som t ex kooperativ för badets fortsatta överlevnad?????????????

Förslag till tillsvidare lösning

Igår presenterades t ex extrapengar till Stockholms Kommun och Landsting..
Badet fyller sin funktion f BARN, SJUKA, GAMLA + ÖVRIGA MEDBORGARES VÄLMÅENDE..frånsett byggnaden i sig ..som ett ”historiskt monument” i Stockholms äldsta förort.

Eller har

Hur kan reparationskostnader skilja sig så markant!

Föreningens kontra politikers????????

Och har man från politikerhåll verkligen gjort sitt yttersta fa hitta intressenter eller alternativa lösningar för badets bevarande…

Ett förslag kunde ju vara kooperativ/ ekonomisk förening..
med stadsdelförvaltningen/ Stockholms stad som en av medlemmarna .

Extra pengar har nu dessutom delats ut till Stockholms kommun o Landsting.
Badet främjar allt från barn, gamla o sjuka till övriga medborgares häsa o välmående.

Ser inte ens Liljeholmens stadsdelsförvaltning ens behovet i Aspudden som i dagsläget inte har något eget.
T ex Ett bad i vår egen närmiljö som Aspuddensskola/ elever kan använda sig av som simskola istället fa åka ända till Bredäng…(Tid+resekostnad)

Det finns i princip en offentlig kulturbyggnad i Aspudden, som dessutom skulle vara levande..
LÅT BADET STÅ KVAR!

Eller är firmor o byggprojektet så långt gånget (trots att beslut ej är taget)Madeleine, s a ingen återvändå finns ???

// Eeva

115. eeva - 8 september 2009

Är man som Sjöstedt även kulturborgarråd så borde man se till ett kulturellt historiskt värde bevaras. Aspudden den första arbetarstadsdelen fick ett badhus för att arbetarna bl a i Vinterviken skulle kunna hålla sig rena. Det vittnar om den tidens samhälle. Det sker idag en utarmning av stadelens historia om man river badhuset.
Det mest allvarliga i hanteringen av Aspuddsbadet är den ovilja och oförståelse som finns inom hela den nuvarande borgerliga majoriteten i stadshuset för badet – och synnerhet från Sjöstedt!!!

116. Lugnet före stormen « - 8 september 2009

[…] Idrott och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedts (fp) blogg […]

117. Gittan - 8 september 2009

Jag är ingen expert på kostnader för att renovera badhus. Jag har dock för länge sedan insett att badutbudet för stockholmare är mycket, mycket sämre än ute landet, vilket stört mig mycket som inflyttad. Men jag ser att i Mariestad sätter kommunen nu till 13,5 miljoner kronor för att rusta upp sitt badhus inklusive reningsanläggningen, 6 Mkr för vattenreningen och 7,5 Mkr för ombyggnad och upprustning av lokalerna.

Klicka för att komma åt AU090527.pdf

Det badhuset är säkert minst tre gånger så stort som det i Aspudden, det har bl a två bassänger varav en på 25 m, så jag tänker att kostnaderna för samma sak i Aspudden borde ligga högst på 30-50% av deras kostnader? Det bor dessutom bara 23 825 personer i Mariestad, alltså bara en tredjedel av vad det bor i Hägersten-Liljeholmen, som har 67 246 invånare.
Bara i de närmaste kvarteren med gångavstånd till Aspuddsbadet men inget annat badhus, bor ju faktiskt 39 022 personer (Aspudden, Gröndal, Hägersten, Hägerstensåsen och Midsommarkransen). Varför skulle de inte vilja renovera sitt kulturbadhus till en betydligt lägre kostnad per invånare än vad Mariestadsborna betalar för sitt?
Ljusdals kommun rustar också upp sitt badhus i Färila i år för 18 miljoner kronor, en mycket större anläggning än Aspuddsbadet så kostnaden är säkert proportionerligt större.
http://www.sr.se/cgi-bin/gavleborg/nyheter/artikel.asp?Artikel=2555306 Ljusdal har 19 500 invånare, varav 2 000 bor i lilla Färila. Deras invånare sätter också värde på att hålla sitt eget badhus fint och underhållet, och de verkar ha större förståelse från sina folkvalda än vad Aspuddsborna har.
I Alingsås (36 739 invånare, hälften mot Hägersten-Liljeholmen) beräknar man att en totalrenovering av bassängen och teknikdelar samt att entré, omklädningsrum och friskvårdsavdelning byggs om skulle kosta 28 miljoner kronor. Fast det är också fråga om en mycket större anläggning och åtgärder än lilla Aspuddsbadet.
Hudiksvall som har 39 000 invånare, halva Hägersten-Liljeholmens antal, har tre badhus. Ändå bygger de nu ett nytt badhus för 100 miljoner kr.
Jag kan inte förstå att ni politiker här inte bevarar det unika Aspuddsbadet som har så stort stöd hos invånarna, för den blygsamma peng det talas om. Som alla vittnar om, är det en resurs som man förväntar sig och som gör att man trivs och vill bo på ett ställe.

118. Fredrik - 8 september 2009

Om någon annan än kommunen skulle göra renoveringen skulle den förmodligen bli mycket billigare. I dessa 14 miljoner finns med all sannolikhet en ”byggherre” dvs ett stort byggföretag som kostar runt tre miljoner extra. De vet dessutom att kommunen inte har koll på vad det bör kosta så att de kan salta räkningen extra. Om samma arbeten ska utföras på ett hus där beställaren av arbetet kan vara ”platschef” och bara hyra in entreprenörer för de arbeten som ska göras kan summan minska med kanske 30-50%. Så går det ofta till, exempelvis vid renoveringar av fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar.

Om man dessutom kan tänka sig ”kreativa” lösningar vid restaureringen så som uttnyttjande av kompetenser som finns inom de egna leden (föreningen) arbetsdagar då man kan göra enklare arbeten, återvinning av material (exempelvis finns ingen anledning att ersätta teakfönstren i simhallen med nytillverkade) då kan prislappen pressas rejält.

Tyvärr är det av tradition omöjligt att arbeta på detta sätt om beställaren av arbetet tillhör svensk offentlig sektor.

Jag är övertygad om att badhusföreningen med exempelvis 5-7 miljoner att spendera på denna fastighet skulle få den i minst lika gott skick som med de föreslagna 14 miljonerna och en extern byggherre.

119. Jan Volny - 8 september 2009

Hej!
Två frågor:
När var Aspuddsbadet till salu?
Till vilket pris?
Hör av dig. Jag är intresserad av att köpa. Pengar är inget problem.

120. Kjell Havring/Föreningen Kultur i Aspudden - 9 september 2009

Gör badhuset till kombinerat bad- och kulturhus. Vi kan ha aktiviteter i badet. Vi har haft sång, musik och uppläsningar i en denna unika miljö. Vi har ont om lokaler i Aspudden, just för uppträdanden.

121. baddaren - 9 september 2009

Ska inte ni som politiker bidra till att människor kan mötas? Det är väl en av politikens uppgifter, att skapa sociala rum för människor? Varför kommer man på idén att riva en välfungerande social mötesplats?

122. Anna Lu - 9 september 2009

Hej igen Madeleine,
I gammal god liberal anda torde du vara för individuell valfrihet och variationsrikedom. På de stora badhusen i södra Sthlm har temperaturen i bassängerna sänkts med en eller ett par grader. Samtliga stora bassänger har sålunda blivit betydligt kallare att vistas i, man får röra på sig ordentligt för att hålla ångan uppe. Motivet för den svalare temperaturen är växthuseffekten, gott så, men jag förutsätter att man också gör en ekonomisk vinst i och med dessa kallare bassänger. Vore det då inte rimligt att, i valfrihetens och variationsrikedomens namn, lägga dessa pengar på det enda riktigt varma och för allmänheten öppna badhuset i området? Detta med tanke på att en rad stockholmare faktiskt är beroende av varmt vatten. Índividuell valfrihet sålunda, för alla. Inte bara för dem som kan/väljer att simma i upptempo. Du skriver att era beslut styrs av att ett maximalt antal Stockholmares behov ska tillgodoses. Det verkar klokt. Det innebär också, i ett sammansatt samhälle och med en befolkning med olika förutsättningar och behov, att skattebetalarnas pengar måste fördelas så att olika alternativ kan erbjudas. Alla stockholmare kan inte bada i de kallare bassängerna. Att bevara Aspuddsbadet ligger sålunda, sett mot bakgrund av ovanstående resonemnag, helt i linje med en din strävan att tillgodose behoven hos många stockholmare. Många olika stockholmare.

123. Simon - 10 september 2009

Madeleine Sjöstedt. Jag röstade på dig förra valet. Det gör jag inte om. Aldrig mer på dig, aldrig mer på ditt parti. Skämmas är vad du borde göra! Fy fabian.

124. eva - 10 september 2009

Aspuddsbadet är inte bara en lokal angelägenhet!
Har du inte observerat att badare från när och fjärran besöker badet pga dess speciella förutsättningar: det VARMA vattnet, djupet på bassängen, den mysiga personliga stämningen. Hela vistelsen från det man öppnar dörren tills man går hem är behaglig.Detta kan man aldrig uppleva på ett stort badhus.
Det varma vattnet är förutsättningen för alla med t.ex. fibromyalgi och andra kroppsliga problem. Vattendjupet perfekt för dels dem som inte kan simma, dels alla som gör sina sjukgymnastiska rörelser. Jag har blivit mycket sämre sedan badet stängdes!
Det man saknar hos de styrande är HELHETSSYN
Vad kostar det samhället med gympa hos sjukgymnaster?
Små,stora, gamla, unga som vill kunna välja vart de ska bada borde få göra det!
Badet är dessutom perfekt för simskola …blir de billigare att betala bussar till andra bad?
Eller bryr ni er inte?

Den aktiva styresen har dessutom utvecklat verksamheten, deras Ljud o Ljuskvällar var en UNDERBAR upplevelse med nersläckt belysning osv. Går ej att jämföra med en stor badhall!!!!
Hur ska man som politiker få respekt om man inte lyssnar på väljarna?
De som vill riva badet är de som inte brukar badet – sådana som DU! Du har ju inte ens vågat besöka badet!

Hela behanlingen av detta ärende luktar illa..

125. sören - 10 september 2009

Hallå…Madeleine!
Varför lyssnar du inte på alla argument?
Nu har förtvivlade människor skrivit till dej i mer än ett 1/2 år och du har inte brytt dig om att bemöta varken deras eller Badhusföreningens försök till dialog.

En sån storstad som Stockholm måste väl ha råd att behålla detta bad som har så bra förutsättningar!

Det är ju småsummor det handlar om jämfört med vad du satsar på andra områden, plast-gräsmattor osv – bra men riktar sig ju bara till användarna…(Var det kul att visa sig häftig att få sparka boll i TV??)
Varför är badets användare inte lika betydelsefulla och värda att satsas på??
Den sk Stockholmsveckans höga kostnader ger en kortvarig glädje för dom som väljer att besöka den…de har ett val!
Efter ditt beslut kommer vi badare inte att ha något val…

Du har en väldig makt och använder den på ett sätt som rimmar illa med din politiska färg. Varför säljer man ut barnstugor, apotek, hyreshus där privatpersoner gör stora vinster…men låter inte en engagerad grupp människor driva badet vidare? Till gädje för 20,000 badbesökare per år (ännu fler skulle ju kunna bada efter reparationen)

Någon adekvat lösning måste ju finnas!!!

Det kan inte vara pengarna som felar – det är viljan till lösning!!!

Snälla, snälla, snälla, snälla…..

Caroline von Ugglas kom 2:a du kan avancera till 1:a om du tar ditt förnuft tillfånga.

Jag lovar att det skulle ge fler positiva omdömen om dej än om du kör på som X2000.

126. Tina Vincent - 10 september 2009

Det kändes mycket märkligt att snubbla över ditt partis programarbete avseende idrott & fritid. Där står det att fp har FOKUS PÅ att få Stockholmare att simma. På vilket sätt levandegör du den formuleringen i detta ärende Madeleine? Eller har jag missat din partitillhörighet?

Läs här: http://fpstockholm.wordpress.com/programarbete-2010/idrott-och-fritid/#comment-198

127. Magnus Karlsson - 11 september 2009

Att riva aspudsbadet strider mot såväl Plan och bygglagen som stadsmuséets värderingar i projekt ytterstad.

I Aspudden finns två områden som är utpekade som särskilt kulturhistoriskt värdefulla i översiktsplanen för Stockholm. Det ena är Centrala Aspudden från 1910-talet vilket är en av de första hyreshusförstäderna där Aspudsbadet är ett av ett fåtal bevarade badhus i den äldre ytterstaden. Badet är grönklassat i Stadsmuséets inventering och anses därmed vara med särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Klicka för att komma åt aspudden.pdf

Plan och bygglagen, PBL
För synnerligen och särskilt kulturhistorisk värdefull bebyggelse, det vill säga blå- och grönmarkerade
byggnader är 3 kap 12 § i (PBL) Plan- och bygglagen tillämplig. För all bebyggelse är 3 kap 10 § och 13 § tillämpliga. Denna lagstiftning
är kopplad till Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering som finns
redovisad för Aspudden i faktabladet.

10 § Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag
beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga
och konstnärliga värden tas till vara. Lag (1998:805).

12 § Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig
eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas. Lag (1994:852).

13 § Byggnaders yttre skall hållas i vårdat skick. Underhållet skall anpassas till
byggnadens värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig
synpunkt samt omgivningens karaktär. Byggnader som avses i 12 § skall underhållas
så att deras särart bevaras. Lag (1994:852).

Badet finns med både på bild och omnämns i texten till den byggnadshistoriska folder som Stadsmusset tagit fram.

Att riva eller underlåta sig att underhålla badet, skulle därmed kunna tolkas som ett brott mot gällande lagar och bestämmelser. Anser sig Madeleine Sjöstedt stå över lagen?

128. EVA HANSES - 11 september 2009

Visst känns det märkligt att man (FP)talar med kluven tunga om satsningen på simkunnighet och att folk ska ”röra sig mer”….samtidigt som man inte vill satsa på Aspuddsbadet?

Att beslutet att riva grundar sig på felaktigheter gör det X-tra katastrofalt.
Vad har vi för politiker som ”leker” med oss. Respektlöst att inte lyssna på fakta.

Men än är det inte försent..

129. Harriet Björn - 11 september 2009

Bästa Madeleine!
Jag välkomnar att Du öppnat din Blogg till vårt förfogande. Har länge känt för en dialog med Dej.
Så många skrivelser jag skickat men aldrig fått något svar!
Vet inte ens om de kommit fram. Kanske har de hamnat i papperskorgen. Vad vet jag?
Vid två tillfällen har jag förstås fått brevsvar. Men inte från dej Madeleine, utan från dina handläggare.
Det är inte den dialog jag söker.

Nu i denna skälvande minut känns det som man blivit sparkad redan liggande.
Ursäkta kraftuttrycket. Men jag är förtvivlad – jag skulle vilja SKRIKA HÖGT!!!

Måste politiker vara så strama och känslokalla att det inte finns utrymme för en enda liten tanke för den lilla människan???

LÅT OSS BEHÅLLA BADET!!!

Det är inte ett nederlag att ändra ett beslut Madeleine – Tvärtom!

130. eva hanses - 11 september 2009

Vart tog följande text vägen? Den finns inte
med kommentar omgranskning!

Visst känns det märkligt att man (FP)talar med kluven tunga om satsningen på simkunnighet och att folk ska ”röra sig mer”….samtidigt som man inte vill satsa på Aspuddsbadet?

Att beslutet att riva grundar sig på felaktigheter gör det X-tra katastrofalt.
Vad har vi för politiker som ”leker” med oss. Respektlöst att inte lyssna på fakta.

Men än är det inte försent..

131. Aspuddsbo - 11 september 2009

Ni kan inte bry er om att inte LYSSNA på minst 4000-5000 människor som aktivt engagerat sig i Aspuddsbadets bevarande,
Bli en lyssnande politiker, bli en hjälte här ute hos oss.Ta en diskussion till, det finns öppningar!
Annars hoppas jag du aldrig får sova gott!Kan du ana vad Badet betyder historiskt i Aspuddens stadsmiljö för oss boende?

132. Klepke - 13 september 2009

Kom igen, vad är det här för något?

Att politikerna blir framröstade vart fjärde år på vallöften och partiprogram är en ytterst liten del av demokratin, det grundläggande och självklara.

Men det är när en opposition bland väljarna, människorna, höjs som den verkliga demokratin börjar! Där är det den representativa demokratins ANSVAR att politikerna i en sådan situation är måna om att föra dialog med människorna och lyssna på sina väljare.

En politiker får ALDRIG komma i ett läge där det är en förlust att lyssna på folket och ändra sig, en politiker får ALDRIG känna att det finns en personlig prestige att stå fast vid sina beslut, en politiker får ALDRIG känna att det är en förlust att ändra sig efter folkets röst.

I en sådan situation underkänner politikern både sitt ansvar, och sin tro på den repressentativa demokratin. Fan, Madeleinde! Det är nu ditt demokratiska ansvar börjar! Att lyssna på folket och ändra dig är inte ett nederlag, det är din förbannade plikt! Vi är inte ute efter dig som person eller människa, vi är ute efter våra rättigheter och att du värnar demokratins grundläggande uppbyggnad. Där hoppas jag verkligen, för din egen skull, att du inser faran i ditt agerande.

133. Kristin Silvennoinen - 14 september 2009

Hej Madeleine.

Ikväll har jag deltagit i ett Medborgarmöte på Telefonvägen 30 som Stadsdelsnämnden välkomnade till. Där kom ett antal frågor och synpunkter upp gällande Aspuddsbadet. Vet inte om Idrottsnämnden har haft något motsvarande möte där medborgarna har fått säga sin mening – detta är ju en hjärtefråga för många – men jag har förstått att ni har tänkt att besluta i rivningsfrågan nu denna vecka – till och med imorgon den 15 september? Jag och flera med mig hade nog trott att detta mötet skulle vara den sista chans att diskutera Aspuddsbadet inför ert beslutsmöte.
Det var många politiker där som både lyssnade och pratade och jag skulle vilja be dig att lyssna med dem vad som sades på mötet – så att inte alla vi som kom var där förgäves, både föräldrar från Flygande Mattan som är oroliga för vad som ska hända med ”vår” tomt, som vi har ett avtal med badhuset om att få nyttja, badhusföreningsrepresentanter och privatpersoner som var där för att uttrycka sin uppskattning om badet. Jag ställde en fråga, ”Kommer idrottsnämnden få veta att vi var här ikväll?” och om jag förstod rätt så känner sig Stadsdelsförvaltningen inte att de bör ifrågasätta era beslut eller påverka era beslutsvägar. Så nu tog jag på mig det istället. 🙂

Det är som medborgare inte lätt att hålla isär de olika nämnderna. När man läser på Abit Dundars blogg om planer för vad som ska hända på tomten – OM ni beslutar er för att riva badhuset – och samtidigt läser att man är välkommen på medborgarmöte – då tror man lätt att detta möte har med ert förestående beslut att göra…

Med vänliga hälsningar,
(en något klokare)
Kristin Silvennoinen

134. eva hanses - 16 september 2009

Rivningsbeslutet är taget.

Madeleine mår du bra nu??? Känner du dej nöjd?

I dag sörjer vi alla som ville ha badet kvar.
Vart ska vi gå för att må bra?

135. Emma Nordenstam - 16 september 2009

BEVARA BADET!!!

136. Anna K - 16 september 2009

”Tiden går inte att rulla tillbaka”, sa Madeleine Sjöstedt i DN i ett annat ärende för en tid sen. Tänk på det, att tiden inte går att rulla tillbaka från den dag då grävskoporna kommer för att riva badhuset i Aspudden. En unik miljö som verkligen glädjer oss Aspuddenbor. Historiens vingslag känns i den lite ruffiga men charmiga miljön. Här har Aspuddens invånare tvagat sig sen sent 10-tal, då badrum/rinnande vatten inte fanns i lägenheterna. Det azurgröna kaklet, de vackra fönstrena, de roliga idéerna som finns hos badhusföreningen. SNÄLLA; riv det inte!!
Gör ett seriöst försök att sälja badhuset – vi är många som vill bidra till dess fortlevnad!

137. Kent - 26 september 2009

Jag har inte läst alla inlägg här så jag vet inte om jag upprepar vad någon tidigare sagt
Det jag bla vill säga är att badet har på många sätt en väldigt viktig social funktion för generationer i olika åldrar.

Barn och ungdomar brukade gå dit och bada på Fredagar efter en hård skolvecka. Nu måste de ta sig till Hornstull. Ingen lång väg men lite onödigt kan tyckas.

Bättre att ungdomarna är inne i badet istället för att hänga i centrum. För övrigt så finns det två förskolor precis intill badet och en i anslutning till Aspudds skolan.

Jag vill bara säga en sak till Andreas: Du har noll koll och det verkar finnas enbart ett egetsyfte med ditt bjäbbande.

Till Madeleine vill jag bara säga en sak:

Vad bygger du och dina gelikar er finansiella analys på ? När tänker du svara på föreningens frågor ?

En sak är väldigt tydlig i ditt handlande vad det gäller denna fråga och det är att du fullständigt negligerar vad föreningen säger.

138. Kent - 26 september 2009

Hej

Här är jag igen.Ville bara säga detta också:
Du kanske förstår att ingen vill ha dig på den tjänst som du aldrig borde haft tillträde till då du är både arrogant,okunnig och inte tar ditt uppdrag på allvar – vilket är att ha vår vilja och vårt bästa för ögonen.

Det är val nästa år men du kanske redan har ett annat jobb på gång ? Skulle ditt parti sitta kvar efter nästa val så får vi hoppas att åtminstonne du ej har kvar din tjänst.

I övrigt så hoppas jag du får det hett om öronen för att så grovt ha misskött ditt jobb då du underlåtit att vidarebeforda de handlingar som föreningen lämnat in.

139. Vad gör ni med vår stad????? - 27 september 2009

Stadsmuseet syn på byggnader ska väga tungt, skriver fp Abit Dunbar
Fy skäms att du inte tagit dig ut till
Aspudden o badhuset när du beslutar att riva det kulturhistoriska Badet.Du är både idrotts o kulturborgar råd OCH BESLUTAR ATT RIVA ETT BADHUS SOM OCKSÅ BLIVIT ETT KULTURHUS UTAN ATT HA KOSTAT KOMMUNEN ETT ÖRE I 20 ÅR… NI KAN LÅNA BADHUSET EX MILJONER AV VÅRA SKATTEPENGAR SÅ KAN DET DRIVAS OCH BEVARAS FÖR FRAMTIDEN.
Förskola på tomten ..ja det kom ni på i grevens tid
det är populistiskt!
Men det blir ju inga fler platser,för förskolebarnen i Aspuddens skola måste ju få plats när skolbarnen i skolan behöver rum.
Riv Grågåsens förskola det är en ganska uttjänt barackhus och bygg ett större där,det tycker personal o föräldrar.
Vad gör ni med vår stad?????????????????

140. Irma Andersson - 29 september 2009

Alla vill alltid rädda sin egen lilla gräsplätt, eller gård eller i det här fallet ett badhus och jag förtår att inte allt kan räddas även om Aspuddens badhus på många sätt är så unikt att det borde räddas!
Men det som upprör mig ännu mer är hur politiker (läs Madelaine Sjöholm) far med osanningar och totalt struntar i den demokratiska processen! Lever vi verkligen i en demokrati??

141. Bengt larsson - 30 september 2009

Nu börjar att nytt skede i denna historia,är väl det sista desperata försöket att påverka att det inte rivs.Lite osäker om det var bra att ta in gänget från lijeholmen men det kanske behövs. Läs mer på: http://ockupantscenen.se/stockholm/19

142. Elsie - 30 september 2009

I kampen för badhuset och demokratin, är väl alla progressiva krafter välkomna?

Liljeholmsgänget har en hel del erfarenhet som vi andra saknar. Dessutom är de villiga att offra sådant som många andra skulle dra sig å det längsta för att göra, exempelvis sova över i badhuset i kyla, all cred!

Hörde redan i måndags några röster muttra om ungdomar och bla bla bla.. Men vafan, det här ju grymt kul och inspirerande, att vi som är emot rivningen är så olika och ikke homogena. Det är vår styrka!

Grymt pepp att det är en bred rörelse som mobiliserar för aspuddsbadets välmående, och att vi inte är en exkluderande rörelse. Engagemanget välkomnas varmt, och inspirerar andra!

Varm Kram alla aktivister och badsympatisörer!

143. Ola - 30 september 2009

Det kan vara bra att sätta sig in i situationen innan du kommenterar Bengt… Aspuddsbadet är INTE ockuperat av ”liljeholmsgänget”. De har fullt upp med sitt. Det är vi Aspuddsbor som har tagit tillbaka vårt badhus. Märk väl att det som står på ockupantscenen är direkt kopierat från Aspuddsbadets blogg: aspuddsbadet.wordpress.com

En fråga till de som driver denna blogg. Det var närapå 170 inlägg här tidigare, nu ser jag bara 142? Vadan detta?

144. Ewa-Maria - 2 oktober 2009

Att riva badhuset för att bygga en förskola är bara ett bevis för hur desperata politiker och tjänstemän är. Ni har helt misslyckats i stadsplaneringen av Aspudden och Kransen!
Förskolor behövs, absolut! Bostäder också, samt parker och mötesplatser. Problemet är att planeringen inte hänger ihop. Att dra till med att en förskola ska ta plats på Badhustomten är ogenomtänkt. Rusta upp badhuset och låt badhuset och grönytan bakom huset vara en mötesplats. Centrala Aspudden har ingen annan grön plätt, närmsta grönområde är Vinterviken.
Bygg förskolor där nya bostäder planeras istället, ta tillfället i akt när de nya kvarteren växer fram i Örnsberg och runt Telefonplan.
Politikerna pratar mycket om att Aspudden och Kransen ska bli stadslika. En stad har väl ett badhus?

145. Tove Gustafson - 5 oktober 2009

När man följt förskolesitationen sen 2003 så blir man äcklad över att i dag se badet rivas för att lämna plats åt en förskola.

Grågåsen har undermåliga utdömda lokaler men fantastisk gård. Dyra projekteringar har gjorts för jätteutvidgning. Och så blir det stopp efter stopp genom åren till allas stora besvikelse.

Socialdemokraternas vallöfte sket man fullständigt i här i stadsdelen, dvs att barngrupperna skulle hålla 14/18 (småbarn/storbarn) Nej det kunde vara överskridet med summa sex. Ändå stod tjänstemännen och hävdade på medborgarmöte att situationen var i balans och att det fanns plats för FLER i grupperna!! Medan hela politikerskalan från vänster till höger lyssnade utan protester. Ja, de obstruerar därute fick jag höra när jag ringde Stadshuset.

Det byggs kors och tvärs men inga förskolor!
Istället proppar man in barnen i för stora grupper i lokaler som inte passar.

Grågåsen är utdömt och kommer så att förbli. Byggs inte ut. Ett bad som är älskat och behövt och som har en unik drift där ideella krafter skött det sen minst 30 år, ska rivas.

Ett kooperativt dagis bredvid förlorar sin gård och måste packa. Hur många platser vann man då?

Sju futtiga miljoner behövs för badet att jämföra med gigantiska tvåtusensjuhundra miljoner till bygget av ännu en mastodontarena bredvid den förra, med gängse mönster av elitaktivitet inför passiva åskadarmassor I en modern värld där vi behöver röra på oss för att det kostar skyhögt mer än 7 miljoner via landstingsskatten till sjukvården annars.

När den representativa demokratin visar sig från sin minst förtroendeingivande sida och det kan bli hur dumt som helst för att helheten hamnat ur fokus så måste medborgarna sätta ner klacken.

146. John Apse - 7 oktober 2009

Barnen går före de badande.
Riv badet och bygg förskola!

Anna Gustin - 7 oktober 2009

små hjärnor tänker små tankar!

Tove Gustafson - 8 oktober 2009

Men hallå. Det finns en jättetomt och en arkitektritning på ett bygge några hundra meter bort som politikerna lagt i malpåse. Tre gånger har de förhalat det.

147. simläraren - 7 oktober 2009

barnen badar också , finns igen motsättning

148. Johanna - 8 oktober 2009

Jag har några frågor angående underlaget för beslutet att riva Aspuddsbadet.

Var finns papper på er uppskattning att badet ska kosta 14 miljoner att renovera. Fyra år tidigare skulle kostaden varit 5 miljoner. Är inte detta konstigt att ni kommit fram till så olika siffror. Badhusets egna utredning kom fram till 7 miljoner förra året. Låter inte det mer rimligt?

Kan ni verkligen verkställa en rivning när det ligger en överklagan inne?

Hur kan ni fatta beslut om badhuset utan att ta hänsyn till några av de dokument badhusföreningen kommit in med?
Får man göra så?

Varför säger ni att beslutet är grundat på att kosnaden för renoveringen är för stor när det i själva verket handlar om ett lån?

Varför pratar ni om att det ska byggas ett nytt dagis när planen är att flytta ett redan befintligt.
Och finns det någon garanti för att det verkligen skulle bli ett dagis om badhuset revs?

Varför kör ni över stadsmuseets utlåtande att badhuset bör vara kvar? Folkpartiet som just sagt att stadsmuseets åsikt väger så tungt?

Jag har många fler frågor men sist men inte minst, varför har ni undvikit alla inbjudningar att diskutera frågan med badhusföreningen och alla de människor som vill ha badet kvar. Oppositionen har skicka representanter från alla partier. Ingen från alliansen har ens besökt badet!

Tacksam för svar!

149. maria struck - 8 oktober 2009

Hej,
Det känns oerhört trist att ni inte omprövar ert beslut att riva Aspuddsbadet. Att du fortfarande inte besökt badet är bara att beklaga. Det är en viktig roll att vara beslutsfattare. Det minsta du kan göra är väl att bilda dig en egen uppfattning på plats och möta oss som bor här och bryr oss om vårt fina badhus.

150. Nya häftiga Aspudden - 8 oktober 2009

Ja ,ta upp planerna på förskolebygget på Grågåsen,det gick i stöpet 2007,nu finns chansen … och knoppa av Badhuset,privat regi med bad café kultur o dagisgård
Det gamla Badhuset 1919 i kontrast mot de nya arkitekt ritade supermoderna 2009 skifferhuset mittemot blir häftigt!!!!
Den nya staden !!!

151. Tove Gustafson - 8 oktober 2009

Tacka människor som driver ett bad på sin fritid genom att hjälpa dem när situationen kräver det!

De har gjort sitt bästa, alla har gynnats, medborgarna är nöjda.

Betala fjorton miljoner eftersom det är en liten summa och för att det udda badet kommer att behövas alltmer i framtiden.

En sjukgymnast berättade att ”det är ju just den här typen av bad vi söker. Vi har inte så mycket att hänvisa till. Människor ska ju ta hand om sin hälsa efter att de gått hos oss. De ska fortsätta på egen hand och då är det så viktigt med varmt grunt vatten. Tyst. Småskaligt! T ex vid smärttillstånd.”

152. eva hanses - 8 oktober 2009

Aspuddsbadet har inte kostat Stockholms stad något under de 20 år badet drivits av föreningen.
Badet var i dålig kondition då badhusföreningen övertog driften. De har bekostat underhållet inomhus under dessa år, satsat på ångbastu, reparerat läckor i bassängen mm mm.
Vad har de andra badanläggningarna i Stockholm kostat skattebetalarna under denna period?
Vad innebär de reparationer Stockholms stad gjort en beräkning på – en lyxreparation är det ingen som är intresserad av om den ska ställas mot en rivning av badet.

En redovisning krävs!!!
Nog skulle man kunna få ner priset om man bara ville – offentlig upphandling pressar ju alltid ner omkostnaderna.

Hur kan man ta belut och nonchalera Stadsmuseets bedömning av byggnaden?

Det känns som rivningsbeslutet togs för många år sedan och sen kör alla bara på utan att ta in nya fakta.Ett gammalt beslut som är taget på felaktiga grunder MÅSTE gå att ändra på!
Det har hänt så mycket på badet de sista åren – det har levt upp och antalet besökare har bara ökat. Därför är det ett så stort intresse av badets bevarande.
Massor med idéer finns – låt dom utvecklas!

Försöket i sista stund att ställa badet mot en förskola kan ingen vettig människa gå på.
Och de barnen som redan avvänder gården på baksidan – ska dom leka inne i fortsättningen?

STOPPA RIVNINGEN – VÅGA STARTA OM…

153. Susanna - 9 oktober 2009

Hej,

Jag skulle behöva få några detaljer förtydligade i det svarsmail som har skickats ut angående Aspuddsbadet.

Du skriver att:

”Därefter har badhusföreningen inkommit med förslag hur föreningen
skulle kunna driva badet vidare. Externa konsulter, som alltså inte är
anställda av staden, har i sin utredning av vad en renovering skulle
kosta och kommit fram till en annan summa än den badhusföreningen
presenterat.”

På vilka grunder har ni kommit fram till att det förslag som stadens externa konsulter har kommit fram till har större bärighet än det förslag som badhusföreingen själva har kommit fram till?
Detta verkar vara en trovärdighetsfråga där en konsult ar fått värdera en annan? På vilka grunder har detta skett? En konsult som dessutom verkar ha ett egenintresse i uppdraget.
I beslutsprotokollet från 2007-05-15 så ser det ut som om det är samma person/företag som stått för besiktning och beräknad kostnad för upprustning. Det ser ut att kunna betraktas som en jävig situation… Varför finns inte badhusets egen utredning med här? Varför kommenteras den inte överhuvudtaget? Den skulle ha kunna kommenterats angående sin bristande trovärdighet (om nu en sådan förelåg)

På din blogg skriver du att staden har utlyst en försäljning av badet. Vad har denna försäljning angivits? Varför har badhusföreningen tackat nej till ett köp / övertagande?

Jag förstår inte heller uttrycket ”ny förskola”. Hur ser du på begreppet ny i det här sammanhanget? Jag har förstått att marken bakom badet redan används av en befintlig förskola. Får denna förskola vara kvar eller blir de av med ”sin mark”. Den nya förskolan är alltså ett antal nya förskoleplatser? Det handlar inte om en flytt av en redan befintligt förskola, eller?

Mycket tacksam för svar

Med vänliga hälsningar

Susanna Leijonhufvud

154. Ola - 9 oktober 2009
155. Anette Karlsson - 12 oktober 2009

Historisk byggnad

En enkel badstuga invigdes i Aspudden redan 1909. Det nuvarande Aspuddsbadet uppfördes 1924 för att erbjuda en plats för skötsel av den ena hygienen åt arbetarbefolkningen i Aspudden.

Badhuset är en unik byggnad/inrättning i Stockholm. Det bör finnas kvar och kan konkret visa en del av Stockholms historia och människors livsvillkor för inte så länge sedan.

En oas i området

För oss som bott större delen av våra liv i Aspudden är det av stor vikt att få behålla en sådan viktig plats som Aspuddsbadet. Det är mer än ett bad, det är även en träffpunkt. Den fyller en social funktion och även en social kontroll. Alla på badet känner inte varandra men många känner igen varandra. Sådant behövs. Framför allt våra ungdomar behöver kännas igen, hälsas på, bli sedda. Aspuddsbadandet har blivit en naturlig del av våra liv. Till en början med våra små barn och ju längre upp i åldrarna har det blivit för oss vuxna ett sätt att träffa andra vuxna på ett avslappnat sätt, medan våra ungdomar har skött sig själva och träffat sina kompisar. Allt under samma tak. Hur många sådana ställen finns det i Stockholm?
I Aspudden, Midsommarkransen, Liljeholmen, Telefonplan byggs många nya bostäder och det planeras stora förändringar av dessa områden i Hägersten. En allt penningstarkare grupp flyttar hit och barnfamiljerna ökar stadigt. Det bör med andra ord finnas ett underlag för vårt Aspuddsbad.

156. Josefin - 13 oktober 2009

Jag har ögnat igenom många många mejl ang Aspuddsbadet.
Det är mycket vi och dom, innerstad kontra Aspudden.
Själv bor jag på Södermalm sen många år, när min äldsta son som nu är 16 år var nyfödd, var vi påväg att flytta till just Aspudden, men det blev inte så, jag har däremot flera vänner som har bott och bor i Aspudden.
Jag vill bara berätta att min 16 åring fick jag betala pengar för att lära sig simma på det kalla och inte supermysiga Forsgrenska medans min yngsta son (10) har haft fördelen att lära sig simma med skolan, alldeles gratis!!!
Något som kanske inte så många vet så har Katarina Norras alla ungar under många många år åkt till just Aspuddsbadet och lärt sig simma!!!!
Vi som haft våra barn där sedan 6-års har inte behövt sitta på några kalla badhus, stressade efter arbetet, de har fått lära sig simma med skolan, i ett varmt litet och för lärarna och barnen lagom stort badhus. Alla barn har kunnat lära sig simma innan de har gått ut första klass!
Vilken förmån!
Det är synd och skam att badet kanske rivs!
Inte bara för alla som bor i Aspudden, inte bara för alla barn som går i Katarina Norra på Södermalm, utan för alla som har behov av ett litet mysigt varmt badhus med stor själ.

157. Lotta Hedin - 13 oktober 2009

Föräldra-kooperativet Flygande mattan nyttjar sedan flera år marken som utgör badhusets bakgård. Om denna mark tas ifrån dem kommer deras ute-verksamhet försvåras och inskränkas avsevärt. Föräldrar vill att deras barn ska kunna vara ute mycket och få rörelse och frisk luft. Kanske behöver kommunen bereda plats för ännu fler dagisbarn, om man stjälper en idag fungerande verksamhet?

158. Claes - 13 oktober 2009

Ett tag trodde jag att folkpartister trodde på folkbildning och möjlighet till mötesplatser för människor. Nu vill en folkpartist riva en våra sista mötesplatser i Aspudden. Hoppas du har bra egna mötesplatser i ditt villakvarter där du bor, Vi ses på ICA!

159. Rolle - 13 oktober 2009

Tänk om ni hippiewannabes kunde lägga den här energin på något vettigt istället. Vad är det att bråka om? Va? Ett gammalt ruckel får ge plats åt en förskola. Det behövs verkligen här i Aspudden. Eller ska ni fostra barnen i era sunkiga eko-kollektiv också? Rolle säger: Riv skiten NU!

Maria - 14 oktober 2009

Rolle,
Det är inga hippewannabes som stider i kampen om Aspuddens badhus. Vi är en blandning av olika människotyper som råkar bo just i Aspudden. Vi behöver lokaler som förenar våra olikheter. Just ett badhus är ju en alldeles utmärkt samlingsplats, eller vad tror du?
Maria

Anna - 14 oktober 2009

Rolle! Jag bor i ett fristående hus i Aspudden, fostrar inte min son i ett sunkigt eko kollektiv och jag är inte en hippiewannabe. Jag är en egen företagare, ensamstående småbarns mamma med bra inkomst, röstandes på moderaterna, äger en bil (säkert miljöbov) som trots allt vill att badet ska vara kvar? Varför? ja det känns lönlöst att ta fram dessa argument för dig. Du kan dock läsa övriga inlägg som vi pro aspuddsbadet har skrivit. Kortfattat… ett felaktigt beslut är taget, på felaktig fakta och med felaktiga underlag.

Kent Karlsson - 14 november 2009

Rolle

Du är en riktig klippa !! Ett verbalt och insiktsfullt geni !!

160. Magnus - 14 oktober 2009

Alltså vad är det här för larv?
BAdet har nu ockuperats av ett gäng kommunister som inte har den minsta respekt för demokrati. De har fått för sig att demokrati är att få som man vill. Men demokrati är majoritetsstyre, något som växlat i Stockholm de senaste 50 åren. Det är också paradoxalt att de grupperingar i samhället som helst av alla vill att vi gemensamt ska äga och besluta om saker nu blir djupt upprörda när så sker, bara för att det inte går deras väg. Hela denna historien är ett flagrant exempel på varför staten och staden inte ska äga byggnader och liknande. Stäm ockupanterna (om ni inte redan gjort det), skicka in polisen och sälj huset.

Maria - 14 oktober 2009

Menar du verkligen allvar ned ditt inlägg? Jag gissar att du inte bor i Aspudden.
MAria

Anna - 14 oktober 2009

Undanber mig för att bli kallad för kommunist. I det här läget handlar det inte om bara vilket parti man röstar på även om just Madeleine o Co lär få ytterst få röster från boende i Aspudden nästa val. Du kan ju inte på fullaste allvar tro och mena Magnus att alla vi som är för att badet ska vara kvar är ”ett gäng kommunister” eller som någon annan skrev, gänget från Liljeholmen. Vi är boende i området som vill ha badet kvar. Varför tycker du att man ska stämma ockupanterna för att de, enligt dig, gör fel när uppenbarligen polikerna, som är framröstade av folket och avlönade med skattepengar, kan göra fel, undanhålla fakta utan att det ska få några följder. Med tanke på att det nu är klargjort att alla som anser att badet ska vara kvar och att ockupanterna faktiskt gör något bra så kan vi kanske vara överens om att din mening ”det är också paradoxalt att de grupperingar i samhället som helst av alla vill att vi gemensamt ska äga och besluta om saker nu blir djupt upprörda” inte har någon betydelse.

Håll nivån något högre!
Funderar dessutom på om inte ev. kommunister skulle anse att du tycker att deras partitillhörighet används som ett skälsord i det du skriver men… det är bara en reflektion…

Hälsningar en som röstat blått, som vill badet ska vara kvar.

eva - 14 oktober 2009

Jag håller med dej – slå ner ockupanterna och alla människor tänker självständigt ….det var väl så dom gör i diktaturer????

Erik, Hägersten - 14 oktober 2009

Magnus, jag är ingen kommunist men däremot en trebarns pappa som tror på att det gagnar hela samhället med vettiga fritidssysselsättningar för våra barn, som exempelvis badhus.

Demokrati handlar för mig också om dialog mellan politiker och medborgare och att politiker tar beslut på riktiga grunder. Hela processen och beslutet att riva Aspuddsbadet är otroligt dåligt skött. Gör om, gör rätt!

Anna Gustin - 14 oktober 2009

Lars Gyllensten lärde mig att alla människor har en skyldighet att göra civilt motstånd om maktens människor handlar uselt och odemokratiskt. Han var väldigt emot att man kallade hederliga medborgares protester för ”civil olydnad”. ”Som om människor vore småbarn som vägrar lyda”, sa han. Han menade att det hade med civilkurage att göra…och att man hade en skyldighet att stå upp mot dumhet. (Han deltog själv i protesterna mot att dårar i stadshuset tänkte lägga ett spår 11 meter från Magnus Ladulås huvud på Riddarholmen), det så kallade 3:e spåret. Frid vare hans minne! Jag är glad att jag fick lära känna honom.

Hur ekonomiskt är det att tänka sig att riva ett nästan 100 år gammal bad? De mesta nybyggnationerna är ju bara smäck…medan de som byggdes för så länge sedan oftast är oerhört bra byggt och borde av den anledningen ses på som något man SKALL renovera… som vi har en skyldighet att rusta regelbundet. I mina ögon är det på gränsen till kriminellt att underlåta underhåll under så lång tid som staden gjort här.

Skeppsholmsbron vaktades på det sättet dygnet runt under en lång period då man befarande att de tänkte riva den nattetid. Varje gång jag går över Skeppsholmsbron idag så skänker jag en tacksamhetens tanke åt dem som vaktade den, som slogs för den …och som tack och lov lyckades rädda den. Den bron har så mänskliga mått…allting är sammanfogat på ett perfekt sätt…när man går över den bron (en av Stockholms äldsta broar) så blir man lycklig.

Läste i SvD häromdagen att också protester mot rivningar och stora omdaningar av Stockholm kommit till stadshuset från Europas ledande organisation Europa Nostra…angående Asplunds Stadsbibliotek.
Magnus/Rolle har inte riktigt klart för sig vad demokrati är.

Kent Karlsson - 14 november 2009

Magnus

Det är väldit lätt att se att du bara ”tycker” något. Att ha en åsikt ( motstridig eller inte )är att vara medveten om fakta och att argumentera i enlighet med detta vilket ditt inlägg inte ger prov på direkt !! Om du inte är med i matchen så kliv åtminstone ned på bänken så att du ser matchen.

Kent - 17 november 2009

Hej Magnus

Jag upprepar vad jag skrev till ”Rolle”
eftersom du verkar vara lika påläst som honom i den pågående debatten:

Du är ett verbalt och insiktsfullt geni !!

161. Lotta Hedin - 14 oktober 2009

Vad gäller ”nya” dagis kan jag upplysa dem som gjort de senaste inläggen om detta:
Det har inte varit tal om att bygga en ny förskola ämnat att generera fler förskoleplatser, utan att bygga en ny förskola för att flytta en redan befintlig förskoleverksamhet till nybyggda lokaler (på marken där Aspuddsbadet står idag). Det blir inga fler dagisplatser i Aspudden genom att flytta ett redan befintligt dagis (förskolan Grågåsen till Aspuddsbadet) samt eventuellt tvinga ett föräldrakooperativt dagis (förskolan Flygande mattan) att lägga ned sin verksamhet, genom att ta ifrån dem badhusets gård, vilken de sedan flera år nyttjar som sin dagisgård. Enkel matematik.

162. eva - 14 oktober 2009

Svar till Rolle/Magnus !
Badet är under bevakning av BADVAKTER som skall försöka rädda det undan den rivning av Aspuddsbadet som tagits med en knapp majoritet.
Jag är jättebesviken på den som har ansvaret i vårt samhälle. Man blir rädd om alla beslut som tas är på lika svaga grunder.
Man har dolt fakta, nekat all diskussion, spridit felaktigheter och rena lögner. Detta fortsätter…ÄR DET DEMOKRATI???

Jag är snart 65 år, inte kommunist, men tror att vi måste värna om ett samhälle där alla får plats och där man inte bara ser till egen kortsiktiga vinning.
Ang. eko-kollektiv – vi har ansvar för vår framtid -även du – hoppas du lär dina barn något om det.
Ang. byggandet av förskola: det är något man hittat på i sista minuten…låter bra! Läs om Grågåsen…
Man får inte alltid som man vill…kan det också gälla politiker som ska bevaka våra intressen???
Gör ett besök och prata med alla engagerade badvakter – kan vara lärorikt!!!

163. Ola - 14 oktober 2009

Men snälla Magnus, lugna ner dig. Demokrati handlar väldigt mycket om HUR man utövar sin makt, inte bara VEM som äger den. Och i det här fallet har de demokratiskt valda politikerna agerat på ett odemokratiskt sätt. Det kan faktiskt hända, även i en demokrati.
Antingen skiter man i att värna om demokratins grunder, eller så kämpar man för att de efterlevs.

Det vore ju utmärkt om de ville sälja byggnaden, men i det här fallet vägrar de ju. Så där är vi överens.

164. Anna - 15 oktober 2009

Igår skrev jag ett inlägg om vad jag tycker om att överklagan blev underkänd för att ett protokoll inte var justerat i rätt tid…. det tog ni bort… undrar varför? Kan det ha att göra med att ni ogärna skyltar med att ni maskar vissa stunder för att driva igenom det ni vill gå igenom??

Liten förklaring tack!!

teodork - 15 oktober 2009

Hej Anna!

Det finns ett inlägg under fliken ”Medarbetare” skrivet av dig som handlar om protokollet, det kan inte vara det du menar?
Där har jag också svarat på hur hanteringen av protokoll i stadens samtliga nämnder går till, och att borgarrådet inte har något inflytande över hur protokollen hanteras.

Ha en riktigt trevlig dag!
Teodor

Kent - 16 november 2009

Hej Teodor

Vi är många som fått våra inlägg borttagna. Det inlägg som jag skrev var högs relevant då den ifrågasatte den hycklande kritiken av idrottspolitiken. Detta bekräftar enbart min tidigare kritik av detta forum som ett ”torg” för debatter av demokratisk karaktär.

Vilket är ett jävla skämt när ni går in och tar bort inlägg efter eget gottfinnande med standard förklaringen att tråden saknar relevans.

Förhoppningsvis så kommer ni efter nästa höst att vara politiskt helt irrelevanta.

Jag vill att du publicerar loggen som registrerar alla operationer gällande denna blogg så att vi kan se att det du säger stämmer.

Den bör rimligen vara offentlig handling då detta är ett offentligt forum.

Jag hoppas att du inte kommer att säga att det inte finns någon sådan logg – då skulle det bara visa att ni klnatat er
ännu en gång

165. Mike - 19 oktober 2009

Något måste bli fel, Madeleine Sjöstedt.
Jag har läst de fyra bloggen som du har skrivit under och har läst kommentarerna. Du har ingen som helst stöd for ditt beslut om bad rivningen.
Jag läst olika tidningsartiklar om Aspuddsbadet och har sett ingen som helst support för ditt beslut heller.
Dessutom har jag träffat folk, har diskuterat rivningen, och har inte hört en enda person som stödjer ditt beslut.
Var finns demokrati på grässröttsnivån? Är de som styr Stockholmsstad blinda, döva, okunniga och struntar i folkets viljan? Har Madeleine Sjöstedt inte sett hur arga folket är över hennes likgiltighet?

166. Anna - 21 oktober 2009

Varför la dåvarande ordförande i Liljeholmens stadsdelsnämnd,Kristina Alvendal, och Co ned daghem i Aspudden för ca tio år sedan? Bl.a stängdes daghemmet på Torsten Alms gata vid Aspuddsparken bara två år efter den dyra renoveringen. Politikerna motiverade nedläggningarna p g a det kommande minskning av barnantalet i stadsdelen. Det visade sig dock att efter ett par år var dagisköerna långa i stadsdelen.
Bristen på förskoleplatser har orsakats av politikernas inkompetens och är en dålig ursäkt för att riva badhuset.

Aspudden förlorar en del av sin trevliga småstadskänsla om badet rivs. Trots att jag inte är någon badfantast gick jag i babysim med min dotter i Aspuddsbadet för flera år sedan just för att det lilla badet låg så nära hemmet och simningen var lagom trevligt och prestationslöst för att passa oss. Det hade aldrig blivit av att åka till Skärholmens eller Västbergas stora simhallar för att bada med ett litet barn.

Ett litet bad i närheten av hemmet höjer livskvalitén och jag hoppas det skulle vara möjligt för även nya generationer att njuta av denna möjlighet.
Jag hoppas att du ser frågan i ett långt perspektiv och gör allt för att vi här i den växande stadsdelen även i fortsättningen kan ha samma möjligheter till detta ”lyx”.

167. Aspuddsbo - 3 november 2009

Att badet varit eftersatt i många många år är väl känt, men frågan är hur intresserade styrelsen/badhusföreningen egentligen har varit av den frågan?

För flera år sedan föreslog jag att dom skulle försöka k-märka detta bad, jag jobbade då på Riksantikvarieämbetet och hade där jämnat marken för ev. intresse från föreningens sida. En k-märkning innebär bl.a pengar till underhåll.

Jag informerade om detta till den som (enl.honom själv) hade kontakt med styrelsen och jobbade i badhuset. Han hade långt innan uttryckt sin oro för badets framtid till mig.

Döm om min förvåning när han en tid senare sa till mig ”Styrelsen var inte intresserad”. Nä men då kan man väl stå sitt kast då.

Så jag undrar hur seriösa de är som bedriver den här kampanjen att rädda badet.

Karl - 15 november 2009

Ja du Aspuddsbo, det var riktigt oansvarigt av dig att agera som du gjorde. En k-märkning innebär inte alls att man automatiskt får bidrag till underhåll. Det kan dock vara en faktor i bedömnngen av en ansökan om antikvariska överkostnaders som kan uppstå vid underhållsarbeten.

Sen undrar jag varför du beredde vägen hos riksantikvarieämbetet, de har bara att göra med k-märkningar av byggnader som ägs av staten. De övriga k-märkningarna sköts av kommunen och länsstyrelsen.

För att inte tala om att du tycker man ska använda k-märkning i ett felaktigt/lagstridigt syfte – bara för att få pengar.

Nä du, det seriösa engagemanget är just det som vi just nu beskådar i Aspudden. Det letas ekonomiska lösningar för ett långsiktigt förvaltande, man vill fortsätta driva en verksamhet som är omtyckt av väldigt många som bor i området etc.

De som driver kampanjen har hittills visat på att de är mer seriösa än någon inom staden och kan visa på hur staden (också) handlat felaktigt samt hur Madeleine allt mer klammrar sig fast vid sin egen prestige istället för att lösa frågan.

Lisa - 25 november 2009

Jaha det är tydligen k-märkt av nåt slag, och då tyckte Karl att det var oansvarligt att föreslå det. Ja, den inställningen som Karl har visar inte bara ett förakt, utan du framstår dessutom (med nedanstående fakta)som i högsta grad okunnig. Det står varje medborgare fritt att föreslå något utan att man är oansvarlig, enär det inte är kriminella handlingar. Det verkar odemokratiskt att inte få uttrycka en åsikt, men aktionsgruppen de får tydligen bete sig hur som helst.

Kommentar på http://www.DN i dag

”Om politikerna beslutar att det inte ska finnas i Aspudden måste de väl för f-n först utreda om den kulturklassade byggnaden kan användas till någon annan verksamhet. Aspuddsbadet tillhör 1910-talsbebyggelsen och pekas explicit ut i översiktsplanen som extra värdefull.
Ansvariga politiker har förmedlat en bild där man antingen måste riva fastigheten eller ta 14 miljoner av skattemedel till upprustning. Badhusföreningen har erbjudit sig att topprenovera huset för 8 milj. och finansiera detta genom höjd hyra -ingen kostnad för skattebetalarna. genom ideellt arbete skulle denna summa kunna sänkas ytterligare.
Och det finns ytterligare en mängd andra alternativ för byggnadens bevarande som inte utretts. Försäljning av huset och arrende av tomten exempelvis. Dialogen har varit obefintlig, tyvärr.”

Fredrik Leijonhufvud, 11:33, 25 november 2009

168. Karin - 4 november 2009

Svaret finns i alla de mail som skickats till Madeleine Sjöstedt från oss som vill bevara badet !
Svaret om vårt intresse för att bevara detta kulturarv ASPUDDSBADET, finns också att läsa på Madeleine Sjöstedts blogg. Är man intresserad av våra argument går det bra att läsa där. Är man intresserad av ärliga fakta, är det just på alla våra mail och kommentarer man finner ärliga fakta. Vi bidrar heller aldrig till förtal!

169. Kristina - 7 november 2009

Det är bedrövligt Madeleine! Man skäms å dina vägnar. Är det så, att du inte ens besökt badet?

170. Lo Tamborini - 13 november 2009

Vart tog mitt inlägg vägen? Det stod att det skulle granskas, men sedan kom det aldrig upp. Är det rentav censurerat? Förklara gärna varför eller publicera mitt inlägg. Annars blir jag RIKTIGT orolig över hur vår demokrati ser ut egentligen…

Med någorlunda vänlig hälsning
Lo Tamborini

171. Lo - 13 november 2009

Och?
Var är mitt inlägg?

Ser att ”Ola” redan i september i denna blogg kom med följande fråga:

”Ola skriver:

30 september 2009 at 7:13 e m

En fråga till de som driver denna blogg. Det var närapå 170 inlägg här tidigare, nu ser jag bara 142? Vadan detta?”

Och svaret är……?

MVH
Lo Tamborini

172. Christoffer - 13 november 2009

Båda mina inlägg har raderats / censurerats. Vem kontaktar Media? Det här är ju skandal!

teodork - 13 november 2009

Hej Chistoffer!
Inga inlägg har censurerats men det finns flera poster om Aspuddsbadet på bloggen och ibland glömmer man vilket man postat under från början. Det enda som tagits bort är alla kommentarer kring Aspuddsbadet som var postade under fliken ”Medarbetare” eftersom att de inte hörde hemma där. Den borttagningen föregicks dock av en två veckor lång avisering, så att alla skulle ha chansen att posta om sina inlägg på bloggposter om Aspuddsbadet.

Ola - 13 november 2009

Du har fel Teodor, fler inlägg har censurerats, jag skrev om inlägg angående Madeleines bloggande:
https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/10/29/att-blogga-eller-inte-jag-svarar-mot-stockholmarn-inte-medierna/
Och dem plockade du bort Teodor då du ansåg att de inte passade där.

Sen är det för övrigt så att det borde vara på ert ansvar att ni lägger bloggtrådar som hamnat fel under en annan mer passande tråd.
Det är extremt märkligt att du valt att ta bort hela den tråd som rörde ert allvarligt felaktiga beteende angående de protokoll som under 10 dagar var ”borta”.

En fråga till dig Teodor (och Madeleine om hon har tid) , anser du att denna blogg räknas som en offentlig handling? Och i så fall undrar jag om ni diarieför alla inlägg? För det är väl inte som privatpersoner ni agerar här?

Kent Karlsson - 14 november 2009

Nu är mitt och andras tålamod för dina sk ursäkter slut Teodor. Det du säger är rent BS.

Du kan försöka svära dig fri från än det ena och än det andra men vi har i n g e t
förtroende för dig eller din chef. Vi kommer att göra allt för att detta skall skärskådas !!

Om detta betyder något för dig och din chef så kanske ni borde fundera över en alternativ strategi om ni inte har tänkt att skaffa nytt jobb till nästa höst

173. Christoffer - 13 november 2009

Jag kan nu meddela dig som censurerar, vem det än må vara, att media är kontaktade. JK-anmälan kommer under måndagen.

teodork - 13 november 2009

Att alla kommentarer måste godkännas innan de publiceras är kutym på många bloggar, så också hos oss. Att man modererar debatter, dvs ser till att diskussionen håller sig till ämnet och inte spårar ur i personangrepp och liknande, är snarare regel än undantag på forum på internet.

/Teodor

Ola - 13 november 2009

Va bra att du undervisar oss hur man beter sig på bloggar Teodor. Problemet med er blogg är att skrivs av politiker och tjänstemän i tjänsten? Det skiljer sig ”lite” från blondinbellas bloggande, eller håller du inte med?

Sen är det ju så att du även har plockat bort inlägg som inte varit personangrepp, men som du personligen ansett ligga fel i bloggen. Du som moderator ska då placera inlägget på rätt plats, inte ta bort det.

Kent Karlsson - 14 november 2009

Teodor Teodor !!

Det går inte att ta miste på tonen i dina inlägg.

Om denna kommentar ter sig otydlig för dig så kanske ett adekvat mått av självrannsakan från din sida skulle kasta ljus över det som för dig/er är dunkelt !!

Är offentlighets principen något som är bekant för dig och som du anser är viktigt för demokratiska processer och principer ?

Det vore ur en politisk synvinkel en strategisk miss att vidmakthålla ert förakt för medborgarna och demokratin. På annat sätt kan man inte förklara ert agerande på KF eller annorstädes.

Det är inte vi medborgare som visat okunnighet,arrogans och förakt för demokratin och dess processer utan ni som tillhör alliansen .

Om detta är ett offentligt forum så skall detta stå kvar.Om inte så kan du räkna med att vi skall nysta i detta.

Är denna sk debatt till er nackdel tycker du ? Varför inte möta oss i en riktig debatt på ett medborgar möte ??

Är det så att ni undvikit detta för att ni vet att det ni har att komma med är lika med noll??

Denna polemiska situation kanske inte hade behövt vara men det var ert agerande och er arrogans som slog an tonen.

Bara detta att begränsa en tänkt debatt till ett dylikt begränsat ”forum” som en blogg ger en tydlig bild av er vilja att ha en riktig dialog med oss medborgare/väljare/uppdragsgivare.

174. Krastavac - 13 november 2009

Svälj stoltheten och lyssna på folket och RÄDDA ASPUDDSBADET!

175. anne - 14 november 2009

den borliga alliansen har inte varit intresserad av att diskutera nöjligheter som är realistiska utan erbjuder det som de vet är omöjligt att lösa. det är som liljeholmens socialtjänst om inte deras standarderbjudande till dysfunktionellt sjuka godkäns drar man undan fötterna för de sjuka. stockholm präglas av en borglig syn med minimum intresse för kultur och kulturbyggnad, sjuka och handikappade, uteliggare och andra marginaliserade. Men Alliansen har en betryggande ledning i opionssiffrorna så samtliga nämnda frågor är inte det som ligger stockholmare närmast, utan enbart den egna plånboken. Aspuddsbadet kan fungera som en ekonomisk förening vilket borde ha getts som möjlighet från förvaltningen. jag känner igen politikermakten mot folkviljan från almarna, men där vann folkmakten och almarna lever kvar. låt badet leva vidare och vårda kulturarvet

176. Erik L - 14 november 2009

Hej!

I torsdags skickade jag in en JO-anmälan mot Sjöstedt och Konstinen för brott mot offentlighetsprincipen på den här bloggen. Fast i min anmälan där jag bifogade ett inklippt svar från Teodor påstods det att det avviserats en vecka innan att tråden skulle raderas, inte två veckor som nu.

Mvh Erik Lind

177. Lotta Hedin - 14 november 2009

Hej Teodor.

Även jag har fått kommentar borttagen. Jag lämnade den 8 nov under ”En ny idrottspolitik”. Kommentaren handlade verkligen om innehållet i inlägget. Jag gav beröm och satte sedan inlägget i samband med frågan om Aspuddsbadet och uttryckte min förvirring inför att, som jag uppfattar det, Madeleine gör och skriver saker som verkar väldigt motsägelsefulla (som att lyfta fram betydelsen av att lyssna på unga flickor som högprioriterar idrottsanläggningstypen BADHUS och att därför satsa på och omfördela idrottspengar till detta, bara någon dag efter att rivningslovet för Aspuddsbadet beviljades, något som ju Madeleine gått in helhjärtat för p.g.a bristen på pengar. Anser att det är mycket kortsiktigt tänkt.

Vet du vart min kommentar tog vägen och varför den inte är synlig på bloggen?

Jag riskerar väl att även denna kommentar tas bort då den inte handlar om ovanstående inlägg utan refererar till ovanstående kommentarer… Jag kopierar den för säkerhets skull ;o)

En hälsning från Lotta Hedin

178. Aspuddsbo - 25 november 2009

Kommentarer i dag på http://www.dn ang rivningen
Karls kommentar att det är oansvarligt att föreslå lösningar vinner inga sympatier

Socialen borde ingripa mot ockupanter som tar med sig sina barn på inbrott. Vissa människor borde inte ha barn.
Jonas, 11:22, 25 november 2009.

Känns det inte härligt att alla dessa lattemammor och range-roverpappor äntligen NU inser att badet saknas, när besöksantal vart lätt att räkna på en hands fingrar de senaste åren… Helt plötsligt dyker alla dessa personer upp som ”brukar besöka badet regelbundet”, vart var dom när badet såg ut som ett spökhus?
Synd att riva ett stycke kvartersnostalgi, sniket att föreningen som äger badet brytt sig mer om egna förvärv än husets kvalité!
Mathias, 10:12, 25 november 2009.

Ewa-Maria: Varför ska då vi skattebetalare betala för driften av badet, när föreningen inte ens kan sköta den trots 0 kr i avgift. Föreningen verkar bara vilja ha och ha, men inte göra något själv. Uppenbarligen är det inte lönsamt att driva badet, således inte heller för skattebetalarna. Pengarna behövs på annat håll, skatten är redan tillräckligt hög.
Martin, 10:09, 25 november 2009

Jag frågar igen:
Stämmer det att badhusföreningen inte investerat en kr i upprustning trots att de i över 20 år inte betalat vare sig mark- eller lokalhyra? I sådana fall, vart har de pengarna som kommit in via badhuset tagit vägen?
Eller stämmer detta inte alls?
Tacksam för svar.
138, (Webbsida) 09:47, 25 november 2009.

Ockupanterna accepterar inte en demokratisk ordning och beslut. Det är en minoritet som vill påtvinga en majoritet i Stockholm sin vilja att behålla en förfallen badanläggning som dessutom badhusföreningen eftersatt underhållet av. Att skicka kostnaden för upprutsning, underhåll för att en minoritet skall tillfredställas saknar vett och sans. Att därutöver ockupera annans egendom visar på en snedvriden rättsuppfattning.
Oskar, 09:43, 25 november 2009
Jag har bott i Aspudden i 35 år, badet är helt klart en kulturell verksamhet. Men att skjuta fyrverkerier och spela hög musik skrämmde mina småbarn för er själviska akt. Om ni vill försvara badet gör det. Men gör det snyggt. Era problem började när ni dekorerade då är det aktivism på en hel annan nivå och då kommer polisen. Ni klamrade bort chansen att rädda barnen.
Ni klantade bort chansen…, 09:10, 25 november 2009.

det var faktiskt inte så kul att vakna till ”skottlossning”!Man vet ju inte avd som händer.Idioter.. Varför har inte de som är mot rivning kontaktat antikvarie o på så sätt fixat ett skydd mot rivningen…
puckon, 08:29, 25 november 2009

PEER: Om du ockuperar någon annans egendom får du väl även också räkna med att det blir konsekvenser? Jag tror att varken du eller jag, vill ha ett system där alla får göra vad som helst, bara för att ”det är för en god sak”. Att sova med sina barn där anser jag snarare vara allvarligare, hoppas de anmäls till Socialtjänsten.
Martin, 07:52, 25 november 2009.

179. Lo - 25 november 2009

…och här som svar på någons inlägg med kommentarer från dn.se kommer ett annat axplock från samma blogg (det finns hur mycket mer som helst… gå in själva och fälj debatten) /Lo

Såg ni sammandraget:
Skrivet av Lars Epstein 14:15, 25 november 2009 i kategori Utanför innerstan
Rivningen av det anrika Aspuddsbadet med 20 000 besökare om året har inletts. Polisen stormade det 90-åriga badhuset på onsdagsmorgonen och lyfte ut ockupanterna. Det är en sorgens dag för närdemokratin i staden. 4000 namnunderskrifter för badets bevarande, en enig politisk opposition i stadshuset för badets bevarande, en nybildad ekonomisk förening som erbjöd sig att rusta badet och driva det utan kostnad för staden, ingenting hjälpte. Den politiskt ansvariga, borgarrådet för kultur och idrott, Madeleine Sjöstedt (fp) lät sig inte bevekas. Hon brydde sig inte ens om att en enda gång personligen komma ut till Aspuddsbadet och bekanta sig med de lokala förhållandena trots många inbjudningar från den gamla badhusföreningens medlemmar. Politikerna talar ofta och gärna om medborgarinflytande och närdemokrati men när det verkligen gäller så blir det den gamla maktfullkomligheten som segrar

Michael, 15:32, 25 november 2009.

Folkpartiet är numera i mina ögion likställt med auktoritärstyre där man föraktar folkviljan och demokratin. Hur kan det komma sig ayy Sjöstedt inte har haft EN enda dialog med badhusföreningen och inte ens besökt badet hon beslutat ska rivas? Slutgiltiga spiken i kistan för fp.
Tänk att folk engagerar sig så otroligt mycket i frågan, varför tar man inte tillvara detta från politikerhåll?

maria, 15:32, 25 november 2009.

X-man gillar dina konstruktiva inlägg även om vi kanske inte har samma syn i sak frågan. Dock så får jag bara ”404 the page cannot be found” när jag följer dina länkar. Hade verkligen varit intressant att läsa är det bara jag eller någon annan som får samma problem? Fight fire with fire – alltså bekämpa byråkrater med byråkrati. Kan man slå dom i deras egna spel blir dom helt knäckta.

Marcus, 15:19, 25 november 2009.

Finns det ingen känd advokatbyrå inne i stan som kan hjälpa dessa människor mot obildade politiska element ?
Folk i Aspudden är för snälla och godtrogna för att kunna ta i med hårdhandskarna. här gäller hårdföra metoder. Nu., 15:18, 25 november 2009.

Stadsledningskontoret har ansett att en privat aktör borde kunna ta över badet. Vem har sett att detta kungjorts genom annonsering i pressen ?
Nej – just det. Här pågår ljusskygg verksamhet. Vi behöver hjälp av jurister !
Omgående.

Medborgare i Aspudden med omnejd, 15:14, 25 november 2009.

Så himla synd!

jn, 15:11, 25 november 2009.

Re:”Alla gnällspikar!”
Jag jobbar mellan 40-50 timmar i veckan och har ändå tid att hjälpa er ”hippies” att rädda ert bad. Och som gammal politiker-räv så har jag enormt förakt mot politiker. De säger en sak inför valet och gör det motsatta när de väl kommer till makten. Om jag kan ge folket de rätta verktygen som återger makten till folket och förstör för politikernas planer, så gör jag gärna det med glädje. Så sluta gnäll, läs på och skriv överklaganden. Lycka till!!
För er som inte vet hur man skriver ett överklagande till en förvaltning.
http://www.funkaportalen.se/Guide/Stod-service/Ove rklaga-beslut/Overklaga-ett-forvaltningsbesvar/

X-Man, (Webbsida) 15:11, 25 november 2009.

kämpa på aspudden!!!

z, 15:05, 25 november 2009.

Hittade beslutsprotokollet också. Det besvarar många frågetecken…
http://www.insyn.stockholm.se/insynTransFrame.aspx ?id=33&nodeid=356640

X-Man, (Webbsida) 14:52, 25 november 2009.

Det här beslutet, taget av folk i fritidsnämnden, är överklagat till länstyrelsen. Där finns kloka tjänstemän och vi sätter nu vårt hopp till dem. Snart publicerar vi namnen på ledamöterna i nämnden. Allt för att stockholmarna inte skall råka hälsa på dem av misstag.

a swimming generation, 14:52, 25 november 2009.

RE: X-man
Jag vet inte när jag senast såg 240 kommentarer till en artikel på DN. Artikeln hade förmodligen inte blivit av, om det inte vore för ockupationen – och även om den hade blivit av så hade den med all sannolikhet inte fått samma uppmärksamhet.
Struntprat att denna ”civila olydnad” är meningslös. Jag blev insatt i ämnet tack vare ockupationen, och är lika arg på politikernas dövöron som de flesta andra verkar vara här.
Den ”civila olydnaden” är dessutom hyfsat harmlös. Den enda som har skadats verkar vara tjejen som sprang in i en stolpe. Det är ju inget slagfält, om man säger så, de enda fysiska medel som har använts (vad jag förstår) är att polisen har plockat ut aktivisterna. Inte heller det verkar ha gått särskilt vilt till.

Lite civil olydnad kan nog vara sunt för svenskarna., 14:50, 25 november 2009.

Det kommer bli mer civil olydnad i Sverige. Jag förstår inte varför politiker ska slippa att bli granskade och utfrågade av folket som röstar på dem. Det är väl inte så att demokrati slutar vid val vart fjärde år? Kämpa på med aspuddsbadet! Om ni lyckas kommer vi ha 10 nya aspuddsbad nästa år!

peter, 14:47, 25 november 2009.

Jag tycker X-man verkar ha skrivit ett rätt genomtänkt och intelligent inlägg här senast i alla fall.

W. Blues, (Webbsida) 14:43, 25 november 2009

Kämpa på, ni har vanligt folks stöd! Tycker ni har använt bra metoder och jag hoppas att de borgerliga politikerna nån gång fattar att det är fel att använda poliser för att trycka ner majoritetens vilja. Kämpa på!

martin-postenanställd, 14:23, 25 november 2009.

Fortsätt kämpa! Skönt att se att folk faktiskt gör något åt korrupta politiker för en gångs skull. Gå vidare starta en aktionsgrupp (förmodligen redan gjort men ändå) undersök lagliga möjligheter som har nämnts även om dom flesta lagliga alternativen förmodligen redan är uttömda. Fallet är långt ifrån förlorat visa ert stöd på bästa möjliga sätt. Starta en media grupp som tar kontrollen över kontakten med media vinner man mkt på då dessa personer blir mer insatta och därför lättare handskas med journalisters ofta vinklade frågor. Är fullt för en ockupation när inte andra vägar fungerar men ta striden på många fronter.

Marcus, 14:23, 25 november 2009

180. Sören Runolf - 26 november 2009

Politiker! Riv inte Aspuddsbadet utan att först ha en öppen demokratisk dialog med invånarna i Aspudden! Ni folkvalda är ju satta att representera folket och efter bästa förmåga styra, ta beslut etc. i enlighet med folkviljan. Så när ett beslut i en nämnd väcker flera tusen människors protester i en liten stadsdel, som Aspudden, så måste det vara varje god politikers självklara handling att lyssna och starta en dialog.

181. Sören Runolf - 26 november 2009

Madeleine Sjöstedt – Varför inte köra en liten folkomröstning i Aspudden om badet! Vem vet? Du kanske skulle vinna.

182. Sören Runolf - 26 november 2009

Madeleine Sjöstedt, du har hittills i Aspuddsbadfrågan varit en riktigt dålig representant för demokratin.
Låt inte ditt ego förvanskas och ditt förnuft grumlas av maktbegär. Kör inte över de boende i Aspudden! (väljarna?)
Kom ut ur dimman, ta ett djupt andetag och ta tunnelbanan ca7min till Aspudden och börja kommunicera med dem du företräder!
Säger jag som liksom du bor på Söder.

183. Michael Berglöf - 29 november 2009

Bästa Madeleine!

Det är intressant att se hur en frisinnad västgöte förvandlats till en kallhammrad maktmänniska i stockholmspolitiken. Begreppet omnipotens har Du nog hört. Kanske det är dags att Du närmare sätter Dig in i vad det betyder och funderar över i vilken utsträckning den drabbat Dig

Det är dags att Du rannsakar dig själv och släpper på prestigen. Rivningsbeslutet var kanske inte fel på rationella grunder, men när konsekvenserna riskerar att bli så negativa för så många människor borde det vara naturligt med en omprövning.

En omprövning ledde till att Ditt omhuldade projekt att bygga till stadsbiblioteket lades ned. Hade detta gjorts i ett tidigare skede skulle staden sparat en större del av de minst 50 miljoner kronor man nu förlorar.

Som medborgare och skattebetalare kräver jag att Aspuddsbadet bibehålls och används för folkets bästa. Kanske Du också på detta sätt kan återvinna en del av den goodwill som gått förlorad den senaste tiden.

184. Kristin - 29 november 2009

1. Tryggare kan ingen vara
än vår lilla Aspuddsskara,
stjärnan ej på himlafästet
fågeln ej i kända nästet.

2. Stockholm sina trogna vårdar
uti Stadens helga gårdar;
över dem den sig förbarmar,
bär dem uppå nämnders armar.

3. Ingen nöd och ingen lycka,
skall utur dess hand dem rycka.
Stan, vår vän för andra vänner,
sina barns bekymmer känner.

4. Gläd dig då, du lilla skara:
Stockolms stad skall dig bevara.
För dess vilja måste alla
fiender till jorden falla.

5. Vad hon tar och vad hon giver,
samma Madde hon dock bliver,
Hennes mål är blott det ena:
Badets sanna väl allena.

185. Karin - 1 december 2009

Aspuddsbadet är ett smultronställe. Alla vill komma dit, men ingen får komma in. I ett Europeiskt land på 30-40talet fanns en person som hatade vissa medborgare i detta land, spred lögner som eldade på personers drömmar om makt till eliten . Personen stod som en symbol för detta drömsamhälle. Mästrade sina hatobjekt, förminskade dem med en inövad och väl beprövad härskarteknik, men resultatet blev att denna förblindade maktmänniska blev den mest hatade av alla. . Det var en kritisk tid i Europa. Är vi där nu igen? Återstår att se, men man känner historiens vingslag. Det finns alltid en utlösande faktor. Kan det vara Aspuddsbadet? Låt oss hoppas att det inte är så.

186. eva - 1 december 2009

Är du överhuvudtaget intresserad av dessa bloggar – eller ska folk bara ”skrika sig trötta”? Inläggen kommer inte i ordning, fel tider och många olika namn på bloggarna för att förvilla.

Intill nu har det kommit nästan 550 inlägg (+ de som censurerats) på dina bloggar om Aspuddsbadet. Massor med klocka inlägg, värda att lyssna på och begrunda.
Du har svarat på 3 inlägg – tyvärr inget i sakfrågan!
Kallas det att diskutera och skriva mycket på din blogg – vilket du sa i Stadshuset att du gjort?
Jag vill uppmana alla eftersom vi inte får svar här att även skriva sina inlägg till Madeleines brevlåda i Stadshuset.
de blir diarieförda. Ni kan även skicka in gamla blogginlägg en gång till henne på
adressen som är
Madeleine.sjostedt@stadshuset.stockholm.se

187. marie hultqvist - 18 december 2009

nu har du rivit vårt bad
nu har du krossat vårt.
nu har du låtit ett arv gå i graven
är du nöjd nu
gjorde du rätt ?
finns det viktigare
än människor
så kan det kanske vara ”politik ”
för några få
andra får vara många
som bara vill bada (som hobby )
kan ingen betala, så får det vara
Galleria , Arenor ; ja bastu till Harpsund
Vill ju alla ..bevara, ? Peng som Stadshus ger
inflytande , flytande till.. Allt ! som behövs
”vi” väljer ? Ja vi väljer. Fast på olika sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: