jump to navigation

Att blogga eller inte – Jag svarar mot stockholmarn inte medierna 29 oktober 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

Enligt min mening är det fullständigt förkastligt att gå ut och berätta om ett sådant viktigt beslut i sin blogg, som kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) gjorde.

Det skriver Ceclia Jacobsson i en DN-krönika den 19 oktober, några dagar efter att jag här på bloggen skrivit att det inte blir någon tillbyggnad av Stockholms stadsbibliotek. Detta är bara en av flera intressanta reaktioner på mitt sätt att berätta för stockholmarna om vilka som var de viktiga skälen till detta beslut.

Även Roger Mogert blev arg och beskrev det så här för DN.

Jag är chockad över sättet man gör det här på. Vi har hela tiden haft en samsyn och enhälliga fullmäktigebeslut om det här, och så meddelar kulturborgarrådet nu på en blogg att det inte blir något.

Till Radio Stockholm sa han ungefär samma sak.

Det känns jättekonstigt, det är en investering i staden på runt en miljard som vi redan lagt ner 25 miljoner på och det avslutas med ett blogginlägg.

Det var dock inte så att vi försökte hålla det hemligt – hur skulle det gå till – för bara någon minut efter bloggposten skickade vi ut ett pressmeddelande som berättade att all information fanns på bloggen. Och efter det fick jag berätta om beslutet i princip varje massmedium under resten av dagen.

Men det som var viktigt för mig, och som var nytt i detta, var att jag tog chansen att berätta alla de viktiga argumenten för besluten, och inte bara försökte sammanfatta dem kort i ett pressmeddelande eller ett pratminus i DN. Jag tyckte att frågan var så stor att stockholmarna var värda utförligare argument direkt från oss som fattat beslutet.

Ett annat perspektiv på frågan kom från en annan journalist som upprört ringde mig sent på kvällen. Han menade att jag fick stå ”oemotsagd” på bloggen, och att det var ett problem. Vilket ju kanske är det konstigaste argumentet eftersom kommentarsfunktionen på bloggen är öppen för vem som helst.

Dock inte bara för journalister, och jag tror att det är här skon klämmer som mest.

Bloggar och andra internetverktyg har gjort det möjligt för politiker att kommunicera direkt till medborgare på ett helt annat sätt än tidigare när vi var beroende av massmedierna. Och det är gentemot medborgarna som vi har vårt uppdrag. Det är de som har valt mig, och det är dem jag svarar emot.

Madeleine

Kommentarer»

1. Nina - 29 oktober 2009

Stå på dig! Jag läser hellre din blogg än en förvriden sammanfattning i DN!

/Medborgare som läser

2. Pär - 29 oktober 2009

Du gör helt rätt – fortsätt vara en modern politiker, det är så man skapar en världstad!

3. Madeleine Sjöstedt talar ut om sitt bloggande. « - 29 oktober 2009

[…] https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/10/29/att-blogga-eller-inte-jag-svarar-mot-stockholmarn-… Publicerat av Ola Arkiverad i Nyheter Lämna en kommentar » […]

4. Martin E - 30 oktober 2009

Förr eller senare kanske du kommer behöva slänga in en liten disclaimer längst ner på alla inägg, en disclaimer som berättar exakt vem som är avsändare, vem (om någon) som garanterar korrekthet i informationen och informationens legala status.

Är det du som privatperson som skirver, som politiker eller som tjänsteman? Är bloggen en offentlig handling?

Jag tycker om er politiker som tar de här stegen, men jag kan också se problem. Antag att du hade meddelat ett beslut här på bloggen som är direkt krusdrivande på ett börsnoterat företag. Det hade inte sett så snyggt ut jämfört med om informationen först kom via formella vägar som en pressrelease från en myndighet.

5. eva - 30 oktober 2009

Med förvåning läser jag din motivering varför du har en blogg.

Att det är en möjlighet att kommunicera DIREKT TILL medborgarna… inte MED medborgarna (vilket jag kallar att kommunicera)!
Ordet KOMMUNIKATION kommer från latinets communicatio som betyder ÖMSESIDIGT UTBYTE — något görs gemensamt
Att media ofta vinklar fakta, det vet vi, men om alla fakta bara kommer från ett håll kan det också vinklas. Därför tror jag på kommunikation från två håll – då kan en blogg vara perfekt!

Annars håller jag med dig att det är gentemot medborgarna du fått ditt uppdrag och ska svara emot.
Tyvärr fungerar det dåligt

6. Ola - 30 oktober 2009

Mina inlägg angående din blogg väljer man att inte publicera då jag i texten hänvisar till ”byggnaden som inte får nämnas vid namn”. Som jag skrev tidigare så verkar du använda bloggen godtyckligt. Exakt samma sak som du gjorde med Stadsbiblioteket gjorde du med ”byggnaden som inte får nämnas vid namn”. Problemet var att parten för ”byggnaden som inte får nämnas vid namn” är just medborgarna. Där använder du istället bloggen som en brandvägg där vi inte kan nå dig.

Det spännande i det här är att det självklara alternativet om du inte hade en blogg är ju att maila dig. Eftersom alla mail diarieförs (registreras) så är det egentligen långt mycket mer demokratiskt och verkningsfullt att använda mail istället för en blogg.

Nu har ni censurerat mina inlägg 2 ggr för att jag nämner ”byggnaden som inte får nämnas vid namn”. Det visar på den stora bristen i hur ni hanterar detta ”moderna” forum.

7. Malin - 30 oktober 2009

Vaddå är det aspuddsbadet som är ”byggnaden som inte får nämnas vid namn”? Varför får inte den nämnas, det är ju en högst aktuell fråga just nu, där flera journalister som jag pratat med beklagat sig över att de inte kommit till tals med Madeleine angående den, utan bara hänvisats till hennes blogg.
Jag undrar Madeleine, om det är viktigt för dig att ”kommunicera med medborgarna”, varför kom du då inte till det medborgarmöte som aspuddsbadet bjöd in dig till? Om jag förstått saken rätt så OSA:de du inte ens att du inte kunde komma vilket din allianskollega Sten Nordin iallafall gjorde.

8. Kristin - 31 oktober 2009

Hej Madeleine, du skriver att

”Bloggar och andra internetverktyg har gjort det möjligt för politiker att kommunicera direkt till medborgare…”

Det är sant. Och detta har inte endast fördelar.

Just nu är vi en del som är besvikna därför att vi inte får svar på våra kommentarer. Det verkar då som att du inte läser vad vi skriver. Men det gör du kanske? När möjligheten att kommentera ges, känns det ju viktigt att man ser att du läser det man skriver och att man får en reaktion. Annars kanske det vore bättre att kalla det för nyhetssida istället för blogg. Och då ta bort den skenbara ”kommunikationen”.

Eller? För det som är intressant för dig är alltså att kommunicera just ”TILL” – inte ”MED”?

Mvh

Kristin i Aspudden

9. Erik L - 2 november 2009

Jag skulle vilja få ett svar på Martin Es fråga; Är det du som privatperson som skriver, som politiker eller som tjänsteman? Är bloggen en offentlig handling?

10. Mats Lundell - 4 november 2009

Jag blev också censurerad när jag skrev ett inlägg här om ”byggnaden som inte får nämnas vid namn”..
Inlägget handlade om den speciella demokratiuppfattning som Madeleine Sjöstedt visar genom sitt bloggande, en något stalinistisk inställning, där man endast presenterar opåverkbara beslut i ett forum som ger sken av att öppna för en dialog kring besluten. Om bloggandet skulle ha någon verklig funktion så måste politikern i fråga svara på inläggen, annars är det en envägskommunikation. Jag föredrar nog medierna framför denna blogg.

11. Karin - 7 november 2009

Över 1000 Aspuddsbor sitter med GULDRÖSTER till nästa val. Vem vinner GULDET? Alliansen eller Oppositionen?
Svar: Den som RÄDDAR ASPUDDSBADET.

12. Elias Jakobsson - 9 november 2009

”Och det är gentemot medborgarna som vi har vårt uppdrag. Det är de som har valt mig, och det är dem jag svarar emot.”

Vilket skämt! Du, Madeleine Sjöstedt, använder ju i själva verket bloggen som en BRANDVÄGG, som en berlinmur mot de som har valt dig, som du ska representera och tjäna.
Tusentals människor som skrivit namnlistor, mailat, skrivit på din blogg, ringt, gått på alla möjliga politiska nämnder och fullmäktige för att RÄDDA ASPUDDSBADET, har du barrikaderat dig mot, bakom din bloggbarrikad. DU vägrar att prata med och lyssna på människorna som du KÖR ÖVER med ditt historiskty ödesdigra beslut att riva Stockholms finaste badkulturhus.

13. En tigande politiker är en dålig politiker « Från huvudstad till världsstad - 17 februari 2011

[…] annex inte skulle byggas på min egen blogg. Även då kom denna metadebatt igång, ja det debatterades nästan mer än den inställda utbyggnaden. Hon hävdar att det handlar om politiker som ”rycker åt sig initiativet”. Att själv […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: