jump to navigation

Stadshuset först ut – när hela fastighetsbeståndet miljöklassas 14 november 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , ,
trackback

Stockholms stad har ambitiösa miljömål och för en ansvarsfull miljöpolitik. Det ska vi fortsätta med. En del i detta arbete handlar om att tillse att stadens fastigheter förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt. Fastighetskontoret arbetar därför på flertalet fronter mot målet att minska verksamhetens och stadens miljö- och klimatpåverkan. Exempelvis genom energiprojektet, driftoptimering, gröna hyresavtal, anläggandet av gröna tak och urbana odlingar och den påbörjade uppbyggnaden av ett miljö- och kvalitetsledningssystem. Nu påbörjar vi nästa miljöprojekt. Hela fastighetsbeståndet ska miljöklassas!

Fastighetsnämnden kommer på nämndmötet den 22 november ge kontoret ett uppdrag att genomföra en förstudie för val av miljöklassningssystem till det befintliga fastighetsbeståndet. Förstudien kommer att beröra fem byggnader, varvid en är självaste Stadshuset. Det är otroligt roligt att vi kan miljöklassa en så historisk byggnad.

Utifrån förstudien kommer sedan en tidsplan för miljöklassning av befintligt bestånd att upprättas. Detta kommer på ett bra sätt att komplettera det befintliga miljöarbetet och medföra en kvalitetsstämpel på beståndet, d.v.s. de fastigheter som Fastighetskontoret förvaltar. En aktiv och attraktiv hyresvärd som hjälper verksamheterna och kunderna att uppnå högt satta miljömål.

Ett väl fungerande fastighetsbestånd har många fördelar och ett flertal miljöklassningssystem har utvecklats som verktyg för att bedöma byggnaders prestanda. I Sverige är följande miljöklassningssystem vanligast: EU Green Building, Miljöbyggnad, LEED och BREEAM. Systemen har olika fokus och omfattning men är alla värdefulla verktyg, beroende på byggnadstyp.

En miljöklassning av en befintlig byggnad bör inte heller ses som en engångsföreteelse utan som en del av ett långsiktigt förbättringsarbete. Desto högre nivå/betyg som uppnås desto fler krav måste uppfyllas och desto mer arbete krävs. Ett vanligt sätt att arbeta är att välja en ”lagom” nivå som utgångsläge, en nivå som i dagsläget kan hanteras. Kraven som inte uppfylls direkt formuleras om till en handlingsplan, för att till kommande omcertifieringstillfällen ta fler poäng och därmed erhålla en högre klassning. Metoden möjliggör att både verksamheterna och förvaltningen har tid på sig att bygga upp kompetens och rutiner och arbeta mot en ständig förbättring. Slutmålet är byggnader, förvaltning och inomhusmiljö i toppklass.

Miljöklassade fastigheter leder till en effektivare förvaltning, bättre miljö samt är dessutom ett steg mot visionen om ett Stockholm i världsklass. Stockholm ska även fortsättningsvis vara ett internationellt föredöme i klimatarbetet!

/Madeleine 

TV4: Nyheterna Stockholm (ungefär 1.20 min in sändningarna)

Kommentarer»

1. Fatighetsnämndens flerårsbudget fokuserar stort på miljöarbetet « Från huvudstad till världsstad - 25 april 2012

[…] och även leda utvecklingen för att minimera miljöpåverkan från stadens byggnader ska hela fastighetsbeståndet miljöklassas. Inom de närmaste fem åren beräknas cirka 100 byggnader, eller cirka 20 byggnader per år, att […]

2. Stockholms stadshus – nu miljöcertifierat! | Från huvudstad till världsstad - 30 april 2013

[…] Fastighetsnämnden har vi bestämt oss för att alla fastigheter vi äger och förvaltar ska miljöklassas. Det kommer att bli en utmaning med sådana unika hus som Stadsbiblioteket, Kulturhuset och […]


Lämna en kommentar