jump to navigation

Stockholms stadshus – nu miljöcertifierat! 30 april 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

 Stadshuset             BREEAM

                            Foto: Yanan Li

Någon frågar sig säkert varför man ska ge sig på att miljöcertifiera en byggnad som Stockholms stadshus. En kulturhistorisk ikon, en unik byggnad både vad det gäller utformning och användning. Det måste väl vara jättesvårt att göra Stadshuset mer miljövänligt med tanke på alla krav, regler och hänsynstaganden som en sådan byggnad omgärdas av?  Eller så kan man tänka tvärt om. Om man verkligen menar allvar med att göra Stockholm till en hållbar storstad – varför inte börja med stadens signaturbyggnad?

I Fastighetsnämnden har vi bestämt oss för att alla fastigheter vi äger och förvaltar ska miljöklassas. Det kommer att bli en utmaning med sådana unika hus som Stadsbiblioteket, Kulturhuset och Stadsmuseet.  Den konkreta ambitionen är att klara av 20 om året de närmaste fem åren.  Men det går inte att hoppa över arbetet med att mäta och jämföra sig om man utvecklas så snabbt som möjligt. Om vi ska lyckas med vår ambition att ha ett miljö- och klimatarbete i världsklass måste vi se till att systematiskt utmana våra egna prestationer.

Nästan alla miljöklassningar av byggnader är skapade för nyggbyggnationer. Det är naturligtvis inte optimalt att använda en sådan modell för sedan länge byggda unika kulturbyggnader. Glädjande nog håller det mest använda miljöklassificeringssystemet i världen, BREEAM, på att utveckla en internationell standard för redan existerande byggnader. Den kallas ”BREEAM-in-use” och det är inom denna standard som stadshuset har klassificerats.

Stadshuset är som första stadshus i Europa, utanför BREEAM:s hemland Storbitanien, klassificerat och det med betyget ”good”.  Nästa byggnad på tur är Oscarsteatern. Sedan fortsätter vi enträget mot slutmålet – byggnader, förvaltning och inomhusmiljö i toppklass.

TV4 har gjort ett inslag för den som är nyfiken, det börjar 01:10 in i programmet och du hittar det här 

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: