jump to navigation

Ny upphovsrättslagstiftning: Utskottet på Folkpartiets landsmöte har bifallit Madeleines motion 19 november 2009

Posted by annaws in Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

Just nu pågår Folkpartiets landsmöte i Växjö. Madeleine har tillsammans med ett antal andra folkpartister skrivit en motion med förslag om en ny upphovsrätt på Internet. Motionen har nyss bifallits av utskottet för näringspolitik och företagande, vilket visar att det finns ett stort stöd inom Folkpartiet för en ny upphovsrättslagstiftning. Motionen kommer att behandlas av landsmötet imorgon.

För en ny upphovsrätt på Internet

Motionärer: Madeleine Sjöstedt, Stockholm, David Ekstrand, Uppsala, Daniel Forslund, Johanneshov, Jonas Förare, Spånga, Erik Jennische, Stockholm, Seved Monke, Stockholm, Teodor Koistinen, Stockholm, Olle Nilsson, Umeå, Patrik Silverudd, Stockholm

Förslag till landsmötesbeslut:
1. att partistyrelsen ges i uppdrag att verka för en utredning om en ny upphovsrättslag

2. att partistyrelsen ges i uppdrag att utarbeta Folkpartiets ställningstagande kring den nya upphovsrätten med utgångspunkt i den positiva syn på Internets möjligheter till informationsspridning som ges uttryck för i motionen

3. att den nya upphovsrättslagstiftningen måste söka efter en bättre balans mellan upphovsrättsinnehavares intressen och allmänintresset genom att utöka de legala möjligheter fildelningen och andra tekniker ger

Under de senaste åren har användningen av Internet och de möjligheter till informationsutbyte, åsiktsbildning, faktainhämtning och kulturkonsumtion som detta ger lett till mångaviktiga diskussioner. Genom nya lagar och domslut ställs nu frågan på sin spets. Ska politikens uppgift vara att sätta gränser för Internets användning eller att söka efter metoder att bejaka den nya tekniken?

Enligt vår bedömning är behovet av en ny sammanhållen lagstiftning för upphovsrätten på Internet akut. Dagens lagstiftning tar uppenbarligen inte hänsyn till den positiva kraft för kunskaps-, kultur- och informationsutbyte i världen som finns i fildelningen och i andra tekniker, utan pressar in något helt nytt i en form som försökte lösa 1900-talets upphovsrättsproblem.

Målet för en ny lagstiftning ska alltså inte vara att förhindra fildelning, som Pirate Bay-domen och Ipred-lagen kommer att leda till. Målet ska i stället vara att skapa en lagstiftning som både gynnar den kunskaps- och kulturexplosion som fildelning och annan teknik innebär, samtidigt som man skyddar upphovsmännens intressen. Även med ett kort historiskt perspektiv är det svårt att förstå varför det skulle vara omöjligt.

Man ska betala för musik och film som man laddar ned på Internet om någon äger upphovsrätten till den. Men i dagsläget är det t.ex. mycket svårt för den enskilde personen som laddar ned musik från t.ex. The Pirate Bay att veta om den är upplagd lagligt eller inte. Risken är alltså att många människor låter bli att ta del även av det lagliga utbudet som finns.

Det vore en katastrof. Att kriminalisera teknik som möjliggör för människor att ta del av kunskap och kultur de aldrig haft tillgång till tidigare är stötande. Internet är något av det största som hänt mänskligheten, fullt jämförbart med revolutionen kring boktryckarkonsten. Tillgängligheten till information via Internet är vårt århundrades viktigaste bildnings- och kulturfråga. Vi måste alltså förhålla oss till detta på ett öppet och konstruktivt sätt. Därför är också utmaningarna för politiken svåra. Lagstiftningen måste utformas så att den överlever ett par decennier.

Många komplicerade frågor ställs på sin spets. Hur ska en lagstiftning se ut som tillgodoser de motstridiga
intressen som kan finnas mellan upphovsmän och användare? Självklart måste vi ha ett system där artister kan få betalt för sina alster, men samtidigt måste kunskapstörst och kulturutövande uppmuntras. Var är det rimligt att gränserna för upphovsmännens äganderätt går, och hur lång tid ska upphovsrätten gälla?

Dessa frågor och många andra som finns i debatten kan inte besvaras genom förändringar i praxis eller anpassningar av EU-direktiv. Det behövs en djupgående analys av hur de viktiga värdena av yttrandefriheten, kunskapstörsten och upphovsrätten ska kunna garanteras på Internet i framtiden. För Folkpartiet med sin tradition till försvar för individens rätt till förkovran och kamp för människors rätt att uttrycka sig och skapa opinioner är en ny politik kring upphovsrätten nödvändig. Denna politik måste omsättas i handling. Därför måste Folkpartiet verka för att tillsätta en utredning för att modernisera lagstiftningen kring upphovsrätten på Internet.

Anna

Kommentarer»

1. Lars_Erick - 19 november 2009

Utmärkt! Internet, det viktigaste sedan boktryckarkonsten. Precis som jag skrev för sådär ett år sedan…
Håller tummarna.

2. Anders Widén - 19 november 2009

Vad trevligt. Vad roligt! Det här känns så bra efter en lång tid i tron att FP hade förlorat alla sina grundläggande värderingar!

Tack från en sosse!
mvh
Anders

3. Nu är det landsmöte! « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka - 19 november 2009

[…] Christoffer Fagerberg, Per Altenberg, Nina Larsson, Linnéa Darell, Anders Widén, Johanna Melén, Madeleine Sjöstedt , Fredrik Pettersson, Ola Möller, Holmqwist, Sebastian […]

4. farmorgun - 20 november 2009

En mycket väl formulerad motion som det ska bli intressant att se om landsmötet förstår innebörden av. Men å andra sidan är slutklämmen ”att tillsätta en utredning för att modernisera lagstiftningen kring upphovsrätten på Internet” rätt tandlöst. Om motionärerna hade lagt till … för att ”i motionens anda” modernisera lagstiftningen … då hade en Ja på landsmötet betytt något.

5. Daniel Rhodin - 20 november 2009

Hurra! Håller tummarna.

6. Erik - 20 november 2009

@Farmorgun,

Så här står det i yrkande 2, högst upp: ”2. att partistyrelsen ges i uppdrag att utarbeta Folkpartiets ställningstagande kring den nya upphovsrätten med utgångspunkt i den positiva syn på Internets möjligheter till informationsspridning som ges uttryck för i motionen”

7. FP sade ja till att utreda ny upphovsrätt « Från huvudstad till världsstad - 21 november 2009

[…] Folkpartiets landsmöte sade just ja till den motion som jag tillsammans med andra har skrivit om en reformerad upphovsrätt. Partiet ställer sig därmed bakom en utredning som ser över vilka förändringar som behövs av […]


Lämna en kommentar