jump to navigation

SKL bjuder in bokbranschen till e-bokssamtal 16 december 2013

Posted by angusthlm in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , ,
trackback

Många har efterfrågat en långsiktig och hållbar modell för hur biblioteken ska kunna ge medborgarna tillgång till e-böcker. Nu bjuder Sveriges kommuner och landsting (SKL) in bokbranschen till samtal om en ny överenskommelse för utlåning av e-böcker. Madeleine som är ordförande i SKL:s kultur- och fritidsberedning intervjuas idag om detta i Sveriges radios kulturnytt, läs och lyssna här.

Bibliotek kan fritt låna ut de böcker de önskar till sina låntagare. Men rätten att kunna göra det gäller bara så länge böckerna är tryckta på papper. För digitala böcker gäller helt andra regler.

Dagens regler innebär bland annat att biblioteken måste betala för varje utlån. Det har inneburit skenande kostnader för biblioteken i takt med att e-bokutlåningen har blivit allt mer populär. Vissa kommuner har därför infört utlåningstak för e-böcker och andra har helt stängt ned utlåningen under en viss tid. Men reglerna innebär också att förlagen kan neka biblioteken att låna ut en viss bok, exempelvis när den är nyutgiven.

SKL har formulerat sex utgångspunkter inför kommande samtal med bokbranschen:

  • Alla böcker ska finnas tillgängliga för biblioteken att låna ut direkt när de ges ut. Det bör inte finnas några begränsningar för hur många gånger biblioteken får låna ut en och samma bok. Böcker kan kosta olika mycket att låna ut beroende på ålder och efterfrågan.
  • Varje bibliotek bör själv bestämma hur tillgängliga olika titlar ska vara beroende på vilka kostnader biblioteket är villigt att ta. Det behöver till exempel vara möjligt för varje bibliotek att sätta en gräns för hur många som kan läsa en titel samtidigt.
  • I dag saknas det regleringar för hur uppgifter om låntagare får användas. SKL anser att sådana regleringar behövs.
  • Det är viktigt att biblioteken kan erbjuda medborgare ett brett sortiment av titlar. Biblioteken har ett läsfrämjande uppdrag, och med hjälp av e-böckerna kan de öka läsningen hos grupper som man tidigare haft svårt att nå ut till.
  • Den e-litteratur som ingår i bibliotekens utbud bör inte kunna dras tillbaka utan att biblioteken får möjlighet att erbjuda litteraturen på annat sätt. Detta för att tillgången till litteratur ska kunna säkerställas över tid.
  • Biblioteken behöver i sitt arbete med digitala bibliotek ha tillgång till en nationell teknisk plattform. Via plattformen ska de effektivt kunna arbeta med sin utlåning av e-böcker. Staten är bäst lämpad att ordna en sådan plattform.

Målet med samtalen är att komma fram till en ny modell för utlåning av e-böcker som gör att biblioteken kan följa med låntagarna när allt fler tar steget ut i den digitala världen.

/ Anders

Läs mer om detta i SKL:s PM angående SKL:s utgångspunkter för e-böcker på folkbibliotek
Läs Rasmus Jonlunds (FP) Ge biblioteken makten över e-böckerna

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: