jump to navigation

Inför demokratikriterium i upphandling av kommunikationstjänster 19 april 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Internet och kulturen.
Tags: , , , ,
trackback

I onsdagens Uppdrag granskning berättades det om TeliaSoneras samarbete med flera diktaturer i Östeuropa och hur det har möjliggjort att länder som Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland fått tillgång till information om ”journalister, människorättsaktivister och oppositionella” som uppfattats som ett hot mot regimerna. Många frågor lämnades i programmet obesvarade och jag konstaterar att TeliaSonera blir svaret skyldig. Den officiella bilden stämmer uppenbarligen inte överens med hur det verkligen går till i TeliaSoneras utlandsexpansion.

Stockholm stad, med över 40 000 anställda, har avtal med TeliaSonera för mobiltelefoni. Vid nästa upphandling av kommunikationstjänster i staden vill jag att det ska finnas ett demokratikriterium med som en parameter i upphandlingen.

Staden ska inte genom sina avtal indirekt via TeliaSonera, eller annat företag heller för den delen,  bidra till att säkerhetstjänster i några av världens mest brutala diktaturer får fri tillgång till all information eller stödja företag som medverkar till systematiska trakasserier och fängslanden av oppositionella.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Oskar Eriksson - 19 april 2012

Madeleine, kan du inte skriva ett blogginlägg med dina bästa tips inför kulturnatten?

Tack på förhand

2. Mattias - 21 april 2012

Jag tycker nedan stycke är väldigt intressant.
Hade man haft ståndpunkten att inte ge all information till något land, oavsett om det är en diktatur eller ej, så skulle detta aldrig vara ett problem.
Inte heller när länder som varit demokratiska slutar att bli det.

Kommentera gärna.

”Staden ska inte genom sina avtal indirekt via TeliaSonera, eller annat företag heller för den delen, bidra till att säkerhetstjänster i några av världens mest brutala diktaturer får fri tillgång till all information […]”

3. Stefan Beckman - 21 april 2012

Intressant upphandling när det visar sig att alla operatörer sitter i knäet på varandra vad det gäller nätkapacitet i europa…

4. PelleSthlm - 21 april 2012

Det är att äventyra folks rätt till ett arbete i Sverige att komma med såna här uttalanden!! Har du räknat med hur många som får sluta på Telia om det här blir verklighet!? Jag är inte särskilt imponerad av politikers sätt att slå ut sin egen arbetsmarknad i SVerige!!!

5. Vava - 21 april 2012

Vilket skämt. Tror du verkligen att något telebolag eller några andra branscher kan uppfylla de krav på demokrati mm som ni förväntar er i verksamheter i vissa länder? Är nog en smula optimistiskt. Borde inte t ex Kina m fl räknas in i länder som inte följer mänskliga rättigheter. Inlägget låter mest som politisk retorik

6. Kerstin Ljungberg - 22 april 2012

Hurra! Telia är det värsta som hänt mig. Känns som att äntligen klarat att skaka av sig en blodigel.

Bra av Dig att genomföra detta byte av leverantör.

Stefan Beckman - 23 april 2012

”Hurra! Telia är det värsta som hänt mig” ..eh va? Telia är ett kommunikationföretag ingenting annat. Om dina värsta problem är av den digniteten så kan du nog lugnt leva vidare. Byt operatör, det står dig fritt i Sverige.


Lämna en kommentar