jump to navigation

Nya Slussen 2 maj 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Gamla förslaget, med hög exploatering

Nya förslaget, med betydligt lägre exploatering och bevarade siktlinjer

Nya Slussenmodellen

 
Just nu presenterar Alliansens gruppledare i Stadshuset det nya utställningsförslaget över Slussen. För mig är Slussen hjärtat i Sverige. Stockholm uppstod just kring detta sund och platsen är en mycket viktig kollektivtrafikknutpunkt.

Slussen måste bli en perfekt mötesplats för de olika trafikslagen; buss, tunnelbana, bilar, cyklar och gående. I framtiden kommer sannolikt också en spårvagn trafikera bron mellan Södermalm och Slussen. Slussen måste också bli en mötesplats med upplevelserika offentliga rum, samtidigt som vi bevarar den vackra vyn över Mälaren och Saltsjön. Siktlinjerna får varken byggas bort eller för.

Glädjande nog skiljer sig det nya förslaget kraftigt från det förslag som ställdes ut för drygt ett år sedan. De byggnader som skymde utsikten över Mälaren och Saltsjön är numera helt borta, och exploateringsgraden är betydligt lägre. Den ”mur” som i det tidigare förslaget reste sig på Södermalmssidan är även den borttagen och istället har denna ersatts med promenadvänliga sluttande avsatser, vilket gör platsen betydligt mer tillgänglig.

Från Folkpartiets synvinkel är det nya förslaget välkommet. Vi har hela tiden drivit på för att utsikten och siktlinjerna måste bevaras och att det förra förslaget gav ett alltför massivt intryck. Det är naturligtvis glädjande att vi fått gehör för våra idéer inom Alliansen.

/Madeleine

 Så här skrev jag om det förra utsällningsförslaget: https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2010/01/25/nya-slussen-kraver-eftertanke/

Andra bloggar som skrivit om Slussen:

Lotta Edholm: http://lottaedholm.wordpress.com/?s=slussen 
Stockholm Skyline: http://www.stockholmskyline.se/
Yimby: http://www.yimby.se/

Kommentarer»

1. Nya Slussen « Filipssonetc - 18 maj 2011

[…] bloggposter om detta: Mark Klamberg, Madeleine Sjöstedt, Lotta Edholm Arkiverad under Aktiviteter ← Oh No, Not another blog, Oh Yes! […]


Lämna en kommentar