jump to navigation

Nya Slussen kräver eftertanke 25 januari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

Idag har förslag inför samrådet för ombyggnationen av Slussen presenterats. För mig är Slussen hjärtat i Sverige. Här möts Saltsjön och Mälaren. Stockholm uppstod just kring detta sund och varje tunnelbanelinje måste passera denna knutpunkt. Att Slussen fått stå och förfalla är inget annat än en skandal. Men nu ska det bli ändring.

Slussen måste inte bara bli en perfekt mötesplats för olika trafikslag; buss, tunnelbana, bilar, cyrklar och gående. Slussen måste också spegla det unika för Sveriges huvudstad. Närheten till vatten och åskådliggörande av den natur som gör Stockholm så speciellt – här genom Söders höjder – är avgörande för stadsbilden. Med viss bävan ser man därför den höga exploatering som bilderna på förslaget visar. Lotta Edholm har kommenterat detta. DN visar bilderna.

Beslut måste fattas snart – men av gestaltningen återstår en del.

Madeleine

Kommentarer»

1. Petra Ulsén - 27 januari 2010

Varje tunnelbanelinje måste passera denna knutpunkt? Var exakt ligger Slussen på sträckan Kungsträdgården-Akalla, Kunkgträdgården-Hjulsta?

Bonde.

2. Dave - 29 januari 2010

Varför låter man inte medborgarna och stadens boende få sin röst hörd när det gäller den nya slussen?

När det gäller att välja mellan färdiga, godkända och realistiska förslag så är folk i staden lika bra, om inte bättre lämpade att rösta på ett vinnande alternativ, än en i sammanhanget väldigt liten grupp politiker.

Så varför ges inte folket denna möjlighet att påverka sin stad?

Detta är en typisk fråga där folkomröstningar och rådslag är fantastiska verktyg att nyttja. Staden är folkets, så låt då folket vara med och utforma den.

3. Andreas Bergström - 1 februari 2010

Fast jag kan inte hålla med om att det är hög exploatering. Där husen ska ligga är det nu bussparkering och motorled, hur kan det vara ett problem att bygga där? Det fula tas bort och det blir mer öppet vatten. Byggnaderna på skisserna är i och för sig fantasilösa glasgrejer, men det är ju många år innan det ska bestämmas. Man kan ju tänka sig hus med fin fasad och fönster i stället. Kanske till och med ett spännande landmärke, en vågad byggnad?

Det som bekymrar mig är vart Debaser tar vägen. Jag menar helt allvarligt att Debaser är lika viktigt för Stockholms kulturliv som Dramaten eller Stadsteatern. Vem skulle föreslå en totalrenovering av Kulturhuset utan att förklara vart Stadsteatern ska ta vägen under tiden?

Madeleine Sjöstedt - 2 februari 2010

Hej
det som oroar mig är att man helt bygger igen Södermalmstorg, men jag tror som du att det är en fråga om att bygga smart. Då kommer det att lösa sig.
Debaser! Rätt. Detta måste lösas innan man börjar riva.
Madeleine

4. Tony Johansson - 3 februari 2010

Hej!

Det som oroar mig är att man satt en komplöett idiot som kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm. Kan du lösa det? Kan du flytta?

5. Malotte W Lönne - 8 mars 2010

Enligt denna sida, http://www.glittra.com/foster2010/, har Stockholm blivit lurat av orealistiska bilder att välja ett förslag som bara gynnar biltrafiken.

Har du någon kommentar?

6. Nya Slussen « Från huvudstad till världsstad - 2 maj 2011

[…]  Så här skrev jag om det förra utsällningsförslaget: https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2010/01/25/nya-slussen-kraver-eftertanke/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: