jump to navigation

Bibliotekens budget på väg upp efter s-märkt nedrustning 27 februari 2008

Posted by annaws in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , , ,
trackback

Stockholms bibliotek gynnas av alliansstyre. Det visar budgetutvecklingen under 2000-talet. Den senaste tiden har bibliotekens budget diskuterats en del i medierna, eftersom den ligger på samma nivå som förra året. Låt mig som svar på detta visa några hard facts:

Under sista året av den förra mandatperioden med alliansstyre, 2002, fick biblioteken ett påslag från staden med 16 mkr. Nettoanslaget ökade därmed med över 7 procent, från 219 mkr till 235 mkr. Under vänsterstyrets sista år vid makten, 2006, låg bibliotekens nettoanslag på 223 mkr, en nedskärning på 12 mkr. Denna brutala s-märkta nedskärning kan man inte kalla annat än nedrustning.

Se tabellen här:

År Majoritet Nettobudget

2001

fp+m+kd

219

2002

fp+m+kd

235

2003

s+v+mp

234

2004

s+v+mp

222

2005

s+v+mp

223

2006

s+v+mp

223

2007

fp+m+kd

226,5

2008

fp+m+kd

226,5 + 35

Tillsammans med moderaterna och kristdemokraterna håller nu folkpartiet på att bygga upp bibliotekens budget igen. Satsningen började förra året, med ett nettopåslag på 3,5 mkr. I år ligger driftsbudgeten på samma nivå, men vi har därtill satsat 35 mkr på en ny biblioteksstruktur, som innebär att biblioteken ska ligga där människor är. Det blir exempelvis ett nytt bibliotek i Högdalen och ett i Kista och fler kommer att komma.

En större satsning än den har inte gjorts på biblioteken i modern tid, men den är bara en början. Min ambition är att bibliotekens driftsbudget inom ett par år ska upp till samma höga siffror som under den förra mandatperioden då folkpartiet ansvarade för kulturpolitiken.

Jag är stolt över att folkpartiet och våra allianskollegor hittills har gått i bräschen för starka bibliotek i Stockholm. Det ska vi fortsätta med.

Madeleine

Kommentarer»

1. Nina - 27 februari 2008

Oj… Jag träffade en massa bibliotekarier från Norrort häromveckan som var jätteupprörda över alla uppsägningar och omstruktureringar som gör att de som är kvar måste jobba ihjäl sig för att bli mer effektiva. Synd att budgetökningen inte gjort personalen gladare…

2. Lars Lundin - 5 mars 2008

Madeleine Sjöstedt säger ordagrant i TV4:s lokala program: ”Kulturnämnden har ett litet sparbeting på en och en halv procent ungefär i år och det drabbade inte biblioteket”. Om 20 tjänster försvinner förutom ytterligare besparingar, har biblioteket drabbats eller ej? Biblioteket åläggs att öka intäkterna med specificerade summor genom försäljning, sponsring etc. Det anses självklart att alla nya mediatyper ska finnas, men anslaget är inte uppräknat, inte ens kompenserat för prishöjningar. Alla inköp sker därför på bekostnad av något annat och styrs alltmer av marknaden. Biblioteket skiljer sig allt mindre från bokhandeln. Mediainköpen läggs till stor del ut på entreprenad p g a vad personalen envisas med att kalla nedskärningar. Huvudsakligen av samma skäl sker en omorganisation. Det finns inga pengar till vikarier. Är underhåll av lokaler som hotar att förfalla verkligen en satsning? Högdalens bibliotek flyttar några hundra meter till mindre lokaler. Är detta verkligen ett nytt bibliotek? Biblioteket i Kista, centralt beläget, flyttar likaså några hundra meter. Stockholms stads budgetavräkning visar ett plus på 467,8 miljoner och finansborgarrådet aviserar skattesänkningar nästa år. Staden spenderar 50 miljoner på Volvo Ocean Race och donerar 2 miljoner till filmatiseringen av Stieg Larssons deckartrilogi. Gör alliansen rätt prioriteringar?

3. annaws - 6 mars 2008

Svar till Lars Lundin:

Kulturförvaltningen har i år ett sparbeting som fördelas mellan de olika enheterna, dock inte biblioteket. Biblioteket har samma nettobudget som förra året, vilket innebär att det inte finns någon besparing från stadens sida. Pris- och lönekompensation har inte använts i Stockholms på mycket länge, oavsett vilken majoritet som har styrt i staden.

De 35 mkr som satsas på biblioteksstrukturen är en historisk satsning på biblioteken i Stockholm. Att Högdalen flyttas till en betydligt mer central plats exempelvis, innebär ett lyft som förhoppningsvis för med sig att ännu fler människor kommer till biblioteket.

När det gäller stadens prioriteringar kan man förstås ha olika åsikter. Budgeten debatterades och fastställdes i kommunfullmäktige i slutet av förra året. I budgeten regleras vad varje förvaltning har att röra sig med för året. Stödet till Volvo Ocean Race och Filmpool Stockholm-Mälardalen kommer inte från kulturnämndens kassa, utan från stadens marknadsföringsbudget. Vi är glada att stadens marknadsföringspengar numera också går till kultur, som exempelvis filmsatsningar.

Anna Wåglund Söderström
Biträdande borgarrådssekreterare (fp)

4. Katarina Lundmark - 6 mars 2008

Stockholms stadsbibliotek har just minskat sin personal med 20 personer för att det inte finns pengar till löner.

Samtidigt kräver politikerna att vi ska öka bibliotekens öppethållande.

Vilken ”bra” idé då att satsa 35 mkr på bibliotekslokaler.

Kanske vill man ha öppna bibliotek utan personal. Vi kan ju hänga en nyckel på en spik utanför porten så kan biblioteksbesökarna själva komma in och låna. Då kan vi ju ha öppet 24/7! Utmärkt! Men det blir ju förstås inga boktips, ingen vägledning bland hyllorna, inga läsecirklar eller skrivarverkstäder för ungdomar och vuxna, inga språkcaféer för nya svenskar, ingen läsfrämjande verksamhet för skolbarn, ingen information om språkutveckling för småbarnsföräldrar, inga barnteatrar, sagostunder eller rimochramsor. Inga författarbesök, ingen hjälp för vuxenstuderande att söka kurslitteratur, inga…

Vill vi ha det så? Eller vill vi ha kunnig personal som har TID att fylla biblioteken med verksamhet och göra dem levande?

Spara på lokaler istället för personal

tycker
Katarina Lundmark, bibliotekarie
Björkhagens bibliotek

5. Lars Lundin - 6 mars 2008

Tvingas biblioteket dra in på 20 heltidstjänster förutom ytterligare besparingar kan ingen på allvar med hedern i behåll tala om en satsning. Högdalens bibliotek flyttar definitivt inte till en BETYDLIGT mer central plats. Marknadsföringspengar till filmprojekt som är till den grad kommersiellt gångbara som det aktuella är ett hån mot all seriös kulturpolitik.

6. Stockholms bibliotekssatsning at Slussenbiblioteket - 8 mars 2008

[…] mer om Stockholms “bibliotekssatsning” här, och missa inte […]


Lämna en kommentar