jump to navigation

Hederspristagarna 2014 15 augusti 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
trackback

hederspriser 2014

Stockholm har ett rikt och levande kulturliv. De som ytterst bär upp detta – nej, det är inte kulturpolitikerna – utan kulturlivet självt. De kulturstipendier, hederspriser, Bellmanpriset, Cullbergpriset och folkbildningsstipendier som staden delar ut varje år riktar strålkastarljuset mot kulturlivets och kulturskaparnas betydelse för Stockholm. Idag håller staden mottagning i Stadshuset för årets stipendiater och pristagare. En högtidsdag.

De som i år mottar Stockholms stads hederspriser, Bellmanpriset och Cullbergpriset är:

Ilon Wikland, bildkonst
Lena Andersson, litteratur
The Salazar Brothers, tonsättare
Ulla Kassius, scenkonst
Nina Stemme, övrigt
David Neuman, Bellmanpriset
Virpi Pahkinen, Cullbergpriset

Om priserna:

Hederspriserna ska enligt statuterna fördelas mellan en bildkonstnär, en tonsättare, en författare samt företrädare för två övriga konstområden, varav en ska vara scenkonstnär. Mottagarna erhåller vardera en prissumma om 100 000 kronor.

För Bellmanpriset gäller enligt statuterna att priset ska tillfalla den eller de som har ”skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang”. Prissumman uppgår till 100 000 kr.

Cullbergpriset delas ut vartannat år och alternerar med Lennart af Petersenpriset. Priset är instiftat för att hedra Birgit Cullbergs konstnärliga gärning och avser att uppmuntra och belöna en person eller personer som är verksamma inom danskonsten. Mottagaten ska ha gjort särskilda insatser för att utveckla danskonsten eller placerat Stockholm på den internationella danskartan. Prissumman uppgår till 100 000 kr.

Läs motiveringarna här
Länk till lista med kulturstipendiater här

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Lämna en kommentar