jump to navigation

300 nya studentbostäder 30 januari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , ,
trackback

Om Stockholm fortsatt ska vara en attraktiv kunskaps- och vetenskapsstad och en bra stad att studera i måste det finnas en god tillgång till studentbostäder. Så är inte fallet idag. Staden tar därför uppgiften om att bygga fler studentbostäder på yttersta allvar, och fram till 2015 kommer över 4400 nya studentbostäder att byggas. Men vi måste också hitta lösningar som snabbt kan milda bostadsbristen.

Ett av de snabbaste sätten att kunna tillhandahålla ytterligare studentbostäder är att ställa upp färdiga paviljonger på mark som är lämplig för ändamålet, med närhet till kollektivtrafik och goda anslutningsmöjligheter för värme, vatten och avlopp samt el. Som vi tidigare skrivit om här på bloggen gav vi därför under förra året fastighetskontoret i uppdrag att inventera möjligheterna att inom det egna beståndet upprätta studentbostäder. Kontorets inventering har glädjande nog givit resultat!

Genom att riva flera gamla skolbyggnader och i stället montera upp bostadspaviljonger kommer uppemot 300 nya studentbostäder kunna skapas i Bredäng. Fantastiskt roligt.

Det är sedan tidigare klart att den nuvarande bebyggelsen på platsen, som tillhör en före detta skola som byggdes 1954 och lades ner 1988, ska ersättas med bostadsbebyggelse.  I väntan på exploateringen är platsen exemplarisk för att uppföra tillfälliga studentbostäder. Studentbostäderna kommer efter uppförande att kunna vara kvar på platsen åtminstone ett tiotal år.

För att snabbt mildra dagens bostadsbrist bland Stockholms studenter måste staden vända på varje sten. Från fastighetsnämnden sida ska vi göra allt vi kan för att dra vårt strå till stacken. I ett första steg tillser vi nu att 300 nya studentbostäder tillskapas i Bredäng, men förhoppningen är att vi kan hitta ännu fler tomter som är lämpliga för tillfälliga paviljonger.

/Madeleine

DN: Moduler ska ge fler studenter bostad

Kommentarer»

1. Rasmus Larsson i Älvsjö - 30 januari 2012

Jättebra med fler studentbostäder. Men Stockholm kommer att dö om man tar bort alla billiga lokaler som kan användas av verksamheter som inte har råd med jättehyror. Slitna gamla byggnader med låga hyror är guld värt för kreativa och innovativa verksamheter som är basen för framtidens arbetsmarknad. Kan man inte behålla byggnaderna och alla verksamheterna som hyr idag och bygga studentlägenheterna i mellanrummen mellan de befintliga husen? Bygger man bara lite högre får man plats med lika många.

2. Madeleine Sjöstedt - 30 januari 2012

Rasmus. Du har så klart rätt att det behövs billiga lokaler. Det är i flera sådana som jag tänker mig att vi också kan ha studentlägenheter. Just här kommer skolan att rivas hur som helst.
Att vi måste bygga i mellanrummen är också sant. Och vi letar överallt i staden efter att finna dessa ytor för att bygga permanenta bostäder.
Vad det gäller höjden på husen kan det tyckas som en enkel lösning men faktum är att höga hus i vårt solsnåla klimat inte är så mycket mera yteffektiva än lägre. Höga hus måste hos oss ha så mycket obyggd yta omkring sig för att lägenheterna ska få lite ljus.
Så kort sagt: vi måste göra en massa olika saker.
madeleine

Rasmus Larsson i Älvsjö - 30 januari 2012

Madeleine, Tack för svar. Synd att du inte lyssnar.

Kreativa innovationsverksamheter behöver just de byggnader som ”ska rivas i alla fall”. Det är därför de måste få stå kvar i det skick de är, annars finns ingenstans där man kan hyra 150 kvadratmeter för 3.000:- i månaden och göra lite vad man vill med lokalen. Vilket är det man behöver när man startar ett nytt kreativt innovationsföretag.

Likaså behövs inte alls en massa obebyggd yta mellan höga hus, det krävs bara att byggnaderna har omväxlande höjder. Som det t ex blir om man bygger 20 våningars torn mellan några skolbyggnader som är 2-5 våningar höga. Det blir massor med ljus i lägenheterna då och ett tätt gatuliv på dagtid då människorna som är verksamma på platsen är där.

Jag säger inte att just detta projekt måste ändras, men ni måste börja tänka helt annorlunda kring stadsutvecklingen. Och det gäller speciellt i ytterstaden. Riv inte, bygg mellan. Låt orenoverat vara kvar. Mer kaotisk stad och mindre planering kombinerat med kraftigt höjda krav på spännande arkitektur. Allt måste inte renoveras, orenoverat bredvid nya högklassiga byggandet är det som behövs i Stockholm. Det skapar både nya jobb och rullar tillbaka segregeringen.

3. 130 ytterligare studentbostäder möjliga « Från huvudstad till världsstad - 5 april 2012

[…] samt ett antal äldre bollplaner runt om i staden, utreddes för ändamålet. Som vi skrivit om tidigare visade utredningen att byggnaden Tankebyggarorden i Bredäng vore möjlig att omvandla, varpå […]

4. Ökad takten för studentbostäder! « Från huvudstad till världsstad - 20 augusti 2012

[…] mer här, här, här , här och här. Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like […]

5. TROLOLOLOL - 2 oktober 2012

TROLOLOLOLOLO


Lämna en kommentar