jump to navigation

Spännande forskningsprojekt i Medeltidsmuseet 15 april 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags:
trackback

Igår på morgonen hölls presskonferens om öppningen av Magnus ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Experterna från de samarbetande institutionerna – museer, universitet och andra institutioner – berättade om tidigare forskning och vad man med dagens teknik kommer att kunna göra. Att Magnus ladulås skelettdelar i Riddarholmskyrkan verkligen är just Magnus ladulås är historikerna tämligen ense om. Genom att DNA-testa honom kommer man förhoppningsvis få svar på frågan om det verkligen är hans far, Birger jarl, som man funnit i en grav i Varnhem, för där är man mer tveksam.

Nu utförs ett stor antal tester för att lära mer om dessa personer och om tolvhundratalet, om diet och sjukdomar. Den 6 maj skall de åtta personerna som man funnit i de åtta kopparskrinen i graven återbegravas. Efter det tar analyser vid, och först om ett år kommer vi få de slutgiltiga svaren på frågorna.

Och i framtiden kommer vi att på Stockholms fatastiska Medeltidsmuseum att få se hur dessa personer förmodligen såg ut, då de gör sällskap med den imponerande modellen av Birger jarl, tillverkad av konstnären Oscar Nilsson.

 

DN: Magnus ladulås skall DNA-testas

DN: Här öppnas Magnus ladulås’ grav (film)

SvD: Magnus ladulås intagen på sjukhus

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Lämna en kommentar