jump to navigation

Folkpartiets kulturpolitik hissas! 1 juli 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

Det är glädjande då Folkpartiets idoga arbete med kulturfrågorna uppmärksammas. Kulturchefen Stefan Eklund skriver inför SvDs intervjuer med kulturpolitiker att Folkpartiet sticker ut och att ”om kulturpolitik ska få en framträdande roll i årets valrörelse bör alliansen skicka fram Folkpartiet i främsta ledet”. Läs här. Efter att ha läst intervjun med kulturministern är det lätt att förstå varför. Läs intervjun här.  Mera om detta i senare inlägg.

Folkpartister är av tradition och av ideologisk övetygelse, vill jag tro, mycket kulturintresserade. Jag möter det oavbrutet i min vardag både som liberal kulturpolitiker och som kulturkonsument. Nu har det även bevisats i Svensk Scenkonst undersökning som är framtagen av SOM-institutet. Se här.

Det var därför väldigt roligt att få ta fram Folkpartiets nya kulturpolitik med mina två begåvade kollegor Christer Nylander och Jasenko Selimovic. Vi var alla tre nöjda med resultatet. Vi tycker att vi fått fram ett program som visa en tydlig riktning, där vi inte stannar vid de stora orden och höga ambitionerna utan också förmår formulera en politik som kan genomföras. Där kulturens egenvärde med kraft lyfts fram. Där konsten inte ses som varken nytta eller nöje. 

I Stockholms stad har kulturpolitiken lagts om i enlighet med intentionerna i programmet under mina år vid makten. I Stockholm har vi fri entré till stadens museer, vi har infört armlängds avstånd mellan politiken och kulturlivet (till oppositionens ständiga protester), vi har referensgrupper – inte politiker – som bedömer kulturverksamheternas kvalitet, vi premierar dem som vill låta sin verksamhet växa och nå flera, vi har återupprättat biblioteken och stött deras förändring, vi har arbetet intensivt med att använda den nya tekniken för att ge flera möjligheter att ta del av och producera konst, vi har initierat en diskussion om att låta att skilja de kulturpolitiska och konstpolitiska målen åt för att komma bort från instrumentaliseringen, vi har infört större möjligheter för kulturlivet att söka internationella impulser m.m.  Detta arbetet vill vi föra vidare i nästa mandatperiod.

Sverige skulle bli ett bättre och mera intressant land om kulturen och konsten tog större plats. För det behövs inte bara engagerade politiker utan även ett kulturliv som motsvarar högt ställda kvalitetskrav. Mitt arbete i Stockholm fortsätter för att göra kulturen till en valfråga som inte bara handlar om pengar utan även riktning och innehåll.

Rasmus Jonlund, min kollega i kulturnämnden, skriver i samma ämne här.

Madeleine

Annons

Kommentarer»

1. H - 2 juli 2010

Jag trodde att Björn Wiman jobbade på DN jag…

Madeleine Sjöstedt - 5 juli 2010

Tack för påpekandet! SvDs kulturchef heter naturligtvis Stefan Eklund. Det var han som skrev. Inlägget nu korrigerat.
Madeleine

2. Nils Dusing - 12 juli 2010

Tack Madeleine Sjöstedt för ditt och Sten Nordins beslut att Stockholm skall hedras med ett minnesmärke över Folke Bernadotte.

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/moderaterna-stockholms-stadshus/pressrelease/view/nordin-sjoestedt-offentligt-minnesmaerke-oever-greve-folke-bernadotte-af-wisborg-i-stockholm-429433

3. nils.dusing@gmail.com - 26 september 2013
4. nils.dusing@gmail.com - 27 september 2013

Hej,
Självklart skall nya bron heta ”Folke Bernadottes Bro”

5. Nils Dusing - 23 oktober 2014

Namnförslag – FOLKE BERNADOTTES BRO

Den nya brons norra brofäste blir placerat på Folke Bernadottes Väg i omedelbar närhet av Folke Bernadotte bysten. Folke Bernadotte var känd för att ”skapa broar” mellan åsiktsskillnader och var FNs första medlare i Palestinakonflikten.
Jag har svårt att finna ett bättre namn på bron än Folke Bernadottes Bro.

Mvh
Nils Dusing

Byst av Solveyg Schafferer visande Folke Bernadotte. Finns på Djurgården i Stockholmoch avtäcktes år 2010 av Prins Carl Philip.

Länken Folke Bernadottes Väg
http://www.openstreetmap.org/way/5174331


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: