jump to navigation

Tonårspeng ger högre stöd till tonårsidrotten 10 december 2008

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

En av de stora utmaningarna för idrottspolitiken i framtiden är att få människor att röra på sig mer. I det arbetet är idrottsrörelsen förstås central, med alla de föreningar och alla de ideellt arbetande människor som den byggs upp av. Därför är också stadens stöd till idrotten omfattande, både vad gäller ekonomiskt stöd till föreningar och investeringar i idrottsanläggningar.

Men idrott håller allt mer på att bli en barnverksamhet. Sedan flera år är det tydligt att idrottsföreningarna är mycket duktiga på att rekrytera barn till verksamheten, men inte lika duktiga på att behålla dem när de blir äldre. (Läs tex idrottsförvaltningens forskningsrapport Ung livsstil no 4.)

För att hitta en morot för idrottsföreningarna att anstränga sig att utforma idrottsverksamheten som passar även tonåringar, kommer stadens bidrag till föreningars aktiviteter för tonåringar att öka kraftigt under 2009. Vi har kallat reformen en ”tonårspeng”.

Det ska helt enkelt bli lönsammare att satsa på verksamhet för tonåringar. Mer information om detaljerna finns i pressmeddelandet nedan och i idrottsförvaltningens underlag.

Erik

Pressmeddelande, 2008-12-10

Andreas Åström
pressekreterare
076-122 94 86

Madeleine Sjöstedt (fp):

STOCKHOLM INFÖR TONÅRSPENG I FÖRENINGSSTÖDET

– Ungdomar måste röra på sig mer. Det är därför oroande att ungdomar i hög utsträckning lämnar idrottsföreningar efter att de fyllt tretton år. Särskilt flickor tröttnar snabbt.

– För att klubbarna ska stimuleras behålla ungdomarna i tonåren inför vi under 2009 en tonårspeng. Klubbarna får därmed mer pengar i aktivitetsbidrag för en tonåring än för barn.

– Stockholm och Sverige måste även fortsättningsvis producera världsstjärnor inom idrotten eftersom de agerar draglok åt breddidrotten. Men vi måste bli bättre på att hålla kvar och locka nya tonåringar till idrottslivet. Tonårspengen kan vara en viktig pusselbit i den ansträngningen.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) med anledning av att Stockholm stad under 2009 inför en tonårspeng. Beslutet om införandet av pengen fattas av idrottsnämnden den 16:e december. Följden blir att pengarna till klubbarna fördelas enligt följande:

7-9 år 2 kr per medlemsaktivitet (10-40 aktiviteter per år)
10-12 år 3 kr per medlemsaktivitet (10-120 aktiviteter per år)
13-16 år 4 kr per medlemsaktivitet (10-120 aktiviteter per år)
17-20 år 5 kr per medlemsaktivitet (10-120 aktiviteter per år)

Detta bidrag är grunden i föreningsstödet och innebär att medlem i åldern 7-9 år får bidrag för deltagande i minst 10 och högst 40 aktiviteter per år och medlem. I åldern 10-20 år ger idrottsförvaltningen bidrag för deltagande i minst 10 och högst 120 aktiviteter per år.

Fakta om ungdomars idrottande

Statistik från idrottsförvaltningen visar att 65 procent av eleverna i mellanstadiet var medlemmar i en idrottsförening 2004/2005. Liknande siffra för högstadiet och gymnasiet var 47 respektive 36 procent (sida 21 i bifogad rapport).

Kommentarer»

1. Markus - 12 december 2008

Hej!
Läste om detta förslaget i Metro i morse. Visst är det bra att försöka få ungdomarna att röra på sig mer, men det är bra mycket svårare än att bara ge mer pengar till de föreningar som satsar på äldre ungdomar.
Det är nämligen så, att ju äldre man blir ju mindre handlar idrott om att röra på sig och ha roligt, mer och mer blir det bara elitsatsningar. Jag själv har blivit petad från både fotbolls-, handbolls- och basketlag eftersom jag helt enkelt inte höll måttet. Föreningarna väljer att satsa sina pengar på elitlagen, de som inte är tillräckligt bra får nöja sig med en träning i veckan på någon soptipp. Alla ”dåliga” (som ofta är de som behöver motionen bäst) slutar, kvar blir de elitsatsande. Att lägga mer pengar på dem kommer absolut ge mer framgångar i typ OS, men det kommer knappast öka rörligheten hos de som lever sitt liv framför datorn.

2. Erik - 15 december 2008

Markus,

Du har helt rätt i din problembeskrivning, att idrott blir allt mer en elitsatsning ju äldre man blir. Men vår tanke med tonårspengen är just att motverka detta genom att göra det mer lönsamt för föreningarna att satsa på verksamhet för tonåringar. Med tonårspengen får de mer stöd per träningstillfälle, men inte stöd för fler träningstillfällen. Fortfarande får man bara stöd för max 120 tillfällen per år.

Men vi får se hur detta faller ut om ngt år. Får det inga positiva konsekvenser så måste vi ompröva.

Men, är det så att du har några förslag på vad man kan göra mer för att klubbarna ska prioritera de tonåringar som inte vill satsa hårt, utan som bara vill fortsätta idrotta för att det är kul och utmanande och nyttigt, så skriv på. Vi lyssnar på alla förslag.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

3. Markus - 18 december 2008

Erik,

Det är en god tanke, verkligen. Det vore fantastiskt om det blev som du säger, att föreningarna ser möjligheten och utökar verksamheten för äldre tonåringar.

Jag tror dock fortfarande att ”elit-mentaliteten” hos klubbar och de som är aktiva där skrämmer bort de som bara vill ha kul, men inte har talangen. Dessutom har ”datanördarna” (som utgör en stor del av den grupp ni vill få på träningskläderna) redan hittat något de är bra på, oavsett hur mycket man satsar är det väldigt svårt att engagera den gruppen.

Ett alternativ: Satsa mer på skolidrotten! Ge alla gymnasie- och högstadieelever idrott minst en gång per vecka, gärna två. Var inte rädda för att dela upp i kill- och tjejgympa, många tjejer får aldrig en pass när de spelar fotboll med killar, och många killar känner press att de måste prestera då tjejerna ser på. För in hög närvaro som ett betygskriterium, så att alla verkligen är med. Om ungdomarna idrottar mer i skolan kan det säkert smitta av sig så att de rör mer på sig utanför den också.

Ni bör också satsa mer på fritidsgårdar. Idrott handlar väldigt mycket om självförtroende, att ha ett ställe dit ungdomar alltid är välkomna, med gott om vuxna förebilder, är en riktigt bra grej. Ställ dit ett pingisbord så blir det definitivt liv i luckan. Pingis är ingen fysträning, men man får definitivt upp pulsen och har roligt. Och det var väl ungefär det som var tanken.


Lämna en kommentar