jump to navigation

Regeringen lägger ned sin granskningsmyndighet 23 oktober 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Sedan 2011 finns Myndigheten för kulturanalys. Dess uppdrag har bland annat varit att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, utvärdera, analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet. Nu vill kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) lägga ned den myndighet som har till uppgift att granska regeringens kulturpolitik.

I förra veckan hamnade myndigheten i det kulturpolitiska strålkastarljuset efter att den nya regeringen aviserat att den till viss del vill införa fria entréer (i själva verket innebär förslaget att entréintäkterna minskar med 25 procent för de centrala museerna) på vissa statliga museer. Myndigheten för kulturanalys hade nämligen så sent som i slutet av förra året lämnat in promemorian Vem besöker de centrala museerna? till regeringen där man var kritisk till förslaget.

Oavsett vad man tycker i själva sakfrågan om det är rätt eller fel att införa fria entréer – Folkpartiet har länge slagits för just detta – är det intressant för både allmänheten och politiken, både majoritet och opposition, att veta vad den troliga effekten av ett visst förslag kommer att vara. Kommer åtgärder x verkligen att leda till resultatet y, som politikerna anger som motiv för en viss reform? Detta är givetvis obekvämt för politiken, särskilt om det rör en central och viktig reform.

I och med dagens budgetproposition föreslår alltså regeringen att den vill lägga ned Myndigheten för kulturanalys, läs budgeten för utgiftsområde 17 här. Mig veterligen har det inte funnits någon omfattande kritik av myndighetens arbete som skulle motivera en nedläggning. Tobias Nielsen, känd kulturekonom, kommenterar idag beslutet med att myndigheten – tvärtemot regeringens uppfattning, får man gissa- ”varit nyanserade och gjort mycket bra”.

Budgeten för 2015 innebär också att regeringen vill genomföra en luddig satsning på ”kulturverksamhet i miljonprogramsområden” och införa ett statligt stimulansbidrag för landets kulturskolor, två reformer som sammanlagt beräknas uppgå till 630 miljoner kronor under hela mandatperioden. Reformer som det i allra högsta grad kommer att vara intressant att följa för att se om de kommer att uppnå de mål som regeringen avser.

Det ser illa ut att regeringen lägger ned den myndighet som har till ansvar att granska och utvärdera kulturpolitiken. Räds den en oberoende granskning av den egna kulturpolitiken?

/ Madeleine

 

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: