jump to navigation

Fristadssystemet hotat – PEN på Kulturhuset 2 oktober 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

pen kulturhuset

Våren 2014 har varit turbulent för fristadssystemet i Sverige och igår anordnade Svenska PEN ett upprop till stöd för fristadstanken på Kulturhuset Stadsteatern.

Händelseförloppet set ut enligt följande. Under vintern och våren behandlade både Gävle och Örebro kommun motioner om att göra respektive kommun till en fristad för en förföljd kulturskapare, i Gävle en bildkonstnär och i Örebro en författare.

När motionerna behandlades kom frågan att ställas: Är det förenligt med kommunallagen att bjuda in en förföljd författare att verka i kommunen?

I Gävle var det Moderaterna som i opposition formerade ett motstånd huvudsakligen grundat på detta. I Örebro var det den S-ledda majoriteten som anförde argumentet som invändning mot att bifalla en motion från Folkpartiet.

Men sedan skiljer sig händelseförloppet åt. Medan Socialdemokraterna i Örebro gjorde om och gjorde rätt vägrade Gävlemoderaterna att erkänna sig besegrade i och med att den övriga majoriteten biföll motionen. Beslutet att bjuda in en förföljd bildkonstnär till Gävle överklagades till förvaltningsrätten i Falun.

I början av sommaren gav förvaltningsrätten Gävlemoderaterna – överraskande nog – rätt. Niclas Bornegrim, den mest högljudda av alla Gävlemoderater i frågan, var nöjd med utfallet. Ett par pilsner lär han, enligt Gefle Dagblad, ha köpt för att fira sin framgång. Hela fristadssystemet i Sverige är sedan dess hotat.

När jag deltog i Svenska PENs manifestation igår var jag mycket tydlig. Om inte kammarrätten ändrar domen från förvaltningsrätten, måste nästa kulturministers första åtgärd vara att ändra kommunallagen för att rädda fristadssystemet.

Fristadssystemet är en fråga om humanism, en fråga om yttrandefriheten som en grundläggande mänsklig rättighet, en fråga om kulturskaparnas roll i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter men också, och det vill jag verkligen understryka, en fråga om varje kommuns lokala kulturliv.

Att erbjuda en förföljd kulturskapare ett arbetsstipendium för att en tid verka i kommunen är en tillgång: En möjlighet för invånare, andra kulturskapare, biblioteksbesökare, tidningsläsare och bokläsare – bara ambitionerna sätter gränserna – att få ta del av ett konstnärskap som vuxit fram under auktoritära regimers förtryck. En omedelbar och smärtsam insikt om att grunden för vårt kulturliv inte alls är självklar utan ett privilegium oss förunnat. Yttrandefriheten och demokratin är trots allt både grunden och målet med vår kulturpolitik.

/ Madeleine Sjöstedt

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: