jump to navigation

Ministerbesök i Husby 19 juni 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

besök maria arnholm husby

För en tid sedan hörde min partikollega och vän Maria Arnholm, Sveriges jämställdhetsminister, av sig och undrade om vi inte skulle göra ett gemensamt studiebesök på någon kulturverksamhet i Stockholm. Eftersom Maria och jag delar ett stort engagemang för barns och ungas läsande kom vi överens om att besöka Husby, ett område i Stockholm där det satsas mycket på litteratur och läsning.

För drygt ett år sedan invigdes det totalrenoverade biblioteket i Husby och dess anslutning öppnade också Stockholms första Berättarministerium, en skriv- och läsverkstad för barn i områden med hög arbetslöshet. Resultatet av dessa satsningar har varit över förväntan. Berättarministeriet, fick vi idag lära oss under besöket av Reza Saleh och Jamilla Lind Karlberg, överöses med förfrågningar från skolor som vill ta med eleverna till deras verksamhet. Till biblioteket kommer väldigt många fler besökare nu än tidigare. Det framkommer inte minst av denna graf över besöksutvecklingen:

besök husby bibliotek driagram

I Husby bedriver biblioteket också ett mycket fint samarbete med fotbollsföreningen Kista galaxy som varje vecka arrangerar läxläsning på biblioteket. På så sätt försöker föreningen få framförallt unga killar att intressera sig mer för skolan. I sitt arbete engagerar Kista galaxy bland annat fotbollsspelarna Henok Goitom (AIK) och Bojan Djordjic (tidigare bland annat Brommarpojkarna, AIK och Manchester united) som båda vuxit upp i Husby. De två är förebilder för många unga fotbollsintresserade killar i Husby – något de vill använda för att öka intresset för skolan.

Det offentliga kan göra mycket men för att nå hela vägen krävs det ofta insatser från andra. Berättarministeriet och Kista galaxy är två exempel på hur den civila sektorn och det offentliga kan samarbeta för att göra samhället bättre.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: