jump to navigation

Vårdträd och plakett för att hedra Per Anger 17 juni 2014

Posted by angusthlm in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags:
trackback

per anger

I anslutning till att hundraårsdagen för den svenske diplomaten Per Angers födelse inföll i december 2013 togs ett gemensamt initiativ mellan Stockholms stad och regeringskansliet om att uppmärksamma Per Angers gärning i Ungern under andra världskriget. Idag invigde Madeleine tillsammans med bland annat trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M) både ett vårdträd och en minnesskylt på Fåfängan på Södermalm – en plats som Per Anger hade en nära koppling till.

Den 12 juni 1942 förordnades Per Anger till legationssekreterare vid den svenska beskickningen i Budapest. Per Anger initierade det svenska arbetet att rädda så många judar som möjligt undan förföljelse och avrättningar. Per Anger tog initiativ till att utfärda provisoriska pass för ungerska judar, en verksamhet som utökades med utfärdandet av de s.k. skyddspassen när Raoul Wallenberg anlände till Budapest. Arbetet fortsatte under allt farligare omständigheter tills den ryska armén ockuperade landet.

2004 inrättade regeringen Per Anger-priset som delas ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Ytterligare information om Per Anger och hans insatser i Budapest finns här.

/ Anders

Läs pressmeddelandet här.
Läs om invigningen på Dagens Epstein i DN

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: