jump to navigation

Svenskt mode 2000–2015 på Sven-Harrys Konstmuseum 22 maj 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , , , , ,
trackback

bea sven harrys

Kring millennieskiftet startade en explosionsartad kreativ utveckling på den svenska modescenen. Idag invigs utställningen ”Svenskt Mode: 2000-2015” om det som brukar kallas ”det svenska modeundret” på Sven-Harrys konstmuseum.

Acne Studios, Cheap Monday, Ann-Sofie Back, Lovisa Burfitt, Rodebjer, Whyred, Carin Wester, Sandra Backlund, Helena Hörstedt, Patrik Söderstam, Martin Bergström, Bea Szenfeld, Ida Sjöstedt, Tiger of Sweden, V Ave Shoe Repair, Nakkna, Dagmar, AltewaiSaome och Ida Klamborn är några av de välkända namn som lyfts fram i utställningen gjord av Michael Elmenbeck och Cia Jansson.

Personligen tycker jag det är lovvärt av Sven-Harrys konstmuseum gör en utställning  om just mode. Det är ett kulturellt uttryck som varje människa på ett eller annat sätt förhåller sig till i vardagen. Kläder berättar mycket om vår samtid, om våra ideal och vilka vi vill vara. Ofta inte oproblematiskt, självklart. Men det är också ett kulturellt uttryck både i den bemärkelsen att det är resultatet av en kreativ process och idé hos upphovsmannen och i den bemärkelsen att vi med hjälp av kläderna uttrycker oss själva, vilka vi själva anser oss vara eller vilja vara.

Ett av ”plaggen” har jag själv en koppling till, det är nämligen ett konstverk som till vardags finns på mitt eget arbetsrum i Stadshuset. Verket, gjort av Bea Szenfelds, ingick i Liljevalchs vårsalong 2011 och köptes då in av Stockholm konst, den avdelningen inom staden som har ansvar att förvärva både offentlig fast konst och lös konst. Se bilden ovan.

Utställningen pågår fram till den 31 augusti, läs mer om den på Sven-Harrys konstmuseums hemsida.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: