jump to navigation

Skandal att klocktornet revs – undersök möjligheterna att bevara pendangen 20 februari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

Rivningen av klocktornet i Norra stationsområdet har väckt bestörtning bland många stockholmare. När jag igår såg fotografierna på hur grävskoporna var i full färd med att riva det vackra tornet blev jag förvånad – jag levde i tron att klocktornet skulle bevaras i enlighet med vad både stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige beslutat och vad dåvarande stadsbyggnadsrådet Kristina Alvendal (M) lovade.

Att staden förändras är inget konstigt. Det är alla tiders olika behov som gett oss den stad som finns idag och Hagastaden kommer att förlänga innerstaden norr ut och riva en barriär i stadsväven. Men det är också naturligt att vi när vi bygger om och nytt i staden bevarar kvaliteter från äldre tiders Stockholm – det ger trivsel och berättar om hur tidigare generationers stockholmare levt och verkat i staden. Klocktornet hade kunnat vara en sådan kvalitet och påminnelse.

Vi måste nu undersöka hur rivningen av klocktornet kunnat ske, inte bara för själva sakfrågans skull utan också därför att vi hade ett demokratiskt fattat beslut om att tornet skulle bevaras någonstans inom den nya planen.

Staden måste också undersöka om det är möjligt att bevara klockhusets pendang, någonstans inom området, som ännu inte är riven. Jag kommer därför under förmiddagen att tala med stadens kulturdirektör och ge i uppdrag att Stadsmuseet – stadens expertavdelning för byggnadsantikvariska frågor – så fort som möjligt kontaktar stadsbyggnadskontoret i detta ärende.

För oss i Folkpartiet var bevarandet av klocktornet en viktig kompromiss då vår ingång var att bevara en mycket större del av området. Det som nu skett är inget annat än en skandal och jag hoppas att vi nu kan få gehör för vårt krav att undersöka möjligheten att bevara pendangen någonstans inom den nya Hagastaden.

/ Madeleine

PS. Filmklippet är en direktlänk till youtube.com utlagt av Sverker Stödberg

Läs mer: Att blanda det gamla med det nya

Kommentarer»

1. Skanadalös rivning | Lotta Edholms blogg - 20 februari 2014

[…] Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skriver mer här och här. […]

2. Klocktornet: En skandalrivning av flera skäl « Rasmus (liberal) - 20 februari 2014

[…] Edholm: Skandalös rivning. Madeleine Sjöstedt: Klockhuset rivet trots fullmäktiges beslut, Skandal att klocktornet rivits – undersök möjligheten att bevara pendangen. Vi i Vasastan: Klocktornet vid Norra Stationsgatan […]

3. Peter Eskelius - 20 februari 2014

Det verkar ju som NÅN tjänar på rivningen i alla fall.

http://www.blocket.se/stockholm/Gammalt_Tegel_murtegel_handslaget_tegel_52086947.htm

4. Rivningen av Norra Station stoppad av FP och folket | Stockholm Skyline - 20 februari 2014

[…] åtminstone vad det verkar när man läser Madeleine Sjöstedts och Lotta Edholms bloggar:  Sjöstedt skriver: ”Vi måste nu undersöka hur rivningen av klocktornet kunnat ske, inte bara för själva […]

5. FP löser världsproblemen! | Satyagraha-hem - 20 februari 2014

[…] Skandal att klocktornet revs – undersök möjligheterna att bevara pendangen | Från huvudstad til…. […]

6. Vad händer nu med Norra station ? – ytterdörren borta | Stockholm Skyline - 23 februari 2014

[…] visade sig vara luft. Tornet revs och materialet säljs på blocket. Genast restes frågan om att bevara tvillingbyggnaden. Även expeditionsbyggnadens eventuella rivningsmaterial bjuds ut till försäljning. Ska staden […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: