jump to navigation

Klockhuset rivet trots kommunfullmäktiges beslut 19 februari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

DN  liksom Vi i Vasastan rapporterar att att klocktornet vid Norra stationsgatan har rivits. Stockholms skyline har en utförligare artikel på som ställer sig frågan om det får gå till så här.

När ny detaljplan för bland annat stationshuset antogs lade allianspartierna ett särskilt uttalande i stadsbyggnadsnämnden med följande lydelse: ”Det gamla stationshuset, ”Klockhuset”, ryms inte inom stadsdelens nya plan. Själva klocktornet kan dock sparas och bör därför bevaras på lämplig plats inom planområdet. Andra värdefulla detaljer och byggnadselement från den ursprungliga bebyggelsen kan också sparas och inarbetas i de nya fastigheterna, för att skapa ett band till den plats som Norra Stationsområdet en gång var.” När kommunfullmäktige fattade beslut fanns denna formulering även med i ärendet (se här).

Många var nog de kommunfullmäktigeledamöter, inklusive mig själv, som levde i tron att Klocktornet skulle bevaras i enlighet med beslutet (trots att det inte ingår i detaljplanen).

Regina Kevius säger på sin blogg (se här) och i DN att huset är rivet beror på att kulturförvaltningen och fastighetskontoret inte kunde ”ta emot det”. Detta är fullkomliga nyheter för mig.

Politiskt fattade beslut omprövas av nya politiska beslut, inte genom anteckningar efter samtal mellan tjänstemän. Om så inte har skett i detta fall har ansvarigt borgarråd, stadsbyggnadsborgarrådet, ansvaret.

/Madeleine

Läs mer: Epsteins bloggpost om rivningen

Kommentarer»

1. Anders Willborg - 19 februari 2014

Äntligen någon politiker som yttrar sig. Vad kommer du Madeleine göra för att reda ut hur detta kunde ske? Du tillhör ju alliansen som styr. Jag känner mig oxå förd bakom ljuset och var i tron att det lilla stationshuset och klocktornet skulle bevaras. Det var ju kopplingen till historien Norra Station och finns nu endast kvar i Monopolspelet!

jag gärna veta om du är för eller emot rivning av tullhuset och magasinen på Blasieholmen? Med vänlig hälsning Anders Willborg

Madeleine Sjöstedt - 20 februari 2014

Hej. Folkpartiet verkar ju under devisen ”ska man bygga mycket måste man bygga bra”. Därför är kulturmiljöfrågorna viktiga för oss. Så som du förstår känner vi oss mycket skeptiska inför eventuell rivning. Men beslut har ju inte fattats av Nobelstiftelsen än och inte heller inom Fp finns ett beslut fattat av kf-gruppen – ännu. Men som sagt mycket skeptiska.

2. Skanadalös rivning | Lotta Edholms blogg - 20 februari 2014

[…] Madeleine Sjöstedt skriver mer här och […]

3. Klocktornet: En skandalrivning av flera skäl « Rasmus (liberal) - 20 februari 2014

[…] Edholm: Skandalös rivning. Madeleine Sjöstedt: Klockhuset rivet trots fullmäktiges beslut, Skandal att klocktornet rivits – undersök möjligheten att bevara pendangen. Vi i Vasastan: […]

4. Rivningen av Norra Station stoppad av FP och folket | Stockholm Skyline - 20 februari 2014

[…] pendagbyggnad solklar – men efter ett effektivt och ansvarsfullt ingripande av medborgare och FP är den nu stoppad- tills […]

5. Daniel - 21 februari 2014

Det verkar gå lite för fort i bygg-svängarna hos stadsbyggnadskontoret och -nämnden nu. Ju snabbare det går desto fler misstag görs…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: