jump to navigation

25 år med teater på lunchen och lunch på teatern 18 februari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Stockholms stadsteater ska vara en angelägenhet för alla stockholmare heter det i både ägardirektiv och högtidstal. För mig innebär det att teatern både i tilltal och innehåll ska vara alla stockholmares scenkonstinstitution. Vid Sergels torg ska det finnas något för alla.

För den som vill ta del av det senaste konstnärligt nyskapande. För den som vill se klassikerna. För den som aldrig gått på teater. För de allra minsta. Och inte minst, för den som bara har en lunchtimme över.

1989 föddes och förverkligades idén om att erbjuda stockholmarna teater på lunchen och lunch på teatern. Nu är det 25 år sedan Klara Soppteater serverade den första soppteatern.

Konstnärlig ledare och initiativtagare var Helge Skoog – långvarig och firad skådespelare på Stadsteatern. Sedan 1989 har 264 olika föreställningar spelats 4 522 gånger. Omkring 188 000 liter soppa serverats till 563 991 besökare.

”Vi hade aldrig startat Soppteatern om vi inte känt till detta med improvisation. I det finns också ett annat förhållningssätt gentemot publiken, att se publiken, prata med dem.”, berättar Helge i en intervju med anledning av 25-årsjubileet.

Födelsedagen till ära samlas soppteaterns tidigare och nuvarande konstnärliga ledare – Helge Skoog, Iwa Boman, Med Reventberg, Ole Forsberg och Albin Flinkas – för att bjuda stockholmarna på en jubileumsföreställning. En nostalgisk tripp mellan soppiga succéer och floppar utlovas.

Själv har jag avnjutit många föreställningar på Soppteatern – har du inte provat än rekommenderar jag dig att göra det. Det tar bara drygt en timme, lunch ingår.

/Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: