jump to navigation

Rasmus Jonlund (FP) ny ordförande i Strindbergsmuseet 5 februari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

På gårdagens kulturnämnd utsågs stadens representanter till Stiftelsen Strindbergsmuseet. Jag är särskilt stolt över de två partikamrater som nu är utsedda. Min liberala kollega i nämnden  – Rasmus Jonlund – utsågs till ny ordförande för Strindbergsmuseet och Strindbergs Intima Teater. Tidigare kulturministern Birgit Friggebo (FP) utsågs som ersättare.

Rasmus har i Stockholms stad redan idag ett flertal förtroendeuppdrag inom kulturpolitiken för Folkpartiets räkning: ledamot i kulturnämnden, ersättare i styrelsen för Kulturhuset Stadsteatern, ordförande i stadens arkivutskott och ersättare i Stockholms stads konstråd. Som sig bör har Rasmus ett mycket stort kulturintresse. På sin blogg skriver Rasmus ofta och mycket om kulturpolitik.

Strindbergsmuseet förvaltar med museilägenheten och Intima teatern ett unikt och levande arv efter nationalförfattaren, dramatikern och konstnären August Strindberg. Med Rasmus Jonlund och Birgit Friggebo får Strindbergsmuseet två mycket kompetenta och kulturintresserade styrelseledamöter som både kan förvalta arvet och utveckla verksamheten. För Rasmus som ny ordförande kommer Birgit med sin stora erfarenhet att vara ett stort stöd.

Förutom Rasmus och Birgit valdes Ingemar Josefsson (S) till vice ordförande, Birgitta Persson (M) till ledamot, Agnes Koson (C) och Marja Sandin Wester till ersättare samt Johan Nilsson (M) till revisor. Övriga ledamöter utses en av Nordiska museets nämnd och en av Strindbergssällskapet. Mandatperioden är tre år.

Stiftelsen Strindbergsmuseet och Intima teatern är inte en del av Stockholms stads kulturförvaltning, men stadens kulturnämnd ska enligt stiftelsen Strindbergsmuseets stadgar utse ordförande, vice ordförande, en ledamot och suppleanter för dessa samt en revisor till styrelsen för Stiftelsen Strindbergsmuseet. Stiftelsen Strindbergsmuseet ska enligt stadgarna belysa August Strindbergs liv och verk genom permanenta och tillfälliga utställningar samt fortlöpande dokumentation. Det stadgas även att man ska upplåta lokaler till forskning och annan verksamhet i detta syfte. Från och med 2002 ingår också Strindbergs Intima Teater i Stiftelsen Strindbergsmuseet.

Rasmus skriver själv om utnämningen på sin blogg, läs här.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Strindberg – ansvarsfullt ordförandeuppdrag för levande kulturarv « Rasmus (liberal) - 5 februari 2014

[…] Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt har bloggat om den nya styrelsen och Folkpartiet i Stadshuset har skickat ett pressmeddelande om Birgit Friggebo och mig. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: