jump to navigation

Promenadstad även i Slakthusområdet 4 februari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , ,
trackback

Idag har jag, tillsammans med min kollega Ulla Hamilton, träffat företrädare för företagarföreningarna i Slakthusområdet och Larsboda. Arbetet med att skapa ett nytt livsmedelskluster i Larsboda fortskrider och i kväll tas ytterligare ett steg på vägen genom ett beslut i Fastighetsnämnden att anslå ökade resurser till utredningen.

I höst kommer ett inriktningsbeslut att fattas. Därefter kan ett beslut om genomförande fattas och då sätts spaden i marken.

Slakthusområdet behövs för nya bostäder, men vi behöver också livsmedelsföretagens verksamhet, varför inrättande av ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda, där livsmedelsklustret kan fortsätta verka, har högsta prioritet.

Med anledning av det gemensamma ärende med exploateringsnämnden som fastighetsnämnden tar beslut om idag, har också frågan om Söderstaden och Slakthusområdets övergripande utveckling kommit upp. SvD rapporterade i helgen om stadens och Ikeas planer för en etablering i området. Även vid en diskussion som Fastighetsägarna Stockholm hade förra veckan var denna fråga uppe till diskussion.

Staden har sedan ett år ett intentionsavtal med Ikea och Ikano om etablering av varuhus och bostäder. Från Folkpartiets tycker vi att det är positivt att Ikea vill etablera sig i Stockholms stad, men vi har aldrig sett något annat än ett varuhus av en nyare, mera miljövänlig och mindre modell som lämpligt i området. Detta skulle kunna samspela väl med arenaområdet som behöver bli mera befolkat även under dagtid. Ett sådant nytt Ikea, kanske ett slags showroom, skulle passa bra att bygga på tomten som ligger söder om Tele2Arena, vilken både ligger i en trafikknytpunkt och är olämplig för bostäder.

Att bygga massiva mängder parkeringsplatser och ett ordinärt Ikea-varuhus mellan Slakthusområdet och Enskede vore dock att förfela hela tanken med att omvandla Slakthusområdet till en promenadstad med kvartersbebyggelse som blir en förlängning på Södermalm. Här har de Enskedebor som nu protesterar helt rätt.

Då vi planerar en storstad är utvecklingen av såväl boende, som arbetsplatser och handel komponenter som måste samverka – inte motverka varandra. Idén om massiva köpkomplex i citynära lägen riskerar att inte bara skapa barriäreffekter mellan olika områden men också att utarma den handel som den levande staden är så beroende av.

Nu fortsätter stadens diskussion med Ikea. Från Folkpartiets sida hoppas vi på en lösning där en Ikeaetablering kan tillföra viktiga värden i form av besökare i Globenområdet, förbättrad tillgång till handel även för icke-bilburna samt flera arbetstillfällen i Söderort. Men som underordnas en av Stockholms viktigaste uppgifter: att skapa en levande kvarterstad även utanför innerstaden som ger nya bostäder och en trivsam miljö många år framåt.

Madeleine

Läs mer: The Viktor Report i DN
Läs mer: IKEA till Söderstaden

Annonser

Kommentarer»

1. Tomas Wikström - 4 februari 2014

Bra skrivet Madeleine. Tydligt och klokt. Men se också till att Tyngdpunkten Farsta – Högdalen byggs ihop med förtätning i Farsta centrum och stadsbebyggelse med vettiga kvalitetsrestauranger, upplyst och modernt statsliv. Det får inte bara byggas på statsliv o promenadstäder i Liljeholmen och nya Söderstaden. Ytterstaden måste ha samma fokus. Och Gällande debatten om Farsta Gymnasium. Riv det o bygg bostäder o restauranger där. Men innan: Bygg ett nytt idrottsgymnasium vid Farsta IP och simhallen. Alternativt vid Gubbängens idrottsplatser. Ett gymnasium med idrottsprofil skall ha idrotten utanför fönstret!

Med vänlig hälsning, Tomas Wikström, subsurfers

Madeleine Sjöstedt - 5 februari 2014

Tomas.
Du har så rätt i att stadsdelarna runt Farsta och Högdalen behöver knytas ihop.Så sker ju också på många ställen.Jag framför dina synpunkter om idrottsgymnasium till skolborgarrådet.
Madeleine

2. Därför bör Stockholm säga nej till Ikea | Opinionsbloggen - 5 februari 2014

[…] har gjort det, Centerpartiet likaså och Folkpartiet gjorde det under […]

3. FAWKES - 6 februari 2014

Nej någon IKEA för billiga skitvaror tillverkade i Kina vill vi inte se i Slakthusområdet. Svennebanan får ta sin volvo och köra till något annat IKEA varuhus istället.

Ärligt talat, Slakthusområdet är påväg att bli kulturell knytpunkt.
Det tar ni inte utan kamp.

4. Haninge kan rymma ett IKEA | Folkpartiet Haninge - 6 februari 2014

[…] ett för IKEA nytt koncept. Nu är det dags att omvärdera Globenplanerna. Flera tidningar, och politiker, har de senaste dagarna uppmärksammat bland annat trafiksituationen. Facebook-grupper och -sidor […]

5. Politikerna har vaknat – Ikea är inte lösningen i en låda | Stockholm Skyline - 9 februari 2014

[…] Skyline reagerade tidigt på detta och nu har andra, då inom alliansen, reagerat. Madeleine Sjöstedt höjer sitt vassa finger i stadsplanefrågor på sin […]

6. Peter Kolnhofer - 21 februari 2014

Bra skrivet Madeleine. Det som inte får glömmas i debatten är att IKEA endast utgör en mindre del av den totala handelsvolymen på drygt 100.000BTA som planeras för området. Showroom eller storskaligt IKEA är således inte den stora frågan. Det är huruvida IKANO fastigheter ska få bygga ett av norra Europas största köpcentrum på marken som garanterat innebär trafikproblem. Och det är hur infrastrukturkostnader på 9.000.000.000kr så lättvindigt kan klubbas igenom för att flytta en tunnelbanestation några hundra meter helt uppenbart för att tillmötesgå IKEA/IKANO. Det är ett oacceptabelt slöseri med skattepengar som aldrig kan räknas hem ekonomiskt. Ta gärna upp dessa frågor i ditt fortsatta arbete!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: