jump to navigation

Leninpriset utdelat 28 januari 2014

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

”Min släkt bor tre kilometer från den ryska gränsen, nära Viborg. För oss som levt med förtrycket som granne är faran på riktigt. Jag vill aldrig någonsin förknippas med totalitära ideologier eller regimer. Ja, det är mycket pengar men det finns också rötter och en historia att visa respekt för och dra slutsatser utifrån.”

Så motiverade Susanna Alakoski sitt beslut – kunde man läsa i  fredagens DN kultur – att tacka nej och avstå från prissumman om 100 000 kr när hon erbjöds Jan Myrdalsällskapets litterära pris: Leninpriset.

En person som uppenbarligen inte delar Alakoskis ovilja att ”förknippas med totalitära ideologier eller regimer” är Jan Guillou som nu har ”äran” att motta 2014 års Leninpris. Enligt Jan Myrdalsällskapets hemsida framfördes meddelandet lagom till Guillous sjuttioårsdag den 17 januari 2014 – en mer osmaklig jubileumspresent är svår att föreställa sig.

Det rådet inga tvivel om det skräckvälde som Sovjetunionen utgjorde. Det var en aggressiv och stenhård diktatur som struntade i mänskliga rättigheter, där yttrandefriheten lyste med sin frånvaro, ett övervakningssamhälle där meningsmotståndare skickades till de ökända Gulag-lägren. Ett imperium som höll östra Central- och Östeuropa i ett järngrepp efter andra världskrigets slut. Lenin – den store bolsjevikledaren och grundare av detta imperium – lät likvidera motståndare, genomföra massdeportationer och iscensätta skenrättegångar mot ”klassfiender” och motståndare till revolutionen.

Det är en stor ironi att just ett litterärt pris bär Lenins namn. Kulturen är en kraft för demokratisering och det konstnärliga skapandet är intimt förknippad med tanken att varje människa innehar rätten att fritt uttrycka sin åsikt, vilket ligger till grund för både demokratin och yttrandefriheten. Det är väl å andra sidan endast i fiktionens värld som Lenin kan äreräddas.

All heder åt Susanna Alakoski som tackade nej till Leninpriset.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: