jump to navigation

Brovakten invigd 18 december 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
trackback

Invigning brovakten

I dag invigde jag konstverket Brovakten i den nya Brovaktarparken på Hornsbergs strand. På plats fanns också konstnären Albin Karlsson, landskapsarkitekten Ewa Reuterbrand, Mårten Castenfors och många fler som bidragit till att denna helt unika park blivit verklighet.

Till ljudet av två ståtliga fanfarer från kulturskolans trumpetare klippte jag bandet kring Albin Karlssons verk Brovaktaren. Det består av ett 8 meter högt träd, gjutet i aluminium, som är placerat under den stora Essingebron. På trädets grenar slår ett 30-tal blommor ut med jämna mellanrum. Albin beskriver själv sitt träd som ”härjat och hamlat, återskapat och ihopsytt av svetsen, fossilt och förstenat”.

Albin Karlsson är född 1972 i Huddinge och är i dag bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad på Konstfack bland annat och har deltagit i flera utställningar, både i Sverige och till exempel i Tokyo och New York. Du kan läsa mer om honom här

Konstverket har finansierats genom det vi kallar för 1%-regeln.  Under år 2009 utarbetade konstnärernas riksorganisation och staten ett nytt avtal om utställningsersättning till konstnärer. Det är egentligen inte bindande för kommuner, men Stockholm följer ändå avtalet för att även konstnärerna ska ha betalt för det arbete de utför, och flera andra kommuner följer efter. Vi har även sett till att staden nu tillämpar 1%-procentsregeln gällande konstnärlig utsmyckning av alla ny-, om- och tillbyggnader i staden och det genererar naturligtvis beställningar till konstnärer.

På bilderna ser ni Albin Karlsson (mitten) och min folkpartistiska kollega i kulturnämnden Rasmus Jonlund som skriver på sin egen blogg om invigningen.

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Anonym - 18 december 2013

Hur går det med Hovet/Globen? Utredningen borde vara klar nu. Inte ett ord har vi fått höra heller..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: