jump to navigation

Varenda unge ska läsa! 9 december 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , ,
trackback

lässatsning 3

Sedan alliansen vann makten i Stadshuset och Folkpartiet fick ansvar för kulturpolitiken har utvecklingen av Stockholm bibliotek – bildningssamhällets ryggrad – varit i centrum. Nästa års budget för staden och verksamhetsplanen för Stockholms stads kulturförvaltning utgör inga undantag (vilket DN uppmärksammade i lördags, dessvärre inte på nätet än): Tillsammans med skolan och förskolan ska biblioteken 2014 genomföra en lässatsning.

Förändrade och utökade öppettider, tunnelbanebibliotek, profilbibliotek, nya bibliotek och renoverade bibliotek… De senaste åren har stockholmarnas bibliotek flyttat fram positionerna. Det har gjorts mot bakgrund av den tidlösa insikten om litteraturens centrala roll i samhället och att en god läsförståelse är grundläggande för varje medborgares oberoende och utveckling. De mycket oroväckande resultat som både Litteraturutredningen och nu PISA-rapporten visar understryker om något vikten av att vi måste prioritera biblioteken och stärka litteraturens ställning.

Den lässatsning som Stockholms stadsbibliotek ska genomföra kommer att vara uppdelad i två delar. Dels en satsning att stödja och stärka hela stadens förskolor i arbete med barns språkutveckling. Dels en satsning på barn och unga i ytterstaden inom framförallt växtplatsområdena Farsta, Skärholmen, Bredäng, Husby och Tensta.

Den omfattande lässatsningen ska ta ett brett grepp kring barns och ungas språkutveckling och innefattar såväl eget skapande som olika sätt att ta till sig berättelser. Det kan bland annat handla om skrivarverkstäder, högläsning eller förebilder som berättar om läsupplevelser. För barn i förskolan är ambitionen att till samtliga stadens stadsdelar sprida det koncept med läsombud som sedan tidigare utvecklats på Södermalm.

Förskolor och bibliotek knyts härigenom närmare varandra och förbättrar respektive verksamhets läsfrämjande insatser. Satsningen handlar dels om nya sätt att indirekt nå förskolebarnen genom utökat samarbete med förskolornas pedagoger. Exempelvis genom att erbjuda pedagogerna föreläsningar och gruppsamtal kring hur de kan arbeta mer lässtimulerande.

Förutom det läsfrämjande arbetet för barn och unga genomförs också en rad andra förändringar på Stockholms stadsbibliotek nästa år. I februari öppnas det nya biblioteket i Hässelby gård. I augusti flyttar Kista bibliotek in i helt nya lokaler inne i Kista galleria. På Kulturhuset Stadsteatern kommer utrymmena för barnbiblioteket Rum för barn att växa och Lava få en ny litteraturprofil. Läs mer om detta här.

Verksamhetsplanen för kulturförvaltningen klubbas den 17 december.

/ Madeleine

Läs Rasmus Jonlunds (FP) blogginlägg Nu satsar vi på läsning

Kommentarer»

1. Nu satsar vi på läsning « Rasmus (liberal) - 9 december 2013

[…] inte går i förskolan ska givetvis nås, och vi satsar också särskilt i vissa ytterstadsdelar. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt bloggar och berättar mer i dagens DN (se bild […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: