jump to navigation

Dagens Expressen 9 december 2013

Posted by jonasuebel in Okategoriserade.
trackback

Idag skriver Expressen om en resa till USA som genomfördes 2009 och syftade dels till hur man kan få bättre ekonomi i tillgängliga arenor dels till att se nedgångna eller obebyggda stadsdelar som utvecklas till nya områden för upplevelser, främst genom sport och kultur. Detta för att få en bild av hur området runt nya Stockholmsarenan skulle kunna utvecklas. Med på resan var kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Expressen ställer sig frågan om resan var ett försök från AEG att påverka för att få driva blivande Tele2Arena. Redan 2008 när staden sålde driftsbolaget för Globenarenorna skrevs det i avtalet in att AEG skulle erbjudas att hyra det som kom att bli Tele2 Arena. Paragraf 18.3 i avtalet slår fast att ”Hyresvärden skall i första hand erbjuda hyresgästen att få hyra den planerade fotbollsstadion på marknadsmässiga villkor”. Avtalet förhandlades av PWC och advokatbyrån Vinge. Beslut togs av ett enigt kommunfullmäktige.

AEG bjöd in staden till ett studiebesök i deras amerikanska arenor. Resebeslut fattades av en enig kommunstyrelsen den 18 mars 2009 med tillhörande tjänsteutlåtande DNR 005-475/2009. Faktura för Madeleine Sjöstedts deltagande på resan skickades från AEG till stadsledningskontoret efter resan avslutats. Fakturan på 28 598 kr är daterad den 12 juni 2009 med verifikationsnummer 20038582 och fakturanummer 15633.

Då staden har som princip att alltid betala för samtliga omkostnader när stadens politiker och tjänstemän reser har AEG fakturerat staden för samtliga kostnader de haft. Staden har som policy då dess företrädare reser att göra detta så måttfullt som möjligt. Detta innebär att man flyger i ekonomiklass och strävar efter att bo på mellanklasshotell.

Besöket har varit ett bidrag i planerna på omvandlingen av Globenområdet samt utvecklingen av Globenarenorna. Ett arbete som nu pågår. Läs gärna den Reserapport som tillhör ärendet.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

1. Upphandlingen av driften av Globenarenorna | Från huvudstad till världsstad - 10 december 2013

[…] Efter att avtal slutits med AEG inbjöds staden 2009 att komma på ett studiebesök till USA för att stifta bekantskap med hur AEG arbetar tillsammans med aktuella städer för att skapa liv kring sina arenor samt utveckla arenornas ekonomi. Jag har skrivit om detta besök här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: