jump to navigation

Manifestation för Nadezjda Tolokonnikova 7 november 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Nadezjda Tolokonnikova, en av de fängslade medlemmarna i det ryska punkbandet Pussy Riot, fyller år i dag. Tolokonnikova är ett av många offer för ett allt mer auktoritärt Ryssland, där yttrandefriheten beskärs, homosexuellas rättigheter inskränks och oppositionella politiker trakasseras och förföljs. I dag fyller Nadezjda år. För att uppmärksamma hennes situation och tillståndet i Ryssland arrangerade Liberala ungdomsförbundet i dag en manifestation för yttrandefriheten utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

För mig var det självklart att delta. När auktoritära ledare ger sig på kulturskapare världen över måste vi som värnar de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten protestera. Musiker, författare, journalister och konstnärer som fängslas ska veta att de inte är ensamma.

Nadezjda har under hösten hungerstrejkat i två omgångar och skrivit två uppmärksammade öppna brev om levnadsförhållandena i straffkoloni nummer 14 i Mordvinien, 35 mil sydöst om Moskva. Där har hon hållits fängslad för att, i protest mot Vladimir Putin, ha framfört en så kallad Punkbön i Kristus Frälsares Katedral. Hon befinner sig nu, efter att ha blivit förflyttad, i en straffkoloni i Sibirien.

Den ryska statens förföljelser och trakasserier måste upphöra, angreppen på yttrandefriheten och oppositionella måste stoppas. Nadezjda och alla andra samvetsfångar måste friges. Varje handling som uppmärksammar detta är viktig. Därför är jag tacksam över Liberala ungdomsförbundets initiativ.

Som jag säger i nästan varje tal jag håller: Den som inte tror att kultur är viktigt har inte funderat över varför varje auktoritär regim först och främst ger sig på kulturutövarna. Därför krävs fri kultur för verklig demokrati.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: