jump to navigation

Torghandlarna ska betala skatt 1 november 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

I dag rapporterar SvD att 23 av 164 torghandlare inte är registrerade hos Skatteverket för F-skatt och moms. Det är ett stort problem och jag förstår att de seriösa handlarna är upprörda och kräver att något görs. Det är självklart att torghandlarna liksom alla andra företagare ska fullgöra sina skyldigheter och betala skatter och avgifter. En osund konkurrens gör det omöjligt för de seriösa företagarna att överleva.

Om det var lagligt skulle Stockholms stad absolut kräva registrering hos Skatteverket för att få en torghandelsplats. Men det är det inte enligt fastighetskontorets jurister. I kommunförbundets cirkulär kring hur vi får utfärda de tillstånd enligt ordningslagen som ett tillstånd att stå på torget och sälja rent juridiskt är kan man läsa följande:

Innehavarens upplysningsskyldighet m.m.

6 §

En föreskrift om att försäljare skall vara skyldiga att ha ett s.k. F-skattebevis anses inte lagligt. Länsstyrelsen i Dalarna har i beslut 1994-07-01 upphävt en lokal torghandelsföreskrift om F-skattebevis med den motiveringen att innehav av ett F-skattebevis inte utgör ett villkor för näringsverksamhet. Ett krav på sådant bevis ansågs därför som en obefogad inskränkning i den enskildes rätt. Föreskriften ansågs inte heller behövas för att upprätthålla den allmänna ordningen.

Däremot måste vi i staden föra register över vilka som får platser just för att Skatteverket ska kunna kontrollera vilka som har sådan platser. Skatteverket kan därför när som helst kontrollera hur många av de med tillstånd som också betalar skatter och avgifter.

Jag har gett Fastighetskontoret i uppdrag att åter se över om det finns något sätt för staden att ställa F-skattemedel som krav vid torgupplåtelse. Men tills vidare hoppas jag på krafttag från Skatteverkets sida så att de seriösa torghandlarna i staden inte fortsatt drabbas av svarthandeln. Självklart ska  torghandeln leva och frodas på bra villkor i Stockholm.

Madeleine

Kommentarer»

1. birgitta olsson - 1 november 2013

Man tror inte det är sant det man läser. Varför ska vissa undantas och slå ut de seriösa handlarna. Vad är det för land vi lever i?

2. Ulla Lloyd - 2 november 2013

Fusk bland torghandlare har väl varit känt länge och det är bra att någon tar tag i det. Men vad tycker du som politiker när SvD i artikeln med rubriken Fritt fram för att bedriva svarthandel skriver att det är ett bra köp! Min tolkning blir att det inte är ett bra köp att handla vitt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: