jump to navigation

Översyn av MU-avtalet 10 oktober 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Konstnärlig frihet, Kultur för fler.
Tags:
trackback

Idag fattar regeringen beslut om att en översyn av ersättningsavtalet med Sveriges konstnärer, det så kallade MU-avtalet, ska genomföras. Förslaget till nytt avtal ska vara klart 1 december. Syftet är att fler konstnärer ska få betalt när de ställer ut på offentliga kulturinstitutioner. Det berättar idag Kulturnytt.

Stockholms stad var en av de första kommunerna som, efter att MU-avtalet trädde i kraft 1 januari 2009, beslutade att avtalet skulle följas när staden arrangerar utställningar med professionellt verksamma konstnärer. Ja, faktiskt tillämpade vi det redan innan det trädde i kraft.

Stadens beslut var en del av den satsning som jag initierade för att öka kulturlivets intäkter och förbättra villkoren för konstnärerna. Lika rimligt som att en elektriker, snickare eller ljussättare får betalt för sitt arbete när de jobbar med en utställning – lika rimligt är det att den som gjort konsten får betalt för sin medverkan. Idag är det allt för få institutioner som betalar konstnärerna och många institutioner som betalar konstnärerna dåligt.

 Att förmå framförallt fler kommuner att följa avtalet är en av de viktigaste målsättningarna nu när avtalet ska genomgå en översyn. En annan välkommen förändring som parterna – regeringen och konstnärsorganisationerna – borde se över är hur avtalet kan förtydligas så att det framkommer att det enbart gäller professionellt verksamma konstnärer.

 / Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: