jump to navigation

Var ska skulpturen hamna? 4 oktober 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Gyllenhammar

Idag skriver Dagens Nyheter om att Stockholm konst låter stockholmarna komma med förslag om var någonstans i ytterstaden Charlotte Gyllenhammars skulptur ”In waiting” ska placeras. Gyllenhammar är en av Sveriges mest kända samtidskonstnärer, inte minst på grund av hennes skulpturer.

Vanligtvis finansieras den offentliga konsten genom den så kallade enprocentsregeln som säger att en procent av kostnaden när staden bygger nytt, om eller till ska läggas på just konst. Det är en bra princip som innebär att den offentliga konsten får en självklar plats i staden. Men den innebär också att det blir svårt att få till ny konst i områden där det inte har byggts nytt på länge.  Därför ingick i stadens budget för 2012 en satsning på medel för att bland annat placera ut offentlig konst i områden som är ”konstfattiga”. Bland annat SvD skrev om denna budgetnyhet 2011, läs här.

De ”fria pengarna” innebär också en större frihet för Stockholm konst gällande var konsten ska placeras som nu då stockholmarna får vara med och tycka till om var ”In waiting” ska stå. Skulpturen finns att beskåda på Stadsmuseets gård fram till den 10 oktober och förslag kan antingen lämnas in på Stadsmuseets reception, skickas in till Stockholm konst, mailas till info@stockholmkonst.se eller till ekg@dn.se.

Gå dit och bekanta dig med henne och lämna ett förslag på var hon ska få sitt hem.

/ Madeleine

 

Kommentarer»

1. Elisabeth Glawing - 6 oktober 2013

”In waiting” ska stå på berget som sluttar mjukt in mot det lilla torget på Skidvägen i Västertorp. Då får Sigyn som står på andra sidan torget sällskap och det blir då jämvikt mellan norra och södra delen av torget. På det lilla berget skulle ”In waiting” blicka ut över torget och hon skulle synas från alla håll. Katarina Frostensson växte upp på Skidvägen, så där finns poetisk anknytning. Jag och ca 90 andra barn växte på 50-talet upp i de två husen som omger torget och vi älskade det här berget. När jag såg den här mjuka, poetiska skulpturen kände jag direkt var hon hörde hemma – på en upplyft plats och det vackra berget skulle äntligen få krönas på ett värdigt sätt – med denna vackra skulptur! HON FATTAS BERGET – HON FATTAS TORGET!

angusthlm - 7 oktober 2013

Bra förslag! Har du skickar det till Stockholm konst?

/ Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: