jump to navigation

Arbetsplatser flyttas för att skapa jobb och efterfrågan i ytterstaden 13 september 2013

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Idag skriver Dagens Nyheter om att kulturförvaltningens centrala administration ska flytta till Rinkeby nästa sommar. Flytten är en del av stadens arbete med att flytta ut förvaltningars och bolags administration till ytterstaden.

Alliansen i riksdagen och Stockholms stad tar ett stort ansvar för att bryta utanförskapet genom satsningar på utbildning, bildning och arbete. Staden har också inlett ett arbete med att flytta förvaltningar och bolag från centrum till ytterstaden. I detta finns en mycket viktig symbolisk betydelse. Att samhällets institutioner finns närvarande kan bryta avståndet mellan myndigheter och de som upplever sig stå långt bort från samhället. Men det viktigaste skälet till att flytta förvaltningar ut till ytterstaden handlar om att skapa fler arbetsplatser i dessa områden. Med fler arbetsplatser stärks den lokala efterfrågan på varor och tjänster.

Flytten av kulturförvaltningens administration från Sergels torg och Odenplan innebär att omkring 120 nya arbetstillfällen skapas i Rinkeby. För att undvika missförstånd kan det vara viktigt att påpeka att ingen publik kulturverksamhet vid Sergels torg berörs av flytten. Totalt sett innebär stadens flytt av förvaltningars och bolags administration att omkring 1500 arbetsplatser förläggs till ytterstaden.

Att flytta från centrala lägen till ytterstaden innebär även att resurser frigörs som i kulturnämndens fall kan läggas på mer kulturverksamhet. Det betyder sammanlagt att omkring 3 miljoner kronor per år kan komma kulturen till del. Det är därmed, förutom att vara en viktig insats för att lyfta ytterstaden, också ett bra sätt att handskas med skattebetalarnas pengar.

Kulturnämnden fattar ett inriktningsbeslut i frågan på nästa nämnd som äger rum den 24 september och tjänsteutlåtandet finns att läsa här.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik - 13 september 2013

Flytta är rena idiotin.

3 miljoner kronor per år ?

Inte mycket.

Låt vi medborgare istället få välja vilken kultur vi vill stödja med våra plånböcker och sluta ge så mycket bidrag. Privatisera kulturen!

angusthlm - 16 september 2013

Hej Fredrik,

Oavsett vad du anser om hur mycket det offentliga ska satsa på kulturen måste du väl ändå hålla med om att när det offentliga väl gör det så ska skattemedlen användas så effektivt som möjligt, dvs gå till den publika verksamheten?

Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: