jump to navigation

Konstnärliga chefer på Kulturhuset Stadsteatern presenterade 15 augusti 2013

Posted by angusthlm in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

konstnärliga chefer

Den 1 juli gick Stockholms stadsteater och Stockholms kulturhus samman i en ny organisation, Kulturhuset Stadsteatern. Därigenom kunde Peter Celsings vision om ett allkonsthus vid Sergels torg förverkligas drygt 40 år efter att huset slagit upp portarna. Idag presenterades Kulturhuset Stadsteaterns konstnärliga chefer.

De åtta konstnärliga chefer kommer under de närmsta åren i samarbete med Benny Fredriksson sätta sin prägel på den nya kulturinstitutionen. Några av namnen känns igen från de två organisationerna sedan tidigare medan andra är nya. Var för sig, och än mer tillsammans, har de all kompetens, all erfarenhet och alla möjligheter att lyfta kulturens roll i Stockholms city. En ny era för Kulturhuset och Stadsteatern har nu börjat.

MUSIK – SARAH RIEDEL MUSIKCHEF
Sångerska och kompositör. Utbildad i sång och komposition på Högskolan för scen och musik i Göteborg 2006-2009. Har producerat ett flertal skivor för vilka hon bland annat varit Grammisnominerad 2008 och 2012.

MUSIK – NILS LANDGREN KONSTNÄRLIG LEDARE
Trombonist, sångare, konstnärlig ledare. Utbildad vid Musikhögskolan Ingesund Arvika åren 1974-78. Startade 1981 Nils Landgren Unit och har sen dess samarbetat med mängder av internationellt kända artister och musiker i olika konstellationer.

DANS – KENNETH KVARNSTRÖM
Koreograf och utbildad dansare. Grundade år 1987 det egna kompaniet K. Kvarnström & Co med vilket han turnerat runt i världen. Var professor i koreografi på Teaterhögskolan i Finland 1993-1994 och konstnärlig ledare för Helsingfors Stadsteaterns danskompani 1996-1997. 2004-2007 var han chef för Dansens Hus i Stockholm.

FORUM/DEBATT – JOHAN WIRFÄLT
Journalist och redaktör. Sedan 2012 huvudredaktör för debatt.svt.se. Utbildad bland annat vid Journalistprogrammet JMK vid Stockholms universitet. Tidigare chefredaktör för Rodeo (2004-2012), vikarierande debattredaktör på Expressen (2010-2012), redaktionschef för Bon Magazine (2001-2004).

KONST/DESIGN – MARIANNE LINDBERG DE GEER
Konstnär, dramatiker, debattör, regissör, scenograf, kostymör och maskör. Utbildad på Hovedskous målarskola i Göteborg och på Dramatiska Institutet. Är representerad med verk bland annat på Moderna museet, Wanås Stiftelse och Göteborgs konstmuseum

LITTERATUR – INGEMAR FASTH
Producent och sedan 1998 programledare för Internationell författarscen och På djupet. Utbildad vid Bibliotekshögskolan i Borås. Startade efter några år som bibliotekarie bland annat på Kulturhusets Läsesalong samtalsserien Internationell författarscen som blivit en stor framgång.

TEATER – EIRIK STUBØ
Regissör och teaterchef. Utbildad på regilinjen Statens Teaterhögskola i Oslo. Dessförinnan universitetsstudier i filosofi och statsvetenskap. Regidebut på Nationaltheatret 1994. Från 1994 fast regissör på Rogaland Teater i Stavanger. 1997-2000 teaterchef på Rogaland Teater. 2000-2009 regissör och teaterchef Nationaltheatret i Oslo.

SKÄRHOLMSSCENEN – CAROLINA FRÄNDE (sedan tidigare)

PARKTEATERN – LINDA ZACHRISON (sedan tidigare)

/ Madeleine

Läs mer om cheferna här.

Kommentarer»

1. Kulturhuset Stadsteatern: Nu börjar det! | Rasmus (liberal) - 15 augusti 2013

[…] med egen konstnärlig bakgrund och utövande. Bland de namnkunniga (som presenteras mer på bl.a. Madeleine Sjöstedts blogg och i DN) märks inte bara de tidigare presenterade Eirik Stubø (DN) och Kenneth Kvarnström (DN) […]

2. Krister - 15 augusti 2013

Bara vänstermänniskor. Nej, privatisera kulturen NU så att vi får bort detta som inte utvecklar kulturen till det som folk vill ha. Efterfrågan borde styra mer.

3. Gerd Forssell - 13 april 2014

Hur skulle det vara om Stadsteatern informerade om att om förhinder föreligger så ska det anmälas dagen innan föreställning! Jag hade köpt två pensionärsbiljetter till I Blåbärsskogen idag söndag. Vi blev sjuka. Åkte till biljettkassan då de öppnat kl 12.00 för att få veta att inget kunde göras – 600:- är mycket pengar för en pensionär att gå miste om!Besviken är bara förnamnet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: